Ligging : in het centrum van Fosses-la-Ville I Sfeer : eigentijds in een historisch kader I Prijzen : correct I Reistijd : drie kwartier rijden van Brussel

Het was zes jaar geleden dat we in Fosses-la-Ville waren langs geweest, en in het herenhuis op het sfeervolle pleintje voor de collegiale kerk had zich toch wel een en ander voltrokken. Op de plaats waar de prins-bisschop ooit zijn kasteel had, prijkt Le Castel, en wie de trappen beklimt, komt in een eigentijdse, luchtige sfeer, met hier en daar fraaie oude accenten. Het geheel baadt in goede smaak. Jean-Louis Mathy is sinds jaar en dag een harde werker en een uitstekende chef, die ruim dertig jaar geleden de familiale zaak overnam en inmiddels een hele evolutie heeft doorgemaakt. Als gediplomeerde van de hotelschool in GenĆØve geniet hij een uitstekende reputatie als chef. En wie er langskomt, kan de culinaire hoogstandjes zelf proeven.

Maar de eigenaar is ook een warme, dynamische kerel die in de tuin een merkwaardig geheel heeft uitgebouwd. Omringd door een historisch kader met het stadhuis, de kerk en de met leistenen bedekte daken van de buren, werd daar een zwembad van vier op elf meter gebouwd, dat aardig contrasteert met de omgeving. Tussen terras en kruidentuin is het nu heerlijk genieten van de rust. En dat hoeft niet enkel beperkt te blijven tot de zomer : vanaf 1 mei tot eind oktober is het zwembad verwarmd. In het restaurant met de lederen fauteuils en de vanillekleurige tafelkleedjes zijn de lichtpunten de enige decoratie. En dat zorgt ook al voor een verademing.

De kamers zijn sober maar functioneel ingericht, met televisie en WiFi, een minibar en een gedegen badkamer/toilet. We betrekken kamer drie op de eerste etage, waar ons een sober interieur wacht, modern maar zonder overdreven uitschieters en met uitzicht op de indrukwekkende kerk. Er staan een televisie en een ronde tafel met twee stoelen. En boven het hoofdeinde lezen we de aanmoedigende tekst : Dormir, rĆŖver, se rĆ©veiller et croire que c’est un autre rĆŖve. In de badkamer bevindt zich een groot hoekbad met jacuzzi.

Het hotel telt inmiddels zeven kamers, en op de hoogste verdieping bezoeken we de nieuwste uitbouw : een soort dakappartement met uitkijk over het zwembad en het stadje. ’s Avonds verkiezen we omwille van het zomerse weer de tuin om het diner naar de inspiratie van de chef te proeven. We hebben er achteraf maar Ć©Ć©n woord voor, dat we zelden gebruiken : succulent. Zodat we ’s morgens nauwelijks nog ruimte hebben voor het uitstekende ontbijt.

TIP

Fietstochten in de omgeving.

Info

Le Castel telt zeven kamers die verhuurd worden tegen 108 en 113 euro, ontbijten inbegrepen. Verscheidene arrangementen met diner zijn mogelijk.

a

Le Castel,

Rue du Chapitre, 10, 5070 Fosses-la-Ville, 071 71 18 12, www.lecastel.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content