Zeker, Londen is een hyperkinetische metropool, maar je hoeft geen dosis rilatine in te slaan om er met je kinderen naartoe te gaan. Twee Brusselse ketten, Aster (9) en Zite (7), testten twee dagtrips op hun maat.

Kinderdagtrip 1 : London Eye – Tate Modern – The Lion King

Begin de dag met een adembenemende rondrit op The Londen Eye. Slenter vervolgens langs Thames Path oostwaarts. Sta even stil bij de straatartiesten. Volg de rivier tot Tate Modern. Steek daarna de Millenium Bridge over, en rep je richting het Lyceum Theatre voor een theatrale finale : de musical The Lion King.1. THE LONDON EYE

“Ik ga daar Ć©cht niet op !” Ze balt haar vuisten tot haar knokkels wit zien en stampt met haar kleine voeten zo hard op de grond dat het zindert in haar hoofd. Haar twee jaar jongere zus bekijkt het schouwspel gelaten, wijst vervolgens naar het hoogste punt van het rad en sist stoer : ” Seg, dat ding draait echt niet snel, zunne.” Een dik kwartier later zweven we met zijn drieĆ«n 135 meter boven de Theems en zoeken we op basis van enkele foto’s naar de belangrijkste monumenten aan de overkant van de rivier. St. Stephen’s Tower, waarin de Big Ben bengelt ? Check ! Het koninklijk paleis ? Check !

Het is amper te geloven dat The London Eye oorspronkelijk slechts vijf jaar boven de Theems zou zweven, als een symbool voor de voorbije eeuw- en millenniumviering. Het ontwerp van architectenkoppel David Marks en Julia Barfield is ondertussen net zo iconisch en populair geworden als de Big Ben of de Tower of London, dat niemand er nog aan denkt om het af te breken. Vooral met kids staat het hoog op de todolijst.

www.londoneye.com

3. THE LION KING

“Ik wil ook zo’n auto !” De jongste ligt languit op de achterbank van de cab die richting West End bolt en ons voor het Lyceum Theatre dropt, net op tijd voor de voorstelling van The Lion King. De musical is ouder dan mijn oudste : elf jaar geleden bracht Disney Theatrical het universum van de leeuwenkoning voor het eerst tot leven in Minnesota, in een regie van Julie Taymor (zie ook Across the Universe, de musical met Beatlesmuziek die ze vorig jaar in de bioscoop bracht) en op muziek van Elton John. Meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd hebben er ondertussen van genoten. In Londen is hij al aan zijn negende (!) jaargang toe. Drie uur duurt het spektakel (inclusief plaspauze) en al die tijd vergapen de kinderen zich aan de schitterende kostuums, de theatrale trouvailles, de hippe dansjes en de opzwepende Afrikaanse djembĆ©spelers in de loges. Engels begrijpen ze nauwelijks, maar ze hebben de film gezien, dus kunnen ze het verhaal perfect volgen. En na afloop kunnen ze ook de vergelijking maken. “Het was bĆ©ter dan op dvd !”

www2.disney.co.uk/MusicalTheatre/TheLionKing

2. TATE MODERN

Je hoeft je kinderen geen kunst in de strot te rammen, je kunt ze ook spelenderwijs de wereld van Picasso en co leren kennen. Dat hebben ze bij Tate Modern goed begrepen. Meer dan een uur lang amuseren mijn kids zich in een uithoek van de derde verdieping van het Museum of Modern and Contemporary Art op een tiental eenvoudige, artistiek maar vooral didactisch verantwoorde spelletjes, waarvan er slechts Ć©Ć©n multimediaal is : een quiz anex game, waar zes kinderen tegelijk punten kunnen scoren door Picasso’s minnares Dora Maar nog lelijker te maken dan hij ze heeft afgebeeld, of verfballonnen uiteen te knallen, faƧon Niki de Saint Phalle. Voorkennis is geen vereiste, een tolk is aangewezen. Na vier deelnames troeft de oudste haar instant vriendjes tegenover haar af. Game over ? Niets van : ze stort zich als een gokverslaafde op een nieuw spelletje. Ik durf te betwijfelen of ze zich nu nog herinnert dat de mieren in DalĆ­’s Metamorphosis of Narcissus symbool staan voor verval en dood, maar dat – excusez le mot – stront in blik Ć³Ć³k kunst kan zijn, weet ze wĆ©l zeker nog, al zal ze zich de naam van kunstenaar Piero Manzoni ook niet meer herinneren.

www.tate.org.uk/modern

Kinderdagtrip 2 : Hyde Park – Kensington Gardens – Science Museum

Ga Hyde Park binnen langs Speakers’ Corner. Wandel zuidwaarts richting het centrale meer, de Serpentine. Maak vervolgens de oversteek naar het aanpalende Kensington Gardens en stap door naar de – even ademhalen – Diana, Princess of Wales Memorial Playground. Verlaat het park en bol vervolgens richting het Science Museum voor een digitale finale : de futuristische expo The Science of Survival.2. KENSINGTON PARK

De Serpentine Gallery markeert de overgang van Hyde Park naar Kensington Gardens. Jaarlijks poot een toparchitect er een zomerpaviljoen voor de deur, dit jaar is de eer aan de Amerikaan Frank Gehry (zijn druk bediscussieerde houten constructie staat er nog tot 19 oktober). Verderop in het park blinkt Peter Pan in een bronzen kniebroek : zijn geestelijke vader J.M. Barie woonde in de buurt en deed in het park inspiratie op voor zijn verhalen. De Diana, Princess of Wales Memorial Playground iets verderop refereert ook gretig naar zijn universum, met onder andere een piratenschip en een zeemeerminnenfontein. Het speelplein is afgebakend en wordt bewaakt : zonder kinderen kom je er niet in, en dat is best een geruststellende gedachte. 1. HYDE PARK

“Speakers’ Corner is altijd goed voor een lesje in democratie” hadden we gelezen in een gids. Dat valt dik tegen. Aan de meest noordelijke ingang van Hyde Park herinnert niets aan het historische belang van deze plek, waar opposanten vrijuit hun politieke gedachtegoed kunnen uitschreeuwen. Op naar de Serpentine dus, het smalle, langgerekte meer in wat ooit het private jachtdomein van de Britse royals was, liggen roeibootjes en pedalo’s uitdagend op ons te wachten. Er is – het is tenslotte een nationale sport – geen ontkomen aan. Aan de andere kant van de oever, in de honderd jaar oude Serpentine Lido, de favoriete badplaats van veel Londenaars met kinderen, nemen we wat later een frisse duik in het water. De kabbelende Diana Memorial Fountain is vlakbij : het verrassend fraaie monument vraagt om wat uitleg, maar met een sprookjesprinses, een lelijke prins en een boze schoonmoeder in de hoofdrollen kost het ons geen moeite om de kinderen bij de – nou ja – les te houden. Dat Elton John er een hymne voor heeft geschreven, hebben we wijselijk verzwegen.

3. SCIENCE MUSEUM

Na de pret, tijd voor het ernstige werk. Het schitterende Science Museum, het grootste in zijn soort ter wereld, ligt bezuiden Hyde Park. Wetenschap is voor niet-nerds nergens zo boeiend als hier : door de multimediale aanpak en dankzij verschillende simulators heeft het meer uitstaans met een themapark dan met een museum. Om maar iets te zeggen : in de Exploring Space Gallery (een van de veertig zalen !) bengelt een exacte replica van de landingscapsule die Armstrong en Aldrin in 1969 veilig op de maan zette, en hun trip kun je zelf overdoen in de Imax 3D Cinema. Tijdelijke tentoonstellingen vullen de permanente collectie aan. Zoals The Science of Survival : Your Planet Needs You ! Een dwingende titel, maar sinds ze de volledig interactieve expo bezocht hebben zijn mijn dochters zich wel bewust van de milieuproblematiek. Sindsdien hoeven ze zelfs geen nachtlampje meer. Meer zelfs : nu roepen ze mĆ­j achterna dat ik het licht moet uitdoen als ik het weer eens heb laten branden. Net zoals mijn moeder een dikke twintig jaar geleden.

Info : www.sciencemuseum.org.uk

Extra op www.weekendknack.be: Een videopost van Aster en Zite, en drie kindvriendelijke restauranttips. Uit het archief : lees het verslag van het Parijse avontuur van Aster en Zite, precies een jaar geleden.

Door Karel Degraeve l Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content