Hij zit al te sleutelen aan de collecties van 2010, maar om aan onze prangende verlangens te voldoen, wil Olivier Echaudemaison, artistiek directeur bij Guerlain, best enkele tips prijsgeven om deze zomer modieus door te komen.

Oogmake-up is helemaal terug, maar de lippen eisen ook weer aandacht op. Lange tijd was het het ene òf het andere, maar nu rukken de ogen weer op, én mogen die in evenwicht zijn met de glimlach. Je kunt ze opfleuren met kleurrijke oogschaduw en opvallende wimpers, boven- én onderaan. De lippen mogen redelijk glossy zijn : blinkend maar toch ook sensueel.

Krijgen ogen en lippen dan dezelfde kleur ?

Nee, maar wel dezelfde intensiteit. Groene oogleden betekenen niet dat je ook groen op je lippen moet toveren, maar wel eenzelfde intensiteit. We zien veel transparantie, maar toch ook opvallend aanwezige kleuren.

Opvallende ogen én lippen, dat doet wel erg aan de jaren 80 denken.

Nee, daar heeft het helemaal niets mee te maken. In die jaren was de make-up behoorlijk agressief. Omdat men toen nog niet met transparantie kon werken – gloss bestond nog niet – was lipstick toen heel intens.

In welke mate zijn deze make-uptrends verbonden met de huidige modetrends ?

Make-up is een modeaccessoire die je outfit compleet maakt. Zijn de twee absoluut met elkaar verbonden ? Nee. Maar mode is een grote inspiratiebron. Kleurrijke kledij vraagt om levendige, kleurrijke make-up. Maar wanneer de mode veeleer neutraal is, met veel beige of grijs, vale kleuren, dan moet de make-up ook discreet zijn. Het gaat om evenwicht zoeken.

Is gesofisticeerde oogmake-up niet té complex voor veel vrouwen ?

Nee. Twee tinten oogschaduw volstaan. Helder aan de binnenkant van de blik en donkerder aan de buitenkant, en daartussen laat je de twee in elkaar overvloeien. Een banale en simpele truc, maar hij geeft meteen een gesofisticeerde indruk. Wie heel handig is, kan drie kleuren oogschaduw combineren, maar voor beginnelingen zijn twee ruim voldoende.

Wat kan absoluut niet ?

Vandaag de dag is bijna alles toegestaan. Als jong meisje kun je je alles veroorloven, zelfs excessen. Het enige waar ik echt niet van houd, zijn ‘fouten’, zoals tatoeages die de lippen omranden of getatoeëerde wenkbrauwen. Met tatoeages moet je opletten, want ze mislukken vaak en kunnen ook lelijk verouderen. Maar met make-up is niets definitief : als het fout loopt, neem je gewoon een cleanser en een wattendoekje en veeg je alles weg.

Jonge meisjes mogen alles, maar wat daarna ?

Ik zeg altijd : na 29 jaar moet je kalmeren. Dan heb je een eigen stijl, en kun je je persoonlijkheid bevestigen. Vóór die tijd mag je gerust de excentrieke toer opgaan. Neem nu een neuspiercing : formidabel als je 22 bent, belachelijk op 35. Als je jong bent is dat een teken van rock-‘n-roll, op 35 eerder van zieligheid (lacht). Of niet soms ?

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content