Yūgen Kombucha: op uw gezondheid!

Yannick Claerman leidt de bezoekers rond in de brouwzaal: "Elk flesje bevat vijf krachtige kruiden." © Michel Vaerewijck

In het oude huis waar voorheen de pop-up Aroy Aroy was, is nu een kleine kombuchabrouwerij annex tasting bar en fietsenstalling ondergebracht. Alles heeft een tijdelijk karakter, want aan het eind van het jaar breekt men het gebouw af en moet de brouwerij verhuizen. Tot die tijd werken Yannick Claerman, Chris De Backer en Pieter Wuytack gestaag verder aan de ontwikkeling van hun zelf gebrouwen Yugen Kombucha. De drie hebben een uiteenlopend parcours achter zich. Yannick was geograaf en topsporter in het volleybal; Chris is de bezieler van start-ups, ontwikkelde software voor een eclipsbril en staat aan de basis van een wereldwijde organisatie die fotografen ondersteunt; en Pieter ten slotte was shopmanager bij Vero Moda. De vennoten hebben zich voorgenomen om hun ambachtelijk geproduceerde Yugen Kombucha internationaal op de kaart te zetten. Het drietal beschouwt het als een missie om mensen bewust te laten omgaan met wat ze drinken en kombucha naar voor te schuiven als een complex en gezond alternatief.

Voor het fabricageproces is er een samenwerking opgestart met de Universiteit Gent. Op basis van het ‘we care’-pact springen de drie voorzichtig om met onze planeet en stellen ze alles in het werk om van Yugen Kombucha een 100 % duurzaam product te maken. En dan is er nog de Yugen Foundation, die ambitieuze en milieubewuste mensen samenbrengt. Met elke verkochte fles gaat er vijf cent naar de stichting die sociaal en milieu-geĆ«ngageerde starters op weg helpt. De drie musketiers hebben duidelijk een visie om het beter te doen en zijn trots op hun magisch toverdrankje, dat een gezonde vervanger is voor frisdrank. Het gefermenteerde suikerarme theedrankje steekt vol gezonde zuren en antioxidanten, bevordert de spijsvertering en werkt ontstekingsremmend. De gefermenteerde kruidendrank verovert de markt razendsnel en de pioniers mogen zich in de handen wrijven: de vraag is groter dan het aanbod.

VANUIT HET VERRE OOSTEN

Maar waar komt kombucha eigenlijk vandaan? Chris De Backer: “Kombucha komt uit het Verre Oosten. Volgens de mythe liet iemand een pot gezoete groene thee buiten staan, waardoor er een spontane gisting ontstond en de suiker zich omzette. Het veranderingsproces valt te vergelijken met dat van cider, geuze en honingwijn. Kombucha bestaat zo’n duizend jaar en is pas recent aan een revival bezig. De gezondheidstrend waaide ons land binnen via de VS, waar kombucha de snelst groeiende functional beverage is. Ook in ons land komen er brouwerijen bij. Er zijn momenteel een vijftal spelers die de markt verdelen.”

Afsluiten doen we in de brouwafdeling. Yannick Claerman leidt de bezoekers rond in deze ruimte. Hij toont de kruiden en specerijen, de biologische rietsuiker, de brouwketeltjes, de fermentatievaten en ook de moedercultuur, die ervoor zorgt dat alcohol via bacteriĆ«n wordt omgezet in de zuren, die de eigenschap bezitten om het lichaam te ontgiften. Yannick: “Elk flesje Yugen bevat vijf krachtige kruiden. In ‘Yugen Kombucha ginger lemon’ zitten naast koud geperste gember en vers citroensap ook toevoegingen als ginseng, vlierbes, engelwortel en goudsbloem. Voor ‘Yugen appel munt’ wordt rozemarijn, duivelsklauw, rode klaver en vlierbes gebruikt. En bij de ‘Yugen Mango kurkuma’ zijn dat citroenbalsem, ogentroost, passiebloem en frambozenblad.” De fabricage en het vullen van de donkere, uv-lichtwerende flesjes van 33 cl vinden plaats in dezelfde ruimte. Met een elektrische bakfiets raken de bestellingen tot bij de 120 Gentse afnemers.

Yugen Kombucha, Ferdinand Lousbergskaai 21, 9000 Gent, 0473 55 78 81, yugenkombucha.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content