Toen vernieuwer Stéphane Derenoncourt, met zijn La Grappe, enkele jaren geleden begon met een Parijse voorproeverij van de recentste bordeauxs, net vóór de grote primeurweek in Bordeaux zelf, keken de meeste journalisten wat neer op die folie. Vandaag staan ze te dringen aan de Georges V om de meer dan zestig chateaus van de groep La Grappe te proeven.

Het interessante aan deze proloog voor de grote Ronde van Bordeaux is dat die een doorsnee biedt van de hele appellationwaaier : van laag, genre bordeaux of bordeaux supérieur, naar hoog, zoals saint-émilion grand cru, pessac-léognan, margaux of pomerol. Je kunt dus eenvoudige, maar zeer smakelijke ‘plezierwijnen’ proeven, type Jean Faux, samen met Clos Fourtet, Canon La Gaffelière, Pavie-Macquin en zelfs garagewijnen, zoals La Mondotte. Al die wijnen hebben niet alleen het jaartal 2008 gemeen, maar ook de grondprincipes van Derenoncourt. En die zijn : respect voor de bodem, zachte vinificatiemethodes en extreem weinig chemische hulpmiddelen.

Met dergelijke staalkaart (heterogeen naar AOC, maar homogeen naar techniek) kan men zich veel beter een idee vormen van wat met het millésime mogelijk is.

Een eerste conclusie dringt zich op : geen enkele wijn in 2008 is groot in absolute termen, zoals in 2000 of 2005, daarvoor missen ze de diepe onderbouw van rijpheid (zware aroma’s). Maar overvloedige charme en smakelijkheid is er wel : zacht rood fruit van merlot en statige getemde zwarte bessen van rijpe cabernet met juist gedoseerde en zachte tannines die door het fruit over de gehele smaaksequens worden toegedekt. Het is een jaar waar inktzwarte kleur op voorhand verdacht is, vooral bij de kleine wijnen, omdat ze haast zeker harde en soms groene tannines aankondigt door een te ver doorgedreven extractie.

Bernard Olivier van Domaine de Chevalier wond er geen doekjes om : “De vier principes van 2008 zijn : niet te vroeg oogsten, goede selectie, niet te veel extractie en matige prijzen.”

De volgende wijnen, haast de helft van de groep, zijn allemaal van het evenwichtige type met grote smakelijkheid en zelfs lengte in de meer gewichtige appellations :

Jean Faux, l’Isle Fort en Gree-Laroque (alle drie bordeaux supérieur).

Les Grands Maréchaux (côtes de blaye).

Vrai Canon Bouché (canon-fronsac).

La Rousselle (fronsac).

Domainde de l’A (côtes de castillon).

Preuillac en Haut-Maurac (médoc).

Brown, Le Thil en Domaine de Chevalier

(alle drie pessac-léognan).

Siaurac (lalande de pomerol).

Vray Croix de Gay en Petit Village (pomerol).

Prieuré Lichine (margaux).

Branas Grand Poujeaux en Poujeaux (moulis).

En ten slotte de saint-émilion grand cru : Villemaurine, Cadet-Bon, Tertre Daugay, Clos Fourtet, Canon La Gaffelière, La Mondotte, La Gaffelière, Berliquet, Larcis Ducasse en Pavie-Macquin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content