Antwerpse modestudenten studeren af

De avond vatte aan met de voorstelling van de capsule lingeriecollectie die Veronique Branquinho tekende voor Marie Jo. Modellen stonden tentoon in smaragdgroene en zwarte body’s en tailleslips met een serieuze knipoog naar de jaren 50. Branquinho liet zich voor deze collectie inspireren op het vrouwbeeld dat oude schildermeesters zoals Cranache, Giorgione en Raphael voor ogen hadden.

Het tweede en belangrijkste deel van de avond had alles te maken met de collectievoorstellingen van de leerlingen van de modeacademie. 108 modestudenten, verspreid over 4 jaren, kwamen aan de beurt. De show – die om 20u begon – duurde dan ook tot na middernacht.

Cupido-liefdesbogen Eerst waren de 47 eerstejaarsstudenten aan zet. Zij moesten vooral leren experimenteren met vormen en concepten. Het al iets minder talrijke tweede jaar volgde en kreeg als opdracht zich te baseren op historische kostuums en collecties. Wie zich hierbij een stoffige parade van habijten en hoepelrokken voor ogen haalt, slaat de bal echter grondig mis.

De tweedejaars waren verbazend goed. We zagen onder meer schoentjes in badmatstof, gemoderniseerde Cupido-liefdesbogen, torenhoge punthoeden en – zoals het hoort – een hele resem moeilijk bewandelbare hakschoenen.

Na een korte pauze kwamen we weer een stapje dichter bij de finale ontknoping met de uitgebreide collectievoorstellingen van de derdejaars. Zij moesten werken rond etnische kostuums en collecties. De “Blowjob” collectie van Manon Kündig werd heel letterlijk vertaald naar opgeblazen pakken, waaronder één gigantische met lucht gevulde doodskop. Verder spotten we verschillende succesvolle silhouetten met referenties naar de ruimte en de jachtsport. Nog een leuke: de met hout afgewerkte vestjes en broeken van You Wie NG.

De modeontwerpers van morgen Uiteindelijk brak het moment van de waarheid aan en werd de catwalk gereserveerd voor de 7 laatstejaarsstudenten die weldra de internationale modewereld betreden. Frederick Hornof – die de Sasha Shoe Award in de wacht sleepte – bekoorde ons met zijn mooie en verfijnde stoffen- en kleurencombo’s, afgewerkt met grappige, ronde brilletjes.

En-Ya Vendenhende ging voor een chique zwart-witte collectie met enkele mooi afgewerkte ‘armtassen’, terwijl Yusuke Hotchi zijn modellen liet opdraven in relaxe sandalen, losse broeken en samengebonden trenchcoats. Ongedwongen, maar krachtig.

De show werd afgesloten met de uitmuntende collectie van Niels Peeraer. Uitsluitend Aziatische modellen gingen gehuld in vrouwelijke creaties met stoere elementen waaronder ijzeren stekels en houtachtige korsetten en beenbeschermers. Een dichterlijke evenwichtsoefening tussen mannelijke en vrouwelijke identiteit.

Meer beelden van de show vindt u terug op Catwalk Weekend.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content