Categorie gastronomisch eethuis zonder pretenties

Keuken 7,5 Decor 7

Comfort 7 Service 8

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Om een of andere reden is in Limburg het culinair jong talent met een eigen zaak eerder dungezaaid. Het is dan ook begrijpelijk dat wij erbij zijn als er goed getrainde, trappelende veulens op de renbaan verschijnen. Kok Raf Theuwis opende drie maanden terug De Plastron. Hij werd geruggensteund door Frank Loncke, een financier uit de bouwsector, die in zijn kwaliteiten gelooft. Theuwis heeft alle zeilen bijgezet en is in de opstartperiode zeven dagen op zeven open. Hij mikt met zijn à-la-carterestaurant op een plaatsje aan de bovenkant. Om dit te realiseren werd een voormalige juwelierswinkel heringericht tot modern eethuis, met trendy strak interieur in grijs en bruin. Achteraan is een lounge corner met schuifdak die kan worden afgesloten als rokersruimte. De naam De Plastron werd gekozen vanwege het volkse karakter, want het restaurant is neergezet als een toegankelijke zaak maar dan wel met een betere keuken. De chef wil werken met superieure producten. Vis, schaal- en schelpdieren krijgen een ereplaats. Om optimale kwaliteit te garanderen komt visgroothandel De Jager vijf keer per week langs met kraakverse waar.

Op de spijskaart dragen de creaties geen poëtische naam. Van iedere bereiding worden de hoofdingrediënten sec vermeld : carpaccio van rund, noordzeekrab, soft shell crab, gekonfijte tomaat (17 euro), zeeduivel, Provençaalse groenten, champagne-emulsie, lardo di Collonata (19 euro), Schotse langoustines, Afrikaanse gamba’s, tomaat, kruidensla (19 euro), wilde zeebaars, aardappelpuree, kokkels (30 euro)… Er is een lunch voor 25 euro.

Wij kwamen ’s avonds, werden onthaald en bediend door een jonge, gedreven maître d’hôtel en kozen voor het Menu Signature (50 euro). Mousse van tomaat met gelei van paling was het wachthapje. Ganzenleverterrine bespoten met praliné, op toast, en afgedekt met gehakte sojascheuten en goudblad wist het oog te behagen, doch was verlammend zoet in de mond. Messchelpen werden gecombineerd met grijze garnalen, bouchot-mosselen en jakobsschelpdieren : een smakelijke bereiding waarbij het hoofdingre-diënt ondergeschikt werd aan de begeleiding. Malse Ierse ossenhaas verscheen met beukenzwammetjes, aardappeltaart met lardo di Collonata en een keurig ontveld tomaatje. Een fluweelzacht spinaziesoepje met quenelle van st. félicienkaas en knoflookcroutons was de voorbode van het nagerecht. Deze smakelijke maaltijd werd afgerond met verloren brood van brioche, gebakken abrikozen, karamelsoesje met kersenglazuur en vanille-ijs.

de plastron

Heerstraat 2

3910 Neerpelt

011 75 50 94

www.deplastron.be

Menu Signature 50 euro.

Dagelijks open, zaterdagmiddag gesloten.

GOED GESCHOOLD

Raf Theuwis (28) kreeg een prima opleiding : koksschool Ter Duinen, stage in Franse sterrenhuizen, onder meer bij Marc Meneau in Vézelay, patisserie-afdeling keuken van Clos St. Denis, fileeropleiding in de vismijn van Oostende, een jaar Sea Grill Radisson SAS Brussel, een half jaar gebak bij Marcolini, drie jaar Figaro Hasselt en Kasteel Withof in Brasschaat.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content