Al bijna tien jaar hangen we ons eindejaarsnummer op aan één thema, ditmaal is dat passie. In deze donkere economische dagen lijkt een thema als passie op de één of andere manier troostend. Passie hangt immers niet af van de grillen van de beurs en niemand kan ze van je afnemen – al zou je dat in sommige gevallen wel willen. Want passie is natuurlijk geen eenduidig begrip. Toen we met de redactie brainstormden over dit nummer leidde dat tot intense, jazeker, zelfs passionele debatten. Voor de ene gaat het om een hartstochtelijke liefde, al dan niet beantwoord. Voor de andere gaat het bij passie veeleer om een onmogelijke liefde en dus om veel lijden. Nog anderen pleitten voor bevlogenheid en gedrevenheid. Volgens vanDale – wel vaker de redder bij dit soort inhoudelijke noden – is het van dat alles iets. Te beginnen bij het ‘lijden van Christus’ – passio in het Latijn betekent het lijden – voorbij ‘drang die men niet kan weerstaan’ en eindigend bij ‘geval van hartstochtelijke liefde’. Ook schrijvers en filosofen hebben in de loop der tijden hun licht laten schijnen over passie. Wie hier kort door de bocht wil gaan, googelt op ” Famous quotes on passion” en er volgt meteen een mooie bloemlezing.

Maar we stelden ons vanzelfsprekend niet tevreden met een makkelijke passie-inventaris. De redactie trok vol vuur op onderzoek. In een portfolio (vanaf pagina 25) portretteerde fotograaf Guy Kokken tien mensen die we met passie en vooral bevlogenheid associëren. Van schrijver Kader Abdolah tot chef-kok Viki Geunes : allemaal omschrijven ze wondermooi wat passie voor hen betekent. Niet altijd eenvoudig die gedrevenheid, maar onontkoombaar en onmisbaar.

Columnist Jean-Paul Mulders ‘smeet’ zich voor dit nummer, dat is het minste wat je kunt zeggen. In ‘De drive van schoenmakers en schrijvers’ (pagina 20) vliegt hij het begrip bevlogenheid achterna. Van een andere orde is zijn interview met de uitbater van een daghotel, waar, zo schrijft hij prozaïsch, “berijders van de scheve schaats komen en er clandestien hun lusten botvieren”. (‘Geheime vuren’, pagina 60). In zijn wekelijkse column heeft hij het over “passie als een schaars en kostbaar goed, maar helaas ook een ontwrichtende verslaving”.

Pierre Darge kan hem daarin volgen. Hij vertelt in ‘Zonder compromissen’ (pagina 47) het meeslepende verhaal van drie tragische passies. Gelukkig is er dan Guinevere Claeys om de sfeer te verlichten. In ‘Gezocht : Jacob’ (pagina 54) daagt ze cynici en wetenschappers uit : de Ware bestaat en die coup de foudre is onfeilbaar. Guinevere bleef overigens niet achter haar bureau zitten. Voor dit nummer volgde ze ook een snelcursus salsa. ‘Dans de passie’ (pagina 72) leest even opwindend als het passionele dansritme klinkt.

Graag wens ik u een vurig nieuw jaar toe.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content