categorie

modieuze gerechten in een modieus decor

keuken 8

decor 7,5

comfort 7

service 7,5

prijs/kwaliteit

geproefde menu 8

Eethuis Cuchara opende op 12 november 2009 en liet onmiddellijk van zich spreken. Dat komt omdat het restaurant in de markt werd gezet door Jan Tournier. Deze 28-jarige kok is niet de eerste de beste. Hij leerde de basis van de kookkunst van Gert Jan Raven in het Antwerpse Hiltonhotel en was drie jaar, tot de dag voor de opening van zijn eethuis, rechterhand van Roger van Damme van Het Gebaar. Iemand met een dergelijke opleiding is in staat om culinair vuurwerk te lanceren. Jan Tournier heeft echter besloten om zonder veel bravoure van start te gaan.

In Cuchara is er geen spijskaart : de klanten moeten zich tevreden stellen met een menu dat in vier gangen 49 euro en in vijf gangen 59 euro kost. Voor de lunch is er uitsluitend een tweegangenmenu (30 euro). Wil je daar een nagerechtje bij, dan betaal je 7 euro extra. Jan Tournier koos voor de menuformule na een korte stage in restaurant In de Wulf. Door dit menu-systeem kun je in de keuken veel doen met weinig personeel. De klant heeft geen keuze, maar hoeft niet ongerust te zijn : hou je echt niet van een bepaald product dan staat er altijd een vervanggerecht klaar.

Cuchara heeft een feestelijke inrichting zonder pretentie, met zwart als terugkomende kleur. De bank langs de muur is bekleed met rood imitatiekrokodillenleer. In de gang naar de toiletten hangen foto’s van de chef met culinaire goden als Heston Blumenthal en Ferran Adrià. Wij werden bediend door een innemende jongeman, die ’s avonds kwam bijklussen maar qua wijnkennis toch tekortschoot. Als welkomsthapjes kregen we mousse van bloemkool, zuurdesemcrumble en gelei met truffelextract. Tartaar van rund was het eerste gerecht en op het bord kwamen twee quenelles gekapt vlees met druppels knoflookmayonaise en avocadomousse, auberginecrème en taco van mais en parmezaan. De tweede bereiding was een op lage temperatuur gegaard eitje, opgediend met aardappelmousse, wilde paddenstoelen, mousse van paddenstoelen en poeder van ui, aan tafel overgoten met geconcentreerde bouillon van ui en kip. Sappig, rosé gegaard vlees van kotelet van jong zwijn volgde, samen met een intens smakende jus, zalf van kervelwortel, gebakken schorseneren met bonenkruid en fondant gegaarde aardappeltorentjes.

De maaltijd werd met culinair vuurwerk afgesloten : crème brûlée met zachte chocomousse, crumble van cacao met amandel, sponsachtige chocolade- en amandelbiscuit, crémeux van chocolade en espuma van yuzu en munt. De gerechten van Jan Tournier verrassen en verrukken.

Info

EETHUIS CUCHARA

LEPELSTRAAT 3

3920 LOMMEL

011 75 74 35

WWW.CUCHARA.BE

Zondag en maandag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content