U wilde altijd al Hadrian’s Wall zien, scones eten, onder een palmboom liggen in Cornwall ? Redenen genoeg om deze zomer nog of dit najaar het Kanaal over te steken.

De mafste festivals

Een gezonde dosis excentriciteit is de modale Brit niet vreemd en nergens ter wereld zijn er zoveel rare festivals als in het Verenigd Koninkrijk. Niet noodzakelijk het doelwit van een uitstap misschien, maar wel fijn om te weten dat ze bestaan.

World Bog Snorkeling Championship.

Op 31/8 in Llanwrtyd Wells in Wales, officieel de kleinste Britse stad. Twee lengten zwemmen (met vinnen en snorkel) in een modderige loopgraaf. De oudste deelneemster tot nu toe was 70.

World Pea-Shooting Championships.

Op 14/7, Village Green, Witcham, Cambridgeshire. Erwten door een 30 cm lange buis naar een doelwit blazen. Niet afstand, maar precisie geeft de doorslag.

World Snail-Racing Championships.

op 21/7 in Congham, King’s Lynn, Norfolk. Meer dan 300 deelnemers strijden om de titel van Snelste Slak ter Wereld. De trofee is een bierpul gevuld met sla. Wereldrecordhouder is Archie, die 30 centimeter in 2 minuten aflegde.

Biggest Liar in the World Competition.

Op 15/11 in Stanton Bridge, Holmrook, Cumbria. Omzeggens geen spelregels, politici en advocaten niet welkom.

www.go-britain.com

Great Scots, no rules

Wie veel stoere mannenbenen onder geruite plooirokken bij elkaar wil zien, moet dit jaar naar Schotland, want duizenden Schotten uit de hele wereld keren terug naar The old country voor wat in 2009 dé toeristische manifestatie in the UK betekent : Homecoming Scotland. De festiviteiten startten op Burns Night (25 januari, de 250ste verjaardag van de geboorte van nationale dichter Robert Burns). Nog tot St Andrews Day (30 november) hebt u de keuze uit ruim 200 evenementen, waaronder een historische clanbijeenkomst in Edinburgh, het Open Golfkampioenschap in Turnberry en het Spirit of Speyside Whisky Festival. Een absolute aanrader : Glasgow, al lang geen sombere industriestad meer, maar een opwindende metropool, rijk aan kunst en trendy design, waar het geweldig shoppen is. Tip uit de “100 dingen die u moet doen voor u sterft”-lijst van de plaatselijke Sunday Herald : van thee met scones genieten in de authentieke The Willow Tearooms, zowel in Sauchiehall Street als Buchanan Street, beide in 1904 ontworpen door architect en designer Charles Rennie Mackintosh, vader van de Arts & Craftsbeweging.

Voor het volledige programma van Homecoming Scotland : www.scotlandhomecoming.com. Mis vooral de aankondiging met een ‘zingende’ Sean Connery niet.

Gay icons

Tien vooraanstaande holebi’s, onder wie zanger Elton John, acteur Ian McKellen, Booker Prize winnaar Alan Holling-hurst en tennisster Billie Jean King kozen hun historische en hedendaagse helden. Die zijn lang niet allemaal gay, maar inspireerden hen op een of andere manier. Het resultaat is een eclectische verzameling, sommigen beroemd, anderen relatief onbekend, uit de wereld van cultuur, politiek, sport en entertainment. Van Tsjaikovski tot de Village People, over Virginia Woolf, Harvey Milk en k.d. Lang tot Nelson Mandela en prinses Diana, hun levensverhalen worden geïllustreerd door 60 portretten van kunstenaars als Cecil Beaton, Andy Warhol en Linda McCartney. Van 2 juli tot 18 oktober in The National Portrait Gallery, Londen.

www.npg.org.uk

Van Agincourt tot de London Blitz

Catharina van Aragon en Hendrik VIII zullen er zijn, naast Romeinse gladiatoren, ridders en WOII-verpleeg-sters. Hendrik V zal ten strijd trekken in de Slag bij Agincourt en zelfs Saint-George, de patroonheilige van Engeland maakt zijn opwachting. In de zevende editie van The Festival of History, dat een combinatie van historische waarachtig-heid en tot de verbeelding sprekende taferelen nastreeft, beelden 1000 gekostumeerde deelnemers gebeurtenissen van 2000 jaar Britse geschie-denis uit. De tweedaagse, gepromoot door English heritage, vindt plaats op 25 en 26 juli op de terreinen van de 18de-eeuwse Kelmarsh Hall in Northamptonshire.

www.english-heritage.org.uk/festivalofhistory

Serpentine goes Nipon

In de Serpentine Gallery, idyllisch gelegen in Kensington Gardens waar wijlen prinses Diana haar woonst had, loopt nog tot september een tentoonstelling met werk van popkunstenaar Jeff Koons, nooit om een grapje verlegen. Interessanter nog is The Serpentine Gallery Pavilion, een project dat directeur Julia Peyton-Jones in 2000 in het leven riep en waarbij elk zomer op het grasveld bij de galerie een tijdelijk paviljoen opgetrokken wordt. Dit jaar zijn de Japanners Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van het architectenbureau SANAA aan de beurt, een duo dat telkens weer esthetische soberheid aan technische complexiteit koppelt. De tijdelijke constructie doet van juli tot en met september dienst als café en als decor voor Park Nights, een programma van voordrachten en events. Serpentine Gallery Lawn, Kensington Gardens, London W2 3XA Toegang gratis.

www.serpentinegallery.org De absolute must-sees

Wat zijn – buiten Londen dan – de topbestemmingen, de meest symbolische, spectaculaire of interessante bezienswaardigheden ? Een online-enquête van een paar grote Britse kranten was dagenlang het onderwerp van verhitte discussies in kantoren, pubs en bussen. De vaakst vernoemde plekken ? Dit zijn ze :

Stonehenge: mysterieus megalithisch monument (2300 voor Christus) ten noordwesten van Salisbury, Wiltshire.

Hadrian’s Wall: 117 km lange muur, onder Keizer Hadrianus (117-138 na Christus) opgericht om de noordelijke grens van het Romeinse rijk te beschermen tegen de Picten (uit het huidige Schotland).

Snowdonia: nationaal park in het noorden van Wales, bekend om z’n spectaculaire berglandschappen, en dicht bij Caernarfon Castle, versterkte burcht uit 1283.

Windsor Castle: grootste nog bewoonde kasteel ter wereld, tweede verblijf van The Queen.

Bath: al sinds de Romeinse tijd bekend om z’n geneeskrachtige bronnen. Gedeeltelijk bewaarde tempel en thermen, Werelderfgoedlijst.

Lake Windermere: grootste natuurlijke meer van The Lake District, bekend door de romantische dichter Wordsworth en kinderboekenschrijfster Beatrix Potter.

Stratford upon Avon: stemmig stadje in Warwickshire, geboorteplaats van de grote bard William Shakespeare.

York Minster : middeleeuwse kathedraal in gotische stijl, bekend om z’n gebrandschilderde ramen.

The Royal Pavilion, Brighton: in oosterse stijl opgetrokken paleis (1815), in opdracht van prins George IV die het onder meer gebruikte om er zijn minnares te ontmoeten.

Saint Ives : juweeltje van een haven aan de zuidwestelijke tip van Cornwall, met gouden stranden en subtropische tuinen.

Paradijs onder een stolp

Geen wonder dat sinds de opening in 2001 al 8,5 miljoen nieuwsgierigen het Eden-project in Bodelva, Cornwall bezochten, want het is een van de spectaculairste botanische experimenten ter wereld. De kwekerij herbergt meer dan één miljoen planten (5000 soorten) en bestaat uit twee doorzichtige kassen-complexen van meerdere koepels waarin allerlei vegetatiegordels met hun fauna en flora nagebootst zijn. Het overkoepelde regenwoud en de mediterrane bioom zijn omringd door uitgestrekte tuinen in de zogenaamde outdoor bioom. Naast planten zijn er ook vlinders, sluipwespen en bidsprink-hanen aanwezig, alsook vogels en hagedissen. Het Edenproject is vooral een pleitbezorger voor milieu-bewustzijn en duurzaamheid. Geregeld is Eden het decor voor evenementen, zoals Live 8 in 2005.

www.edenproject.com

Minicruise met de Scottish Viking

Voor wie met de eigen auto naar Schotland wil, biedt de nieuwe Norfolkline ferry Zeebrugge-Rosyth een aantrekkelijke reisweg. U vertrekt in de vooravond in Zeebrugge en de volgende middag rolt u van boord in Rosyth, ten noorden van Edinburgh. De Scottish Viking ferry is nagelnieuw en telt 107 kajuiten met douche en toilet. Een bar, een sfeervol restaurant met buffet, een cinema, internet en een speelruimte voor kinderen zorgen voor comfort. Wegens de hoge bezettingsgraad is tijdig reserveren raadzaam.

www.norfolkline.com

Muziek in de Tower

In september zullen hemelse klanken de eens zo sombere Tower of London overspoelen. Op het programma van The Tower Festival (8 concerten in 10 dagen) : de première van een nieuwe productie van Gilbert and Sullivan’s operette The Yeoman of the Guard, die zich trouwens in de Tower afspeelt. Sadler’s Wells presenteert een dansgala met zowel klassiek als hedendaags ballet en sopranen Lesley Garrett en Dame Kiri Te Kanawa zijn de gasten van een avond met The future Stars of Opera en The City of London Sinfonia. Net zo goed wordt een jazzmijlpaal, de vijftigste verjaardag van het uitbrengen van het Miles Davis’ album Kind of Blue, met onder de muzikanten de enige overlevende, de drummer Jimmy Cobb. En van variatie gesproken : Peter Gabriels wereldmuziekfestival Womad doet voor het eerst Londen aan en krijgt versterking van Khaled, Chris Wood en Billy Bragg.

The Tower Festival, van 10 tot 20 september 2009 in The Tower, London EC3N4AB.

www.towerfestival.com

Door Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content