Categorie visbar

Keuken 7 Decor 7

Comfort 6 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

De metropool aan de Schelde, waar in de periode van de fusion kitchen het cross-culture cooking hoogtij vierde, is daarna, culinair gezien, ingedommeld. Gelukkig is er Fiskebar. De visbar werd in 2007 in de markt gezet volgens een concept van de Deen Nikolaj Kovdal. Hij had CafƩ Paris in Hamburg onder zijn beheer en belandde, op doorreis met zijn vriendin, de Duitse modeontwerpster Anja Austa, in Antwerpen. De twee waren op slag verliefd op de stad. Anja Austa opende een modewinkel in de Kloosterstraat. Nikolaj Kovdal vond dat Antwerpen een visbar miste, een plaats zoals je die in iedere havenstad vindt, met een basic inrichting, een ruime keuze aan verse vis, bereid op een eenvoudige manier en op tafel gezet tegen bodemprijzen.

Fiskebar werd gedeeltelijk eigenhandig in elkaar getimmerd, waarbij, om de zaak karakter te geven, gebruik werd gemaakt van tweedehandsmateriaal. Het idee van Kovdal bleek goed te zijn : van 12 tot 23 uur non-stop bestormen visliefhebbers Fiskebar.

Om bezig te blijven opent Nikolaj pop-upbars en -restaurants, zoals de zomerse Cargo Bar in Park Spoor Noord, onlangs gevolgd door de winterse pop-upbar en -resto Zeitlich, die tot stand kwam in samenwerking met Galerie Artspace (Leguit 23, 2000 Antwerpen, 0495 76 41 47).

Later dit jaar opent er in de Montignystraat, ter hoogte van de Troonplaats, een tweede permanent restaurant, dat slechts enkele uren per nacht gesloten zal zijn. Ook hier zal de formule back to basics worden gehanteerd en hoopt men de prijzen te kunnen drukken door volume te draaien.

Wat er in Fiskebar te eten valt staat op leien borden gekalkt. De vangst uit de zee ligt op schilferijs in een ouderwetse koeltoog. Er is een keuze aan slobberwijntjes per glas en voor de wijn-freaks zijn er ook exclusieve wijnen voorradig. In Fiskebar komt iedereen : studenten van de modeacademie om sardientjes voor 8 euro te eten, romantische koppeltjes om zeevruchten te degusteren (kleine schaal met halve kreeft 45 euro voor twee, grote schaal met kreeft van 900 gram, 70 euro voor twee) of de zakenman die kiest voor king crab en voor 24,50 euro een grote poot en schouder krijgt.

Wij kozen voor tempura van scampi, inktvis en gamba, verpakt in dikke, krokante deegkorst en opgediend met tartaarsaus (8 euro) en een toren van laagjes tartaar van king crab, granny smith en avocado, omgeven door coulis van paprika (9,50 euro). Hoofdgerechten waren : tataki van kort gekorste tonijn, wild begeleid door guacamole, oshinko (gepekelde rammenas), pompelmoes, gemarineerde gember, sojasaus en wasabi (18 euro) en mixed grill in een portie voor een havenarbeider, met stukken zwaardvis, forel en zalm, sardines, inktvis, scampi en gamba, begeleid door aardappels in veldkleed en een frisse salade (15,50 euro).

Verfijning moet je in Fiskebar niet zoeken, maar alles is wel lekker, goedkoop en royaal van portie. Er was geen ruimte meer voor een nagerecht.

Fiskebar is het werk van drie vennoten : het concept werd ontwikkeld door de Deen Nikolaj Kovdal, de eetzaal staat onder controle van de Antwerpse globe-trotter Karin Schrauwen, die op 18-jarige leeftijd de wereld in trok en 13 jaar later terugkwam met open ogen en relativeringskracht, ende keuken is het domein vande Antwerpse Sri Lankaan Daas Ramasamy, die onder meer in De Kleine Zavel werkte.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content