Liefdadigheid is hip. In Hollywood ben je pas een echte superstar als je je fortuin deelt met de goeie zaak, of dat nu gaat over honger in Afrika of het redden van onze planeet.

OPRAH

Oprah Winfrey was de eerste vrouwelijke dollarmiljardair ter wereld en topt de lijst van meest invloedrijke mediafiguren. Winfrey, die zelf een behoorlijk miserabele jeugd had, richtte The Angel Network op om kansarme vrouwen en kinderen te ondersteunen. Jaarlijks schenkt ze gemiddeld vijftig miljoen dollar aan goede doelen en dat maakt haar op dit moment ook nog eens de meest filantropische Afro-Amerikaan ooit.

BRANGELINA

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben elkaar gevonden in de liefde, maar ook in hun bekommernis voor een betere wereld. Ze spenderen een flink deel van hun tijd aan missies, debatten en actes de présence met als doel geld in het laatje te krijgen. De eerste foto’s van dochter Shiloh werden verkocht voor het recordbedrag van (samen) 7,6 miljoen dollar aan het Amerikaanse PeopleMagazine en het Britse Hello ! ten voordele van goeie doelen. Onder het motto “Ik verdien toch belachelijk veel voor wat ik doe” besteedt Angelina naar eigen zeggen een derde van haar inkomen aan liefdadigheid. Samen met Brad richtte ze de Jolie-Pitt Foundation op die steun geeft aan vluchtelingen, daklozen getroffen door rampen, Unicef, Artsen Zonder Grenzen, etc… Onder meer ook Madonna, Barbra Streisand, Paul McCartney, Elton John, Jackie Chan en Lance Armstrong hebben hun eigen fonds.

BOB GELDOF

De Ierse Boomtown Rats-zanger Bob Geldof is inmiddels meer bekend als de drijvende kracht achter Band Aid, Live Aid (1985) en Live 8 (2005). Sinds de jaren tachtig, waarin hij de single Do They Know It’s Christmas ? opnam ten voordele van Ethiopië, reist hij de wereld rond om te lobbyen en geld in te zamelen (in oktober was hij in Antwerpen om de verzamelde diamanthandelaars een geweten te schoppen). Vandaag is hij vooral ambassadeur van Make Poverty History, een campagne voor eerlijke handel met ontwikkelingslanden, kwijtschelding van schulden en efficiënte hulpverlening. Hij werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

BONO

Op de website looktothestars.org topt de U2-frontman de lijst van gulle beroemdheden. Als muzikant neemt hij het voortouw in de strijd tegen aids en armoede met projecten als DATA ( Debt AIDS Trade Africa), de ONE Campaign, (RED) en EDUN. De voorbije drie jaar werd ook hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, wegens zijn inzet voor de schuldkwijtschelding van ontwikkelingslanden.

J.K. ROWLING

Als de enige Britse miljardair van het vrouwelijke geslacht (de Queen even buiten beschouwing gelaten) steunt de schrijfster van Harry Potter vooral het onderzoek naar multiple sclerose (de ziekte waaraan haar moeder stierf). Daarnaast is ze ambassadrice-geldschieter van de organisatie One Parent Families. J.K. zorgt af en toe voor een liefdadige mediastunt : dit jaar gaf zij 2,5 miljoen dollar aan het fonds dat de speurtocht naar de gekidnapte kleuter Madeleine McCann sponsort.

BILL GATES

Bill Gates deelt zijn fortuin. Niet door via het internet gsm’s weg te geven (een populaire hoax), maar via zijn privéfonds Gates Foundation. Die is qua kapitaal de grootste in zijn soort, opgericht in 2000 door Bill en vrouw Me-linda met als prioriteiten gezondheidszorg, armoedebestrijding en opleiding. Bill Gates ziet er zelfs een tweede carrière in : hij stopt in 2008 met het leiden van Microsoft, zodat hij zich fulltime kan bezighouden met de Foundation die een kleine vijfhonderd man/vrouw tewerkstelt.

Mede door zijn vermogen weg te schenken, zou Bill Gates volgens de Wall Street Journal sinds half 2007 niet meer de rijkste man ter wereld zijn, en gaat de eer nu naar de Mexicaan Carlos Slim. Benieuwd wat deze telecomtycoon te bieden heeft aan zijn landgenoten, waarvan 40 procent onder de armoedegrens leeft.

WARREN BUFFETT

Ook de voormalige nummer twee, Warren Buffett, de 77-jarige voorzitter van de holding Berkshire Hathaway, zakt op de Forbes-lijst van rijkste mensen. Vorig jaar besloot hij immers 30 miljard dollar te schenken aan de Gates Foundation, ofwel zo’n drievierde van zijn vermogen, gespreid over een aantal jaren. Dat mooie gebaar geldt als de allergrootste liefdadigheidsgift ooit.

SIR TOM HUNTER

Deze Schotse ondernemer (45) heeft de plechtige belofte gedaan om tijdens zijn leven 1 miljard Britse ponden te schenken aan goede doelen. Met zijn Hunter Foundation is hij al goed op weg met ondersteuning van opleiding en werkgelegenheid voor jonge mensen in Schotland en de bestrijding van armoede in Afrika. Hunter, de rijkste Schot, begon als verkoper van sportschoenen, en is overtuigd van zijn missie : “Grote rijkdom brengt grote verantwoordelijkheden mee.”

CHRISTOPHER HOHN

Londener Hohn is een keiharde zakenman en multimiljonair. Deze man richtte op zijn vijfendertigste het TCI op, een hefboomfonds dat 0,5 tot 1 % van zijn opbrengst aan liefdadigheid schenkt. Dit jaar verraste Hohn pers en publiek, niet alleen door aan te sturen op de overname van ABN/Amro, maar ook door in één klap 230 miljoen pond te schenken aan de Children’s Investment Fund Foundation. Hohn wordt gezien als de voorloper van een nieuwe generatie van zakenmannen die hun skills gebruiken ten gunste van liefdadigheid.

PRINS AL-WALEED

Deze Saoedische prins is een belangrijke aandeelhouder van Eurodisney en heeft een dikke vinger in de pap van diverse hightechbedrijven en chique wereldhotels. Op filantropisch gebied is hij vooral een bruggenbouwer ; hij spendeert jaarlijks 100 miljoen dollar aan het dichten van de kloof tussen de westerse en moslimgemeenschappen via het oprichten van Amerikaanse studiecentra aan universiteiten in het Midden-Oosten en islamitische studiecentra aan Amerikaanse universiteiten. Hij doneerde ook 20 miljoen dollar aan het Parijse Louvre voor de constructie van een vleugel voor islamitische kunst.

Door Tanja Dierckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content