er gaat zoveel meer In een brooddoos dan enkel boterhammen met kaas en salami. Uitgever-fotograaf Tony Le Duc vult een lunchbox met drie boeken : één met smakelijke recepten van Lut De Clercq, één met portretten, en een kinderboek.

Minestrone Culinaire Uitgeverij van fotograaf Tony Le Duc lanceert het gloednieuwe crossmediale project De brooddoostrilogie. Het bestaat uit een lunchbox die drie boeken bevat : een kinderleesboek van Dimitri Leue, geïlllustreerd door Tom Schoon-ooghe, een portrettenboek met interviews door Margot Vanderstrae-ten en foto’s van Knack Weekend-medewerker Michel Vaerewijck, en een kookboek met verrassende brooddoosrecepten geschreven door Lut De Clercq en gefotografeerd door de uitgever zelf. En dat is niet alles : De brooddoostrilogie wordt aangevuld met een kindervoorstelling van jeugdtheater Bronks en door videofilmpjes op Facebook met als thema : ‘wat zit er in mijn brooddoos ?’

Wij hadden een gesprek met Lut De Clercq, voormalig assistente van popicoon Gust De Coster, vroegere moderedactrice van De Morgen, en zeventien jaar lang verantwoordelijk voor de artiestenkeuken van de Brusselse Ancienne Belgique.

Lut De Clercq : “Ik liep al lang met een vaag idee in mijn hoofd om iets te doen rond lunchdozen. Ik ben twee jaar geleden met Tony Le Duc gaan praten, die daar toevallig ook iets mee wilde doen en hierover al contact had gehad met Dimitri Leue. Wij zijn toen samen verder gaan denken over ‘de brooddoos’ en hebben de tijd genomen, zodat het geheel organisch kon groeien. Het crossmediale project was niet aan tijd gebonden en het lag iedereen na aan het hart.”

“Voor mij was dit een andere ervaring dan de realisatie van mijn eerste kookboek Backstage Kitchen, over de artiestenkeuken van de Ancienne Belgique. Deze keer was ik van heel vroeg bij alles betrokken en ik kan terugblikken op een fijne samenwerking. Eigenlijk had ik weinig ervaring met recepten voor brooddozen : ik zat als meisje op kostschool en at in de refter, en ik heb zelf geen kinderen om brooddozen voor te maken. De enige ervaring die ik had, waren de broodpakketten die ik maakte voor de artiesten die na het concert in de Ancienne Belgique direct op de bus stapten om naar de volgende plaats te rijden. Er waren veganisten en macrobioten bij, en vooral veel muzikanten met allergieën voor gluten, lactose, soja en noten. Het is net alsof artiesten meer allergieën hebben dan gewone mensen. Op een gegeven moment begon ik te denken dat kinderen met een notenallergie automatisch door hun ouders naar de muziekschool werden gestuurd.”

Simpel en smakelijk

“Voor de samenstelling van het receptenrepertoire voor het brooddoosboek ben ik vertrokken van de familiale keuken. Wanneer er iets overblijft van het avondeten, kan dat in gewijzigde vorm dienen voor de lunchbox. Want voor mij is de vulling daarvan zoveel meer dan een boterham met een snede kaas of salami. Ik ging ervan uit dat de inhoud praktisch en gezond moet zijn, genoeg energie moet geven en toch niet als een blok op de maag mag liggen. Voor de rest heb ik mij laten gaan en ben ik breed gegaan.”

“De vullingen die ik koos, zijn niet moeilijk om te bereiden. Het is geen grote gastronomie, maar wel eerlijke kost die gemaakt kan worden terwijl de kinderen hun huiswerk doen. Het eten is bestemd voor alle leeftijden en ik heb rekening gehouden met de smaak van de kinderen. Ik ben er wel van uitgegaan dat ze van meer houden dan alleen kip met appelmoes. Wanneer er niet-kindvriendelijke ingrediënten in een samenstelling zitten, zoals chilipeper, dan waarschuw ik. Ik kook regelmatig voor kinderen en vind dat zalig. Daarom was het een plezier dat ik ook de recepten heb mogen maken voor het kinderleesboek van Dimitri Leue. Er is zo veel eten dat in een brooddoos past als je enkele regels in acht neemt.”

“Zaken zoals salade en dressing dien je afzonderlijk te verpakken en op het laatste moment samen te brengen. Warme bereidingen gaan in de thermos. Ik heb gefreewheeld, en zo ontstonden er 130 bereidingen van spreads, salsa’s, drankjes en volwaardige gerechten. Het geheel is aangevuld met tips en ideeën om je brooddoos en die van de kinderen lekkerder te maken. Zelf ben ik enthousiast over bereidingen als rode biet, gravlax en edamamébonensoep of tomaat, kastanje en Talisker single malt met dukkaheitjes of koude soba met matchakoekjes.”

Eerlijke landbouw

“Ik heb erop gelet om zo veel mogelijk te kiezen voor producten van duurzame, biologische en lokale landbouw. Ik probeer bewust te leven en ben geëngageerd, maar dan wel zonder het straffende vingertje. Ik houd niet van fanatiek engagement en ga ervan uit dat je een boodschap ook op een zachte manier kunt overbrengen zoals ik nu heb gedaan. Ik zeg wel waarover het gaat, maar veroordeel niemand. Wanneer de inhoud van een doos vegetarisch is, vermeld ik dat bewust niet. Als de lezer in het boek leest en kijkt, moet hij er gewoon zin in krijgen, of het nu vegetarisch is of niet. Daarom moeten de vullingen van de dozen lekker, gevarieerd en kleurrijk zijn. Je moet als kok koken zoals je bent, vanuit een buikgevoel en dat heb ik altijd gedaan. En mijn recepten moeten de lezers het gevoel geven dat je dat ook zelf kunt maken : ik blijf dicht bij de dagelijkse keuken van mensen die een job combineren met een paar kinderen.”

“Ik ben begaan met de toekomst van de boeren. Toen ik stage liep in Californië in de keukens van Chez Panisse en Greens, hadden wij een eigen boerderijtje of werkten de koks nauw samen met de boeren. Er was een band tussen de mensen in de keuken en de mensen op het veld. In onze westerse samenleving staat de boer beangstigend ver van de mensen die in de supermarkt hun mandje vullen. Dat maakt de weg vrij voor slechte voeding. Het is angstaanjagend wat kinderen allemaal aan slechte voeding binnenkrijgen en hoeveel suiker er wordt geconsumeerd via frisdranken.”

“Vorig jaar vroeg Franco Dragone om drie maanden lang te koken voor 120 repeterende acrobaten van het Cirque du Soleil. Ik heb bij de onderhandelingen geëist dat ik enkel en alleen bioproducten van lokale boeren en van Bio-Planet, de biowarenhuisketen van Colruyt, mocht gebruiken. Mensen die acht à tien uur intensief trainen per dag, hebben goede voeding nodig.”

Zowel de individuele titels als De brooddoostrilogie in zijn geheel zijn verkrijgbaar via de boekhandel, de horecagroothandel, en online via shop.minestrone.be. Het kinderleesboek ‘Brooddoos – Een verhaal in 14 sneetjes’ kost 17,50 euro, ‘De Brooddoos – Meer dan kaas en salami’ kost 24,50 euro en ‘Mijn Brooddoos – Portretten en verhalen’ komt op 19,50 euro. De trilogie kost 64,50 euro en de speciale editie De brooddoosbox, verpakt in een kleurrijke brooddoos, gaat over de toonbank voor 94,50 euro.

Door Pieter Van Doveren – Foto’s Tony Le Duc

“Het is geen grote gastronomie, maar wel eerlijke kost die je kunt maken terwijl je kinderen hun huiswerk doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content