ZONDER TIERELANTIJNTJES

© Michel Vaerewijck

categorie

intiem eethuis met kwaliteit

keuken 8

decor 7,5

comfort 7

service 8

prijs/kwaliteit

geproefde menu 7,5

Als je in het schilderachtige Damme ’s avonds lekker wil gaan eten, is er maar één adres : de Zuidkant. In het voormalige kruidenierswinkeltje wordt goed gekookt en knus getafeld. De Zuidkant bestaat tien jaar, maar werd anderhalf jaar terug overgenomen door Patrick Van Hoorn en Cora Moerman. Het nieuwe concept viel onmiddellijk in de smaak bij beschaafde mensen. Ook nu nog groeit de klantenkring en dat is een probleem, Cora en Patrick werken namelijk zonder personeel. Wil je als duo kwaliteit garanderen, dan kan je moeilijk meer dan achttien gasten accepteren. Het gevolg is dat er dagelijks mensen geweigerd worden en dat wordt niet gewaardeerd. Patrick Van Hoorn is verplicht om efficiënt te koken, waardoor de gerechten zonder tierelantijntjes op de borden komen. Producten waar de kok affiniteit mee heeft zijn onder meer oesters, ganzenlever, duif en jonge hoevekip. De spijskaart is beknopt en vermeldt amper tien voor- en hoofdgerechten, die in prijs variëren van 24 tot 35 euro. Het populaire Menu de Zuidkant (drie gangen 40 euro, vier gangen 55 euro, vijf gangen 65 euro, wijnarrangement 15, 20 en 25 euro) is opgebouwd uit gerechten van de spijskaart. Klanten die vaak komen, krijgen iets speciaals op hun bord. Gastvrouw Cora Moerman is een zonnetje met een aanstekelijk goed humeur. Bij mooi weer laat zij de mensen aperitieven op het terras aan de voorkant en eten op het ommuurde terrasje aan de achterkant. Wij proefden van lekker zelfgebakken brood en kozen het menu in driegangenversie, vergezeld van de ruim geschonken kwaliteitswijnen uit het arrangement. Bij flan en terrine van ganzenlever met Oosterscheldepaling, sorbet van appel, Griekse rijst en topinamboer kwam een aantrekkelijke Gaba do Xil 2009, Valdeorras gemaakt van de Godellodruif. Bij mals en sappig vlees van Lomo Iberico met Dukkahkruidenmengeling kwamen vleesjus, aardappelpuree met ui, artisjok, erwten en cantharellen. In het glas walste een gevaarlijk koppige rode Warwick 2007, de first lady uit Zuid-Afrika als sappige allemansvriend. Quenelle van chocolade en van karamel met crumble van koek. Een tweede nagerecht van versgedraaid ijs met munt, schuim van geitenkaas en rood fruit werd begeleid door een glaasje halfzoete Côte de Gascogne, domaine Guillaman, Frisson d’ Automne. Wij blikken terug op een geslaagde en correct geprijsde maaltijd.

Info-

Eethuis de Zuidkant

J. Van Maerlantstraat 6, 8340 Damme.

050 371676.

www.restaurantzuid

kant.be.

Gesloten op woensdag en donderdag.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content