Categorie: gastronomisch restaurant

Keuken: 7,5

Decor: 5

Comfort: 6

Service: 8

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 8

GaultMillau volgt al jaren de vrouwelijke kok Lisa Calcus en klasseert Les Gribaumonts als “één van de beste restaurants uit het Belgische peloton”. In de laatste gids kreeg het eethuis 16 op 20 punten en werd lady Lisa benoemd tot Jonge Topchef van Wallonië. Zo’n hoge waardering maakt nieuwsgierig. Wij zetten de gps op, trotseerden het noodweer en kwamen na een flink uur aanschuiven op snelwegen en hobbelen over landwegen in het Henegouwse Angre. Het landelijke dorpje tussen Bergen en het Noord-Franse Valenciennes nestelt zich in het groen van het natuurpark Les Hauts Pays. In deze landbouwstreek brandde men vroeger cichorei. Op wat doortastende wandelaars na, is er weinig passage.

Les Gribaumonts bevindt zich in de nabijheid van de kerk, in een huis met donkere houten luiken en een gevel van sombere baksteen. Binnen wacht een eetzaal met ouderwetse inrichting die charmeert door haar lelijkheid : bruine vloertegels en plafondbalken, oude meubels in donker hout en roze tafelkleedjes.

Nicolas Campus is de heer des huizes. Hij ontvangt, neemt de bestelling op en serveert, gekleed in ruitjeshemd en das met bloemenmotief. Hij is goed van de tongriem gesneden, kent veel van wijnen en laat zijn ontdekkingen graag proeven. Hij stelde een indrukwekkend wijnboek samen met een achthonderdtal referenties, met kennis geselecteerd uit het rijke aanbod uit de eurolanden. Op aanvraag worden ook wijncursussen georganiseerd met aangepast menu (60 euro). De spijskaart vermeldt slechts negen gerechten en stuurt bezoekers naar het Menu Gourmand (48 euro). Het begeleidende wijnarrangement kost 30 euro : voor die prijs mag men kwaliteit eisen ! Nicolas Campus weet die verwachtingen in te vullen : zijn wijnen zijn van goede kwaliteit en worden ruim geschonken.

Wij kozen voor het Menu Gourmand. Er kwamen rijke hapjes, zoals pannenkoek met verse kaas en pistaches, praline van eendenlever en sesam, en panna cotta met wortel en garnaal. Eerste gerecht was een bonbon van buffelmozzarella, omwikkeld met rundercarpaccio en vergezeld van brunoise van groenten en pesto van raketsla. Aan de andere kant kwam versgekookte kreeft met te veel en in smaak overheersend schuim met parfum van citrus, gember en ko-riander (supplement 4,50 euro). De tweede gang bestond uit een smakelijke bereiding van groene en witte asperges, filodeeg, gebakken ei en truffelolie. Aan de overkant verscheen zeeduivel met zoete aardappel, vanillesaus en chips van parmezaankaas. Als vleesgerecht volgde gebraden borst van eend met masala, kool en aardappel, en crème van amandel en pistache. Tiramisu met aardbei en rabarber was het zomerse nagerecht, terwijl mijn tafelgenoot de voorkeur gaf aan mooi gerijpte kazen van affineur Jacqui Cange, opgediend met druiven, noten en rozijnen.

Lisa Calcus brengt een persoonlijke seizoenkeuken, die hier en daar wat technische speelsheid mist maar die smaak heeft en gebaseerd is op eersteklasproducten. Zij bleef die avond in haar keuken.

Les Gribaumonts

rue Emile-Cornez 20

7387 Angre

065 75 04 55

www.lesgribaumonts.be

Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.

Menu’s : van 30 tot 78 euro.

Samen op school

Lisa Calcus en Nicolas Campus ontmoetten elkaar op de hotel-school van Namen. Zestien jaar geleden openden ze, in een huis van Lisa’s vader, een restaurant. Ze gaan te werk zonder bravou-re en de clientèle is natuurlijk gegroeid. Ook de belangstelling uit Vlaanderen neemt toe. Dan wordt een restaurantbezoek vaak gekoppeld aan een overnachting in de streek (Auberge Le XIX ème, Place de Thulin 2, 7350 Hensies-Thulin).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content