Studentenclub Acantha

"Bij Acantha verkiezen we geen bierkoning of -koningin, maar een 'beer queer'." © Alexander Popelier

Uitvalsbasis: Gent

Oprichting: 2004

Leden: 73

“We zijn een studentenclub zoals alle andere”, zegt uittredend praeses en student psychologie Arno Fonteyn (21). “We organiseren dus cantussen, een schachten- verkoop, fuiven, spelavonden en al die andere studentikoze activiteiten. Alleen delen we jongens en meisjes nooit in aparte groepen op en verkiezen we bijvoorbeeld geen bierkoning en -koningin, maar een beer queer. Kleine dingen, maar ze zorgen ervoor dat iedereen zich bij ons welkom en veilig voelt.”

Dat is ook in het studentenmilieu niet altijd het geval, benadrukt Arno. “Er zijn heel openminded studentenclubs. De andere verenigingen in ons stamcafé ’t Kofschip bijvoorbeeld – daar werken we prima mee samen, en zo zijn er nog. Maar ook in ons eigen stamcafé worden we weleens geconfronteerd met afkeurende blikken of denigrerende opmerkingen van andere jongeren.”

Voor echt activisme zijn er andere verenigingen, verduidelijkt de praeses. “Wij willen in de eerste plaats warmte en plezier bieden. Acantha is een thuis voor mensen die nood hebben aan een familie van gelijkgezinden. Maar we zijn niet blind voor de plaats van LGBT’s in de samenleving of andere studentenverenigingen. Veel clubs liggen niet wakker van diversiteit, respect voor andere geaardheden en genderneutraliteit. Waardoor er soms een sfeer hangt of dingen gezegd worden waar LGBT-studenten zich ongemakkelijk bij voelen, en ze dus op hun hoede zijn. Bij ons hoeft dat niet – bij Acantha wist ik meteen dat ik gewoon mezelf kon zijn.”

acantha.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content