Dat tapijten, spiegels en secretaires sfeerbrengers zijn, wisten onze

grootouders al. Nu zijn ze terug, in verrassend nieuwe vorm. Een handleiding tot hedendaags gebruik van deze drie vergeten meubelstukken.

Spiegeltje van de wand

Spiegels zijn populair. Op de laatste Archi-tectuurbiënnale in Venetië waren ze alomtegenwoordig, net als op de stands van de exposanten van de woonbeurs Interieur 08. De algemene trend naar barokke vormen en referenties binnen de woonsector leidt ook naar herinterpretaties van klassieke spiegelmodellen. Er is een update van de spiegel in opstelling, in plaatsing, in vorm. Technieken zoals lasercutting en zeefdruk maken nieuwigheden mogelijk.

Met de Franse slag

Domestic, het Franse label dat verantwoordelijk is voor de stickerrage op onze kamermuren, lanceert nu een spiegelcollectie onder de naam Narcisse. Stéphane Arriubergé, artistiek directeur en medeoprichter van het merk, legt uit.

“De spiegel is een object dat lang geen grondige vernieuwing heeft gekend. Er werd niet aan gedacht om de lijst te verwijderen, of om enkel de puur reflecterende functie te overstijgen. Het gebruik en de plaats van de spiegel stond vast : je had de schoorsteenspiegel, de psyché, de handspiegel. Wij hopen dat onze spiegels in alle plekken van het huis terechtkomen.”

Info : www.domestic.fr

Belgische spiegel-ontwerpster Bieke Hoet

Ze ontwierp recentelijk een mozaïek wand-spiegel en tafelspiegels. Nu bedacht ze een staand model voor Spiegelfabrikant Deknudt Decora. “Een spiegel is boeiend materiaal om mee te werken. Ze hebben geen eigen vorm of structuur, ze zijn enkel de weerspiegeling van wat er in de buurt staat. De wandspiegel Horus komt los van de wand en krijgt een derde dimensie door de metalen strips. De natuurlijke glooiing ervan én de reflectie in de achterliggende spiegel vind ik aantrekkelijk. Deze spiegel is er eentje met sterallures, ik zie hem perfect passen in een kledingzaak, in een hotellobby of in een gigantische hal met royale trap.”

Info : Horus van Bieke Hoet voor Deknudt Decora kost 2100 euro, www.deknudtmirrors.be

Krachtige karpetten

De Italiaanse meubelmaker Cappellini lanceert voor het eerst een volledige tapijtencollectie. “Vroeger werden klassieke tapijten gecombineerd met moderne meubelen, nu zien we een grote belangstelling voor designgerichte tapijten”, zegt Giulio Cappellini. “De internationale ontwerpers die we aanspraken, waren onmiddellijk enthousiast om mee te werken.” Ook de Britse woonketen Habitat lanceert een collectie. Al een tijdje koning in tapijtenland is het Britse The Rug Company, dat nu ook handgemaakte tapijten laat maken op basis van tekeningen van internationaal gerenommeerde ontwerpers. In woonbladen wordt het karpet beschreven als “nieuwe kunst”. Flink wat spelers zien dus mogelijkheden in het vloerkleed. Opvallen is de boodschap : met trompe-l’oeils, met glimmende garens, met interpretaties van etnische motieven of met felgekleurde speelse geometrie.

Etnische motieven

Machinaal vervaardigde tapijten krijgen anno 2008 motieven mee die soms geïnspireerd zijn op patronen van etnische handgeknoopte of geweven tapijten. Maar die originele stukken zijn zeldzaam. Lut Maris heeft in haar Kunstgalerij De Mijl-paal nog een vrij uitgebreide collectie berbertapijten uit Marokko liggen, waaronder Beni Ourain. Ze merkt een stijgende belangstelling.

“Ik denk dat mensen opnieuw op zoek gaan naar warmte, na een periode van strenge lijnen en minimalisme. Een tapijt is een uitstekende manier om in een strakke en koele woning toch een warme sfeer te brengen. Tegelijkertijd zet die drang naar authenticiteit en degelijkheid de mensen aan om te komen kijken naar unieke stukken uit het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Het natuurlijke gevoel om door die schapenwol te lopen met blote voeten is uitzonderlijk. Architect Le Corbusier had Beni Ourain in zijn woning liggen.”

“Je koopt ze zoals je een schilderij koopt. Of een ander kunstwerk. Ik vraag mensen altijd om eerst te zeggen wat ze mooi vinden. Dan kijken we waar ze het willen, om te bepalen welke afmetingen mogelijk zijn. Daarna gaan we met een selectie tapijten naar de woning en rollen we ze uit. Want een tapijt kopen zonder het uit te proberen, lijkt mij onmogelijk.”

Info : www.demijlpaal.com

Muurtafels de secretaire, de toilettafel of de consoletafel

Nog een opvallende oude nieuwkomer : de secretaire, de consoletafel of toilettafel : een elegant tafeltje om in de gang tegen de muur te zetten, of op een slaapkamer tussen twee vensters, of in de hal te plaatsen. Soms is het aan de muur bevestigd. Wat u ermee doet ? Spullen op zetten, uw toilet maken of schrijven ? Of op een elegante manier een ultraplat televisiescherm aan het voeteind van uw bed te plaatsen ? Misschien is de populariteit van het smalle hoge tafeltje wel gelinkt aan de opkomst van de laptop ? Er zijn nu immers geen ingewikkelde computermeubelen meer nodig die klavier, moederbord en scherm moeten verstoppen. De een zijn dood,… u zegt het. Een beetje hang naar huiselijkheid en warmte doet de rest voor deze in principe oerromantische meubeltjes. Onze selectie van de oogst van dit jaar.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content