Sober en puur zijn de sleutel-woorden

06/05/09 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:26

Wat maakt de Japanse keuken zo bijzonder ? "Wie goed Japans wil koken, moet vooral Japans kunnen denken", ontdekte Japankenner Luc Hoornaert in het Land van de Rijzende Zon.

"Wil je de Europese keukens leren kennen, dan kun je lijvige standaardwerken raadplegen. Bij Escoffier bijvoorbeeld staan veel gerechten tot in detail uitgelegd. Dat is een bijbel voor de klassieke Franse keuken. Voor de Japanse traditionele gastronomie bestaan zulke naslagwerken niet. Er is geen houvast waarin alles minutieus beschreven staat. Japanse kookboekjes, die de geest van de keuken willen weergeven, zijn klein en dun, meer filosofisch. Ze hebben het over 'één worden met het product en met het gerecht'." Aan het woord is culinaire duizendpoot en Japankenner Luc Hoornaert, die ook invoerder is van Japanse wijnen en voedingsproducten. "Bij hen mag je nooit het eindpunt van een bereiding uit het oog verliezen. Die teksten gaan meer over doelstellingen dan over bereidingen. Dat is voor ons niet zo eenvoudig te begrijpen omdat we een andere cultuur hebben...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners