Met de trein, Pierre ?” Een beetje ongelovig en geamuseerd, reageer ik op het voorstel van Pierre Darge, onze autojournalist én liefhebber van bolides waarin gentleman drivers thuishoren. En toch. Nog tot eind augustus trekt Pierre elke week enkele dagen naar de Provence, van waaruit hij een Zuiderbrief pleegt (pagina 48). Hij maakt de reis met de trein, ecologisch en snel. In het Zuiden rijdt hij van stad naar dorp in een 2 pk, traag en met open dak om de geuren en de sfeer van de streek te capteren.

Bij de eerste zonovergoten dagen, terrasjes en etentjes in de tuin vragen we ons waarschijnlijk met velen af waarom we niet zuidelijker zouden gaan wonen, waar de zomer nog echt een zomer is en vooral eindeloos lijkt. “Zuid-Frankrijk is een mythische plek,” vindt Pierre Darge. “Het moet zowat de droom van iedere Vlaming zijn om daar een stek te hebben.” Hij ontmoette er veel Belgen, maar landgenoten staan zeker niet centraal in de reeks. “In mijn wekelijkse brief wil ik het hebben over mensen, evenementen, historische weetjes, maar steeds de minder bekende dingen over de Provence.” De eerste Zuiderbrief werd ons toegestuurd uit hotel La Mirande in Avignon, een geschikte omgeving om te mijmeren over Franse pausen en de exuberante banketten die ze aanrichtten.

Met de lage dollar vormen de Verenigde Staten een aantrekkelijke vakantiebestemming. Al enkele jaren organiseert Weekend Knack met succes lezersreizen naar New York onder de deskundige leiding van de Belgische New Yorker Jacqueline Goossens (“Terug in de tijd in New York”, pagina 34).

Jacqueline kent elke buurt, iedere straat van deze levendige metropool. Ik leerde haar kwaliteiten als gepassioneerd gids kennen toen ik twee jaar geleden met haar op een druilerige zondag door de stad fiets-te. Het werd een onvergetelijke fietstocht waarin ze mij definitief besmette met een ongebreideld enthousiasme voor haar stad.

Doordat New York voortdurend in beweging is, ziet deze lezersreis er alweer anders uit dan de vorige. Dit keer staan de nieuwe en opkomende buurten van New York op het programma. Daarna gaat het naar de beboste Hudsonvallei, ten noorden van New York, waar de grote Amerikaanse families als de Rockefellers en de Vanderbilts hun buitenverblijven bouwden.

Muziek zit er ook in dit nummer. Met een interview met Isabella A (Inzicht pagina 20) die helemaal terug is. Het voormalige kindsterretje met de foute entourage is nu een jonge, zelfstandige vrouw en brengt een cd uit, geproducet door Alex Callier van Hooverphonic. “Eindelijk is de plaat waar ik al zo lang van droomde een realiteit.”

In Duo (pagina 94) geven Ronny Mosuse en Hadise elkaar partij. Deze artiesten met uitheemse roots zijn de ideale ambassadeurs van het Jaar van de Interculturele Dialoog en nemen die rol ook ter harte.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content