Stew kan ook fris

30/06/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 12:01

Door het landelijke karakter en gebrek aan beter keukenmateriaal bleef de Ierse keuken lang eenvoudig en eentonig. Maar met een beetje fantasie maak je van simpele traditionals hedendaagse, verfijnde gerechten.

In tegenstelling met andere Europese volkeren hebben de Ieren nooit echt te lijden gehad onder Romeinse invasies, waardoor de Keltische culinaire traditie lang kon overheersen. Deze steunde grotendeels op granen en zuivelproducten. Zuivel werd voornamelijk in de lente en zomer, tussen Beltane (1 mei) en Samhain (1 november), gegeten en verwerkt tot boter, kaas, zure room en karnemelk. Vlees, vooral van schapen en varkens, kwam alleen op feestdagen op tafel. Varkensvlees werd hoofdzakelijk in de vorm van spek gegeten. Samen met gezouten boter behoort gezouten spek nog steeds tot de favoriete ingrediënten van elke Ier. Tot lang na de middeleeuwen bepaalden deze producten het dagelijkse menu.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners