De villa lijkt op te gaan in het hellende terrein. Een in het groen verzonken complex dat zich uitstrekt over verschillende niveaus, een afwisseling van intieme binnenplaatsjes en spectaculaire vergezichten. Over de blauwe baai van Chaweng, op een tot voor kort erg geïsoleerd Thais eiland.

Het exotische Thaise eiland Koh Samui was ooit een uitverkoren plek voor backpackers, maar de laatste vijf jaar is het aantal privé-eigendommen en luxeresorts, gebouwd door befaamde architecten, sterk toegenomen. Dit huis in het noordelijk deel van het eiland is van de hand van Gfab-architect Gary Fell, een Brit die zich op Bali gevestigd heeft. Hij kreeg de opdracht hier een twintigtal luxeverblijven op te trekken. Fell tekende een gebouw in hedendaagse tropische stijl dat zich uitstrekt over zeshonderd vierkante meter. Dikke muren en open ruimtes helpen het huis koel te houden en zijn ideaal voor dwarsventilatie. “Ik leef veel liever in en rond de tuin dan dat ik er alleen maar naar kan kijken”, zegt Fell.

Eigenaars Ray en Mellie Middleton zijn gevestigd in Londen en Hongkong, en ze hebben lang nagedacht over wat ze precies verlangden van hun toekomstig vakantieverblijf. Aangezien ze vier tieners hebben, waren er heel wat factoren waarmee ze rekening moesten houden. “We wilden een gebruiksvriendelijk huis dat weinig onderhoud vergt en dat zoveel mogelijk zou versmelten met de omgeving”, herinnert Mellie zich. Fell gebruikte zoveel mogelijk eenvoudige, plaatselijke materialen. De verschillende ruwe muren die je overal ziet, zoals die in de badkamer en rond het zwembad, zijn gebouwd met stenen die uitgehakt zijn op het stuk grond waarop het huis staat. En de Thaise leisteentegel die in de badkamer werd gebruikt, is dezelfde als die in het zwembad.

Een helling vanaf de lange oprijlaan van grind geeft toegang tot het huis, dat een uitgestrekt geheel van slaapkamers en woonkamers vormt, met elkaar verbonden via golvende wandelgangen die eruitzien als geplaveide tuinpaden. Doordat de villa op een helling staat, zijn er heel wat trappen tussen de verschillende niveaus. En er zijn maar weinig muren, enkel de slaapkamers en de badkamers kunnen worden afgesloten. Aan de voet van de trappen die naar de ingang leiden, komen bezoekers in het epicentrum van het huis, vanwaar ze een zicht van ruim 180 graden hebben over de prachtige Chaweng Baai, die net achter de eetplaats, de dieper liggende zitkamer en het zwembad lijkt te liggen. Rechts zijn er twee bijzonder grote slaapkamers, elk met een eigen aanpalende badkamer. Een ervan heeft zelfs een buitendouche.

De keuken en de eetplaats zijn gelegen boven het zwembad, dat een bocht maakt langs één zijde van de dieper liggende zitkamer. De natuurlijke rotsen zijn geïntegreerd in het globale ontwerp van het zwembad en het terras met plankenvloer. Verscheidene trappen verder naar beneden is er een discrete ‘vleugel’ bestaande uit twee extra slaapkamers en badkamers direct onder het zwembad. Aan de voorzijde bevindt zich een perfect afgesloten binnenplein waar een cricketveld aangelegd is, zodat de jongens kunnen oefenen en spelen.

Interieurontwerper Gary Elton was verantwoordelijk voor de inrichting. Hij was ook degene die de mooie, extra grote urnes plaatste in de tuin, die hij in het noorden van Thailand had gekocht. “Gary Elton was wonderbaarlijk praktisch”, zegt Mellie. “Hij heeft echt wel oog voor kleuren, want de stoffen en meubels die hij heeft geselecteerd leiden niet de aandacht af van het magische uitzicht.”

“Het huis beantwoordt wonderwel aan de verwachtingen”, besluit Mellie, wier tieners weg zijn van het bruisende nachtleven in Chaweng, en van de vele stranden en het Thaise eten dat er te koop is. De Middletons nodigen vaak vrienden uit om hier hun vakantie door te brengen, want de villa is groot genoeg om tien personen een comfortabel onderkomen te bieden. De favoriete plaats van de meesten is waarschijnlijk het zwembad met daarnaast het uitgestrekte zonneterras en de dieper liggende bar met gladde leistenen toog. Tegelijk biedt deze plaats ook een fantastisch uitkijkpunt over het huis en de baai. “Wodka, limoen en soda is het favoriete drankje”, lacht Mellie, en je mag gerust aannemen dat de koelkast bij de bar goed gevuld is.

Info : GFAB : + 62 361 723195, www.gfabarchitects.com. Om de villa te huren : www.frangipanibay.com.

Door Georgie Bean Foto’s Verne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content