Actuele Thema's »

'Boetieken overleven afschaffing sperperiode niet'

vrijdag 22 juni 2012 om 09u26

© Belga

Een rechter uit Dendermonde oordeelde dat de sperperiode strijdig is met de Europese wetgeving. “De rechter creëert hiermee een belangrijk precedent, ook al is de sperperiode hiermee niet afgeschaft”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Dat één rechter de sperperiode strijdig acht met de Europese wetgeving, wil daarom nog niet zeggen dat de sperperiode daarmee volledig op losse schroeven komt te staan. De wet is en blijft de wet en bovendien volgt er nog een uitspraak van het Hof van Cassatie. De uitspraak vormt wel een belangrijk precedent en de timing ervan, in volle sperperiode, is hoogst ongelukkig. “We dringen ook aan op overleg met minister van Economie Vande Lanotte omdat modehandelaars nu vooral nood hebben aan rechtszekerheid", zegt Mattheeuws.

De organisatie blijft erbij dat het afschaffen van de sperperiode totaal nefast zou zijn voor de zelfstandige modehandelaars die niet op kunnen tornen tegen de grote ketens. Zonder sperperiode hebben ook solden geen zin meer overigens, meent NSZ. “Concreet betekent de sperperiode dat er van 2 tot 29 juni geen kortingen of promoties mogen worden aangekondigd of gesuggereerd, maar ze mogen in principe wel toegepast worden. In dat geval spreken we van fluistersolden. Een andere optie om als winkelier al klanten te lokken voor de officiële soldenperiode is via koppelverkoop (1 betalen, 1 gratis krijgen). Deze twee maatregelen zijn niet in strijd met de koopjeswet."

Nefast voor consument en boetieken

Uit onderzoek dat de ondernemersorganisatie in 2011 afnam, bleek dat 9 procent van de zelfstandige modewinkeliers (goed voor 774 winkels op een totaal van 8600) vreest voor hun voortbestaan indien de sperperiode zou wegvallen. Dat zou ook nefast zijn voor de consument die het dan moet stellen met een verminderd aanbod. “De uitspraak is bijzonder jammer voor de zelfstandige modehandel die zonder sperperiode veel moeilijker op kan tegen de massale promotiecampagnes van de grote ketens.”

“We zullen de uitspraak van de Dendermondse rechter nu grondig analyseren en dringen aan op spoedoverleg met minister Vande Lanotte. Die liet al weten dat hij niet van plan is om de sperperiode voor de koopjes af te schaffen, ondanks het oordeel van een Dendermondse rechter. Volgens de sp.a-minister is de sperperiode wel degelijk in orde voor Europa. "Tenzij het Hof van Cassatie of het Europees Hof iets anders zegt, houden we dus vast aan de sperperiode." Het Europees Hof laat de maatregel immers toe wanneer die bedoeld is om de kleine middenstanders te beschermen en hen toe te laten hun seizoensstock te verkopen, verduidelijkte de minister. "Dan mag dat, en dat is nu eenmaal de bedoeling van de wet. Ik zie dus ook niet in waarom we de wet zouden moeten afschaffen." Prijsdalingen in de sperperiode mogen trouwens altijd, maar dan gelden je kortingen tijdens de solden ten opzichte van die verminderde prijzen, bracht Vande Lanotte nog in herinnering. "Dan moet je dus nog meer zakken."

De rechter in Dendermonde oordeelde dat de koopjeswet - die al van toepassing is sinds 1985 - in strijd is met de Europese regelgeving, onder meer omdat ze de consument het recht op informatie ontneemt. De uitspraak kwam er na de rechtszaak die kledingketen ZEB aanspande tegen de koopjeswet. (RDM)

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

dion3 | 22 juni 2012

Laat de middenstand solderen wanneer het hen uitkomt. Als je met overstocks zit is het zonde te moeten wachten tot "de wet" het toelaat. In vele sectoren bestaat een vorm van promotie gans het jaar door. Sommige sectoren (vb electro) maken speciale toestelreferenties (zelfde toestel, andere referentie) om als solderingstoestel te gebruiken en de originele referentie niet aan te tasten. Solden zijn al lang geen solden meer. Dus, laat iedereen zelf zijn prijs bepalen.

Ongepast?

Gibbe | 22 juni 2012

Ik ben geen middenstander, maar schaf die sperperiode inderdaad af, dan kunnen de middenstanders gans het jaar in solden verkopen al ze dat willen. Zolang ze niet met verlies verkopen is alles in orde. Want wat is tegenwoordig de benamming " SOLDEN " waard ? Niets, want je betaalt toch steeds te veel voor al die prutsen die uit het Oosten worden geïmporteerd aan invoerprijzen die je niet wil weten, en dan nog op de kap van mensen (kinderen ? ) die werken aan minder dan een hongerloon. Lang leve Europa !!!

Ongepast?

miene van de bakker | 22 juni 2012

De "boetieken" (waar heeft men dat woord gehaald?), overleven dat niet? Misschien zijn die ietwat e"exclusieve" en wat elitaire kledingzaken dan toch niet zo belangrijk als ze zelf menen te zijn. Als het blijkt dat ze overbodig zijn, dan zullen ze verdwijnen. Is dat zo'n groot gemis?

Ongepast?

ggi003 | 22 juni 2012

De rechtbank van Dendermonde heeft een juist besluit genomen - iets wat ik trouwens al jaren herhaal. De wet op de solden is in strijd is met de Europese regelgeving van vrije concurentie en bescherming van de consument. Elke beperkende maatregel die ingaat tegen het vrije verkeer van goederen en diensten op gelijk welk moment is in strijd met de europese regelgeving. Belgie heeft dat geratificeerd en moet zich daar dan ook naar schikken. Jammer voor de "kleine" zelfstandige boetiekskes die nu hun BMWX5 van 50,000 Euro moet omwisselen voor een "beswcheidener" vervoermiddel en hun produkten in een concurrencerende markt naar de klient moeten brengen.

Ongepast?

pitje | 22 juni 2012

Zolang de kindjes in Indonesie ,China en Indie blijven werken aan 30 euro per maand,is er geen vuiltje aan de lucht. De 50,60 en 70 procenten zullen blijven uit de lucht vallen, maar wat er hier een paar aan het schreeuwen zijn, dat de consument er goed bij vaart !!!! Dit gaat zich uiteindelijk vertalen in een verschraald aanbod , zeg maar éénheidsworst. Winkelketens a la ZEB, (familie Colruyt)

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:
 

Meest gedeeld

  • Special Deco & Design
  • 10 om te zien: Nieuwe designtalenten, oude bekenden
  • Designer van het jaar: Marina Bautier

Whitepapers