Eenvoudiger wordt het niet: kikkererwtenmeel mengen met wat water en even later heb je een goudgele smeuïge pannenkoek met krokante randjes. Het archaïsche streetfood uit de Provence is de perfecte basis voor een snel avondmaal. Serveer de socca bijvoorbeeld samen met wat pittige tomatensaus, verkruimelde feta en blaadjes spinazie. Je kunt het beslag zonder probleem de dag op voorhand maken en in de ijskast bewaren – het wordt er zelfs beter van.

250 ml lauw water

100 g kikkererwtenmeel

3 el olijfolie + extra om de pan in te vetten

1 tl zeezout

zwarte peper van de molen

Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng het water met het kikkererwtenmeel, het zout, peper en de olijfolie. Roer goed tot er geen brokjes meer inzitten en zet even aan de kant.

Plaats een gietijzeren (of andere hittebestendige) pan in de oven en laat deze 10 minuten mee opwarmen. Haal de pan uit de oven, vet in met olijfolie en giet het beslag erin. Plaats opnieuw in de oven en laat 10 à 15 minuten bakken tot de pannenkoek stevig is in het midden en aan de randjes begint te bruinen. Bestrijk de pannenkoek met nog wat extra olijfolie en zet de grill op voor wat extra bruining.

TIP: Je kunt de socca nog extra op smaak brengen volgens je eigen goesting. Denk bijvoorbeeld aan een teentje fijngesnipperde look, rozemarijn, gerookte paprika of za’atar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content