Zo’n dertig nieuwe Vlaamse misdaadromans verwachten we dit jaar. Om u een bloedstollende zomer te bezorgen alvast een eerste selectie. We reizen naar Congo en Libanon, en belanden in een West-Vlaams luxebordeel. In het spoor van Vlaamse fascisten, een corrupte toekomstige premier of een reddeloze zakenman.

Passie en pluche

Te veel alcohol schaadt het geheugen, dat merkt commissaris Van In als hij vergeet wat een getuige hem vertelde en hij de verkeerde verdenkt. “Het verhaal klinkt een beetje verward en ongeloofwaardig”, laat Pieter Aspe een van zijn personages zeggen in De zevende kamer, zijn recentste thriller. Misschien heeft Aspe het wel over zijn roman, je weet nooit met hem. Maar hij heeft een geheim : hij zorgt telkens weer voor leesplezier, ook na 22 misdaadromans. Iedereen heeft vlinders in de buik, achter een luxebordeel schuilt er een mysterie, en een West-Vlaamse minister wordt vermoord.

De zevende kamer, Pieter Aspe, Manteau, 19,95 euro, ISBN 978-90-223-2246-8.

Eigen volk

Op de vlucht voor het jodenhatende nazisme in Duitsland belandde Albert Einstein in 1933 een paar maanden in badplaats De Haan. Beraamde tijdens die periode een schimmig groepje Vlaamse fascisten een moordaanslag op de geleerde ? En werden ze daarvoor door Duitsers betaald ? Romancier, thrillerschrijver en gewezen Gents stadsdichter Roel Richelieu van Londersele denkt in De vernietiging van Einstein van wel, en steunt daarbij vooral op een naamloze Nederlandse informant. Waar of niet ? Voor Londersele stof genoeg voor een korte, aangename historische thriller met aandacht voor de ‘kleine man’.

De vernietiging van Einstein, Londersele, Manteau, 17,95 euro, ISBN 978-90-223-2180-5.

Foute keuze

Met de beste bedoelingen doen mensen foute dingen. Het is het leitmotiv in veel thrillers van Patrick De Bruyn. In Passie ligt dat enigszins anders. Workaholic Natan, een geslaagd zakenman, komt door een stom toeval in moeilijkheden. Hij wordt ervan verdacht een junk te hebben gedood en dreigt zijn vrouw, dochter en bedrijf te verliezen. Reddende engel lijkt zijn vroegere adellijke klasgenoot Reinier. Maar waar komt die zo plots vandaan en waarom zou hij Natan helpen ? Sombere, spannende en ingenieus gecomponeerde tragedie van de Vlaamse master of suspense die ons moeiteloos het verkeerde pad opstuurt.

Passie, Patrick De Bruyn, Manteau, 19,95 euro, ISBN 978-90-223-2250-5.

Wraak

Op actie moet je niet wachten in Het Octopuscomplex, de tweede politieroman van Christian De Coninck. Op de Brusselse Ring ontploft een dure wagen, van de chauffeur blijven alleen wat fragmenten over. De jonge ambitieuze Stijn Goris moet de zaak onderzoeken. De man werd als kind misbruikt, maar De Co-ninck doet weinig met dat verleden. Ook de andere personages blijven vaag in deze wat slepende thriller die draait rond wraak. Doden genoeg : ik telde er een twintigtal. Voor wie zich niet te veel stoort aan wat sputterend proza, is dit boek ideaal voor een zorgeloze zonnige middag aan het zwembad.

Het Octopuscomplex, Christian De Coninck, Houtekiet, 17,95 euro, ISBN 978-90-892-4009-5.

Congo

Arts Ludwig Apers heeft lang in Zimbabwe gewerkt en kent zwart Afrika goed. Als je dat weet, zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar die worden in Ituri niet echt ingelost. De titel staat voor een streek in Congo die rijk is aan diamant en goud en waar een bloedig conflict is uitgevochten. Tijdens een zeiltocht op het Kivumeer komt de ervaren zeiler Dirk om het leven. Hij heeft als bioloog aan Congo zijn hart verpand. Broer Serge vindt de omstandigheden van het ongeval vreemd en wil de zaak onderzoeken. Tijdens zijn queeste verneemt hij dat handel in diamant achter zijn broers dood zit. Een interessant debuut dat vooral betrokkenheid mist.

Ituri, Ludwig Apers, Houtekiet, 17,95 euro, ISBN 978-90-524-0989-4.

Knokken

“Mocht stront geld waard zijn, dan zouden arme mensen geen gat meer hebben”, laat Jos Pierreux via een van zijn personages weten in La Réserve en de vloek van het zesde gebod. Welkom in Lippensville, waar “een zeemeermin makkelijker te spotten is dan een betaalbare woning”. In Pierreux’ vijfde Knokse politieroman verdwijnen tieners, worden rituele moorden gepleegd en zijn er een paar politiemensen spoorloos. Maar nog belangrijker : een oude man belet dat luxehotel La Réserve tegen de vlakte gaat, en La Compagnie dreigt veel geld te verliezen. Plat, uitbundig, geestig. En steeds meer tristesse bij speurder Borré.

La Réserve en de vloek van het zesde gebod, Jos Pierreux,

Houtekiet, 19,50 euro,

ISBN 978-90-892-4001-9.

Smakelijk

Toni Coppers maakt het de lezer moeilijk in Niets is ooit. Niet dat de plot van zijn derde thriller ingewikkeld is. Wél omdat hij een goede gids heeft geschreven over sympathieke Brusselse cafés en restaurants zonder de adressen te vermelden. Ik heb ze niet geteld, maar Coppers – die smaak heeft – vermeldt zeker een kleine twintig namen. En dan maar Googelen om te weten waar Le Coq of Archiduc liggen. Als thriller is het boek minder geslaagd. Het verhaal, een roofmoord op een conservator in het Afrikamuseum en een zelfmoord van een Brussels kunsthandelaar, is wat futloos. En, ongewoon voor Coppers, vaak missen zijn zinnen élégance.

Niets is ooit, Toni Coppers,

Manteau, 19,95 euro,

ISBN 978-90-223-2229-1.

Terreur

Vlaamse thrillers met een internationale plot zijn zeldzaam. De Shatila erfenis van Joris Tulkens is een geslaagde poging om weerwerk te bieden aan vooral de Amerikaanse concurrentie in dit genre. Tulkens, die naast een paar thrillers ook historische romans schreef, laat zijn verhaal zowel in België als in Amerika en het Midden-Oosten spelen. In Leuven wordt het lijk gevonden van een louche koekjesfabrikant, in Houston sterven duizenden mensen aan vergiftigd leidingwater, in Libanon wil een jonge Palestijn die de slachtpartij van Shatila overleefde, wraak nemen. Spannend met hier en daar wat milde ironie.

De Shatila erfenis, Joris Tulkens, Houtekiet, 18,95 euro, ISBN 978-90-524-0996-2.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content