Er is geen groter verschil mogelijk dan tussen de wijnmakers François Lurton en Luc Charlier.

François is de zoon van André Lurton, de man die iedereen associeert met de betere Pessac-Léognan (Château La Louvière), maar die destijds als supercontestant-voor-betere-kwaliteit de gehele appellation Entre-Deux-Mers op zijn poten zette. Met als resultaat : Château Bonnet. Het is moeilijk om de zoon te zijn van een grote vader en na tien jaar ’thuis’ werken is François de wereld ingetrokken. Als wijnmaker staat hij nu in voor bijna 9 miljoen flessen per jaar, in Zuid-Frankrijk, Chili, Spanje, Argen-tinië en Portugal. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. François Lurton speurt de wereld af naar goede wijnbodems en zweert bij het type ‘karakteristieke maar moderne wijn’ die goed in de markt ligt.

Luc Charlier heeft geen ondersteunende en inspirerende familiale voorgeschiedenis. Hij trok vanuit België – waar hij het voor bekeken hield – naar Zuid-Frankrijk om wijn te maken. Ook hij gaat te werk met een eigen idee : natuurlijk fruit.

François Lurton maakt dus overal ‘moderne’ wijnen. Typevoorbeeld is zijn Les Fumées Blanches, een witte sauvignonwijn, Vin de Pays d’Oc, met een heel fijne, niet-agressieve neus en een droge maar toch iets ‘vette’ smaak (te koop voor ca. 6 euro bij Van Hende in Gavere, www.vanhende.com). De naam is afgekeken van de Fumé Blanc van het Amerikaanse wijnhuis Mondavi. (Een omgekeerde beweging dus want vroeger ontleenden de Amerikanen hun wijnnamen aan Franse soortgenoten.)

François staat erop om met een nieuwe lei te beginnen. Toen hij eind de jaren negentig Mas Janeil (40 ha) overnam van de familie Delonca, werden de oude, wat versleten, met carignan beplante percelen gerooid. Nu wordt de wijn gemaakt van 60 procent grenache, 20 procent syrah en 10 procent mourvèdre. Het resultaat is een smakelijke, mooi versrood gekleurde wijn met juiste houttoets en intens rood fruit in de mond. (Te koop voor ca. 10 euro bij verschillende kleine invoerders in België, info eric.granger@francoislurton.com.)

Luc Charlier daarentegen koestert zijn oude carignan. De wijngaard ligt op een heuvel van zwarte leisteen kort bij Estagel waar de druiven werden aangeplant in 1922. Deze druivensoort geeft dikwijls veel te bittere wijnen, vooral bij grote rendementen. Maar Lucs heuvel geeft van nature extreem lage rendementen. Bovendien laat de wijnmaker de oogst pletten met de voeten, zoals dat voor port gebeurt in de lagares van de Dourovallei. (De soepele voetzool laat de harde tannines van de pitten onaangeroerd.)

De wijn van 2007 komt uit onder de naam La Loute de Coume Majou (Coume Majou is de naam van het wijndomein van Luc Charlier) en is uitzonderlijk in vele opzichten. Hij is ook uitzonderlijk groot. Het is een wijn die getekend is door de diepte van het zwarte fruit (zwarte kersen), met veel bovenliggend reliëf en in de onderbouw zwaardere, rijpe aroma’s die garant staan voor flesveroudering en ontwikkeling in finesse. De tannines in de mond zijn zacht en structurerend, en ingebouwd over de gehele frisse smaaklengte. (Te koop voor ca. 24 euro bij Andy De Brouwer, info : andy.de.brouwer@telenet.be)

François Lurton en Luc Charlier : het is kiezen tussen ‘veel en goed’ en ‘weinig en heel goed’.

Door Herwig Van Hove

François Lurton maakt karakteristieke maar moderne wijn. Luc Charlier koestert zijn oude carignan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content