“De laatste twintig jaar zagen we architectuur voor de architecten en voor hun ego. Nu betalen we de rekening daarvoor. Als maatschappij.” Aan het woord is de Italiaanse architect Antonio Citterio. “De economische crisis is goed. Het zal de zotte projecten in design en architectuur doen stoppen.” (zie p. 115). Ook Jesse Brouns kondigt op p. 28 het post-Bilbaotijdperk aan, daarbij verwijzend naar het invloedrijke Guggenheim Museum van Frank O. Gehry.

Dat ecologischer bouwen ingeburgerd raakt, is duidelijk. Zelfs sleutel-op-de-deurfirma’s bouwen nu passiefhuizen (zie p. 36). Maar ook op andere domeinen nemen architecten hun verantwoordelijkheid. Het Amerikaanse architectuurmagazine Metropolis coverde enkele maanden geleden “De opkomst van de citizen architect, hoe een nieuwe generatie designactivisten de wereld opnieuw vorm geeft”. Die nieuwe visie werd ook op de jongste architectuurbiĆ«nnale in VenetiĆ« geapprecieerd. “We zagen veel projecten van architecten uit alle generaties die een hernieuwde interesse tonen in problemen zoals het milieu, armoede en politieke strijd”, klonk het in een juryrapport bij de uitreiking van de architectuurprijzen daar. “Om die ethiek verder aan te moedigen, werd de prijs van de Zilveren Leeuw voor Veelbelovend Jong Talent toegekend aan Elemental uit Chili.”

Elemental is de studio van architect Alejandro Aravena (zie p. 42). Hij ziet intelligente architectuur en stadsplanning als een soort van microkrediet voor armen. Maar hij ziet het tegelijk ook als dƩ sleutel om hoogopgeleide en rijke creatieven aan te trekken in een stad.

Tom Vandyck haalt het aan op p. 133. Hij ging in zijn woonplaats Boston op zoek naar andere Belgen die er wonen. De stad is thuisbasis van topuniversiteiten en dus een plek die veel academici lokt. Zoals een van de Belgen opmerkt, komen sommigen om hun CV aan te dikken, anderen blijven. Het zal geen toeval zijn dat de Amerikaanse overheid precies in Boston veel heeft geĆÆnvesteerd om een stadssnelweg te ondertunnelen.

Begin dit jaar werd Alejandro Aravena toegevoegd aan de jury voor de gerenommeerde Pritzker Architecture Prize. Zijn aanpak wordt naar waarde geschat. Benieuwd of zijn nieuwe stem doorklinkt bij de bekendmaking van de Pritzker 2009, op 13 april.

Ook bij ons beweegt er wat. Dat de titel van de Dag van de Architectuur op 11 oktober “Van uitzicht tot inzicht” is, belooft dat ook het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) op zoek gaat naar diepgang. “We willen het debat over meerwaarde van architectuur aangaan”, zegt VAi-directeur Katrien Vandermarliere. “Op maatschappelijk, iconisch, economisch of stedenbouwkundig vlak. Een goed gebouw geeft natuurlijk meerwaarde op verschillende domeinen.” Welke gebouwen in Vlaanderen nu al aan die eisen voldoen, ontdekt u dit najaar.

Leen Creve redacteur Wonen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content