Tussen de lakens

The Sleep Shirt van Alexandra Suhner Isenberg. © GF

Slapen was nog nooit zo trendy. Nu grote modehuizen hun modellen in pyjama, negligé of slaapzak de catwalk opsturen, wordt de slaapkamer de hipste plek in huis. Aan alle nachtuilen en vroege vogels : een fikse dosis inspiratie voor onder de wol.

BELGISCH BEDDENGOED

Het mooiste bedlinnen van België komt uit Kortrijk. Daar maakt Verilin al zestig jaar prachtige kussenslopen en dekbedhoezen met vlas van bij ons. Alle producten worden nog vervaardigd in hun eigen atelier, waaronder ook beddengoed op maat. Aan de trendy designs merk je dat de derde generatie aan het roer staat. Een topper is de Nuée : een hippe dégradé lakenset die vorig jaar een Henry van de Velde Label scoorde. Onder Bank- notes, een ontwerp van het duo Sofie La- chaert en Luc d’Hanis, word je dan weer slapend rijk. De print is geïnspireerd op de grafische figuren op bankbiljetten die vervalsing moeten voorkomen. De beddenset is geweven met zilverdraad en met een complex digitaal jacquardpatroon. verilin.be

DROOMPAK

Een gehypet pyjamamerk, het klinkt als een contradictio in terminis. Maar het blijft maar hippe slaapmerken regenen. Een selectie :

1 The Sleep Shirt, het geesteskind van de Canadees-Zweedse onderneemster en ontwerpster Alexandra Suhner Isenberg, is geïnspireerd op een blauwgestreept negentiende-eeuws slaaphemd. In combinatie met een jeans duikt het soms op in het straatbeeld. Te koop op haar nieuwe webwinkel Into The Bedroom, waar ze ook slaapkameraccessoires slijt zoals patchworkplaids, slaapmaskers en geurkaarsen. thesleepshirt.com, intothebedroom.com

2 De glamoureuze zijden slaappakken van de Britse societyfiguur Olivia von Halle zijn een onwaarschijnlijke hit. Ze ogen zo luxueus dat sommigen ze zelfs durven aantrekken naar een feestje. De snit van haar zijden broekpakken is super oversized met lange broekspijpen die op de grond hangen. In elke set verdwijnt maar liefst vijf meter Chinese zijde. Voordat von Halle haar merk begon, studeerde ze modemanagement en werkte ze als trend forecaster voor Louis Vuitton en Gucci. oliviavonhalle.com

3 Enkele jaren geleden kreeg ook België zijn eigen hippe pyjamamerk : Maison Marcy uit Brussel. Zij zetten in op ambachtelijke kwaliteit, dandyeske flair en chique afwerking, zoals paarlemoeren knoopjes en geborduurde initialen. Gaat ’s avonds onverwachts de bel ? Dan hoef je je in een Marcy niet te schamen dat je al in pyjama bent. maisonmarcy.com

COUTURELAKENS

De New Yorkse onderneemster Nell Diamond – een zelfverklaarde bedding obsédé – lanceerde eerder dit jaar een nieuw merk met onlineshop : Hill House Home. Omdat ze nergens “mooi ontworpen, kwalitatief en praktisch beddengoed kon vinden voor een redelijke prijs”. Op haar site vind je die dus wel. Diamond biedt vijf collecties aan die je los of in complete sets kunt kopen. Wie wil, kan (voor een kleine meerprijs) op de hoofdkussens een tekst of monogram laten borduren. Alle lakens zijn gemaakt van Amerikaans kwaliteitskatoen, geweven in Italië en gestikt in Frankrijk. Zelf noemt Diamond het couture bedding. Naast lakens verkoopt ze ook pyjama’s, kamerjassen en slaapkamerdecoratie.

hillhousehome.com. Voor levering in België mailen naar hello@hillhousehome.com

PYJAMAPARTY

Als kind ging je alleen in je ergste nachtmerries in je pyjama de straat op. Maar vandaag is het in de mode om in een zijden negligé of losse satijnen broek met matching oversized hemd de deur uit te gaan. Al dan niet in een gewaagde (bloemetjes)print en met kanten details. Vraag maar aan Gucci, Balenciaga, Céline en aanverwanten. De grote winkelketens, genre Zara en H&M, sprongen ook op de pyjamakar. Allemaal bedoeld om overdag te dragen en zeker niet enkel op een luie zondagnamiddag. Een glanzend pak is kantoor- en partyproof. Gewoon opletten dat je niet in slaap valt.

SLAAPKAMERTRENDS

De grootste trends in slaapkamerland volgens Ajja Goussey, Belgiës allereerste bedstyliste. Ze runt ook beddenzaak De Nachtwacht in Kortrijk.

1 “De slaapkamer is hard op weg om één van de belangrijkste plekken in huis te worden. Samen met de badkamer wordt het een relax- en wellnessruimte waar je helemaal tot rust kunt komen. Ze nemen een beetje de plaats in van de living, ook omdat veel mensen een tv op de slaapkamer hebben.”

2 “Qua kleuren zien we duidelijke invloeden vanuit de mode. Denk maar aan pastelkleuren. De echte uitschieter is oudroze. Ook koelere water- en ijstinten, zoals bleekblauw en lichtgrijs, vinden hun weg naar de slaapkamer. Qua materialen is fluweel de absolute nieuwkomer, ideaal voor een royaal hoofdbord door de hoge aaibaarheidsfactor.”

3 “Met de donkere dagen voor de deur, is het leuk om je slaapkamer in een winters jasje te steken. Namaakbont duikt veel op, net als cognackleurig leer en goud. Een grote investering hoeft dat niet te zijn. Combineer neutraal wit beddengoed met wat nieuwe sierkussens en een plaid en je hebt al een totaal nieuwe look.”

Door Iris De Feijter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content