Naar jaarlijkse gewoonte heeft ook dit jaar een editie plaats van de populaire Knack Weekend-wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’. Dit keer werd een thema gekozen dat ook voor beginnende hobbykoks haalbaar is : ‘Koken met Witloof’.

Witloof is een uitgesproken Belgische groente : het is een van de pijlers van onze gastronomie ! Het verhaal gaat dat hoofdtuinier Bresiers van de Brusselse Plantentuin rond 1830 besloot om enkele cichoreiplanten te laten overwinteren. Om deze overwintering mogelijk te maken, sneed hij het loof dicht bij de wortel weg. De overgebleven stronken verpakte de tuinier in aarde en zette hij in het donker weg. Tot zijn verbazing schoten de wortels in het voorjaar uit en er vormden zich mooie en stevige kropjes wit blad, die goed smaakten. Het Brusselse witloof was geboren. Het werd een alom geliefde groente omdat je met de stronkjes ontelbare gevarieerde en smakelijke gerechten kunt maken. Met witloof kun je in de keuken vele kanten uit : de smaak combineert goed met bier, met kaas, met garnalen, met vleeswaren en zelfs met vis.

Daarom roepen wij alle Vlaamse amateurkoks op om de keuken in te trekken en lustig te experimenteren met witloof. U bent vrij in doen en laten om uw eigen recept op punt te stellen : het mag een voorgerecht met witloof zijn (soep, salade, enz.), een hoofdgerecht waarin deze groente een belangrijke rol speelt (een bereiding met vis, vlees of vegetarisch) of zelfs een nagerecht, waarin witloof wordt gecombineerd met zoete elementen.

Uit de honderden recepten die ieder jaar opnieuw de redactie bereiken, selecteert een vakjury de finalisten die samen met een hulpchef uitgenodigd worden om op 28 november hun creatie te bereiden. Dit jaar gebeurt dat in het Atelier Yves Mattagne op de mooie historische site van Tour&Taxis in Brussel. De jury proeft, beoordeelt en selecteert de winnaar.

Nieuw dit jaar is dat de finalisten van het populaire tv-programma Chef vs.Vlaanderen die het kookduel met topchef Jeroen De Pauw wonnen, ook meedingen in de finale voor de verkiezing van de Hobbykok van het Jaar van Knack Weekend. De andere plaatsen voor de finale staan nog open.

Het loont de moeite om mee te doen, want de prijzenpot steekt vol prachtige prijzen. Naast de titel Hobbykok van het jaar krijgt het winnende duo de mogelijkheid om even mee te draaien in de keuken van topchef Roger van Damme (Het Gebaar) en van de sterrenchefs Kobe Desramaults (In de Wulf) en Franky Vander-haeghe (Hostellerie St.-Nicolas). Zo’n stage in drie van onze toprestaurants is voor een hobbykok een unieke kans om zijn/haar kennis te verbreden. Olivier Deschieter, de winnaar van vorig jaar, ging op stage in De Pastorale in Reet, in Hos- tellerie Le Fox in de Panne en ’t Zilte in Mol. Hij gaf er zijn ogen de kost en leerde veel over keukenorganisatie en het samenbrengen van moderne en klassieke technieken. Ook was Olivier geboeid door de inventiviteit van de sterrenkoks. Na zijn overwinning werd de Hobbykok van het Jaar gevraagd om mee te doen aan het programma Chef vs.Vlaanderen. Hij wist chef-kok Jeroen De Pauw culinair uit te dagen en zelfs de loef af te steken door met glans te winnen. Door deze zege kreeg Olivier artikels in de belangrijkste dagbladen. Hij zal ook deel uitmaken van de jury die op 28 november bijeenkomt om de finalisten met hun witloofrecepten te beoordelen.

Wacht dus niet langer en stuur uw favoriete witloofrecept op !

Meer info over de wedstrijd Hobbykok van het Jaar op de pagina hiernaast.

Door Pieter van Doveren Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content