‘Als jonge designer moet je stilstaan bij wat en hoe je produceert’ – Belgisch modeontwerpster Katrien Van Hecke

Katrien Van Hecke SS15 © Katrien Van Hecke

Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een modeontwerpster, maar Katrien Van Hecke vindt dat we met een teveel aan kleding zitten. Daarom wil ze met de stuks die zij loslaat op de wereld een boodschap uitdragen, een boodschap die niet enkel esthetisch, maar ook ethisch is.

“Ik wil mensen op een andere manier naar kleding te laten kijken door hen bewust te maken van wat ze uit hun kleerkast halen. In de voedingsindustrie zet men al lang in op bewustmaking. Daardoor weten mensen toch al iets beter waar de vis op hun bord of de aardbeien in hun fruitsalade vandaan komen, maar in de kledingsector zitten er nog te veel blinde vlekken.”

Hoe maak jij het verschil?

Van Hecke: “Ik probeer op zoek te gaan naar alternatieve materialen en productietechnieken. Zo gebruik ik voornamelijk ecologische zijde, biokatoen, gercycleerde polyesterblends en wol die ik dan ook zelf ga aanverven met natuurlijke pigmenten. Door mijn werkwijze is ieder stuk uniek: geen enkele print zal exact hetzelfde zijn, en ik merk wel dat mijn klanten dat one of a kind gevoel fijn vinden.Bovendien ga ik ook nog altijd voor de hoogste kwaliteit.”

Je ontwerpen waren vorige maand ook te zien op de Fur Free Fashionshow van ActAsia in Peking, die de Chinese markt een geweten moest schoppen. Hoe ging dat?

Van Hecke: “Gaia had mij daarvoor gecontacteerd en het leek me onmiddellijk een interessant project, temeer omdat China enorm veel consumeert. Ik wou de mensen ginds laten zien dat je ook toffe kleding met een luxueuze feel kan maken zonder dat je daarvoor dieren of het milieu moet schaden.”

We leven niet meer in de oertijd waar je dieren “op” kan gebruiken.

Nochtans bulkten de catwalkshows weer van het pels, en Fendi kondigde zelfs aan een Haute Fourrureshow te organiseren om hun bont in de kijker te zetten.Van Hecke: “Kijk, ik snap wel dat bont een zekere aantrekkingskracht heeft: het is kwalitatief en eigenlijk ook heel duurzaam, want bont gaat lang mee. Bovendien heb je dat historische aspect: het was allicht het eerste materiaal dat gebruikt werd voor kleding. Ik ben op zich ook wel te vinden voor het concept van een dier “op” te gebruiken wanneer het sterft: het vlees om te eten, de pels om je te warmen, maar we leven niet meer in de oertijd, we leven in een consumptiemaatschappij waarin dingen “geproduceerd” moeten worden. Het leven van dieren mag niet afhankelijk zijn van de marktwaarde van hun onderdelen.”

Lees hier meer over de geplande bontshow van Fendi

Karl Lagerfeld, overigens ook creatief directeur van Fendi, is van mening dat je niet belachelijk mag doen over bont wanneer je ook vlees eet en leder draagt.

Van Hecke: “Ik zal inderdaad ook geen leder gebruiken. Ik maak geen footwear, maar wanneer ik mijn lookbook shoot let ik daar wel op. Vorig seizoen heb ik bijvoorbeeld speciaal schoenen laten 3D printen. Het is wel zo dat er een zekere hypocrisie heerst. Toen ik nog in Londen woonde zag ik dat een paar meisjes in vintage bontjassen verwijten naar hun hoofd geslingerd kregen van mannen met lederen laarzen aan hun voeten. Mensen denken gewoon niet meer na.”

Het is ontzettend belangrijk om te weten waar je kleding gemaakt wordt, waarvan je kleding gemaakt wordt en hoe je kleding gemaakt wordt

Hoe denk je eigenlijk over nepbont?

Van Hecke: “Nepbont is ontzettend vervuilend, want vaak zijn dat synthetische vezels. Gewoon bont is trouwens ook niet zo milieuvriendelijk, omdat het chemisch behandeld wordt. Wanneer mensen gekant zijn tegen bont is dat dus niet enkel omdat ze het dier willen sparen, maar ook omdat ze aan de natuur denken.”

“Nepbont geeft mensen bovendien een vals gevoel van veiligheid. Je zou het niet verwachten, maar verschillende kledingketens gebruiken echt bont: dat is misleidend, want wie een jas met bontkraag aan vijftig euro ziet, zal nooit denken dat er echt bont mee gemoeid is. Vaak is dat bont dat op de meest louche en respectloze manieren vergaard wordt. Daarom is het echt zo belangrijk dat je weet waar je kleding gemaakt wordt, waarvan je kleding gemaakt wordt en hoe je kleding gemaakt wordt.”

Heb je het gevoel dat er oor is naar jouw boodschap?

Van Hecke: “Zeker. Maar ik profileer mij ook niet per sĆ© als Het Duurzame Merk. Mijn kleding hangt ook niet in biowinkels ofzo. Creativiteit primeert voor mij, mijn product moet er goed uitzien, maar ik ben wel van mening dat je als jonge ontwerper de verantwoordelijkheid hebt om stil te staan bij wat je produceert, om na te denken over alternatieve materialen en productiemethoden. Dat hoeft zelfs geen unique selling point te zijn, maar gewoon een logische denkpiste. We consumeren allemaal te veel en we consumeren de foute dingen; het is aan de nieuwe generatie om daar verandering in te brengen.” (KS)

Katrien Van Hecke SS15
Katrien Van Hecke SS15Ā© Katrien Van Hecke

Het werk van Katrien Van Hecke zal te zien zijn tijdens Paris Fashion Week. Ze maakt daarnaast ook deel uit van de British Fashion Councils Esthetica Fair voor jonge, cutting edge designers die ecologisch produceren. Meer info vind je op haar website of op haar Facebookpage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content