Hasselt is dé mode- en shoppingstad van Limburg. Omdat alles dicht bij elkaar ligt, is het er gezellig kuieren langs pleintjes en straatjes. Zo ontdek je dat het ook een lekkere stad is, die veel meer biedt dan Hasseltse jenever of speculaas. Niet voor niets was Hasselt in 2006 de eerste Stad van de Smaak.

Na Antwerpen is Hasselt dé modestad van Vlaanderen. Alles gebeurt in het Hasseltse hart, waarmee wij het centrum binnen de kleine ring bedoelen. Die kern is bescheiden van formaat (700 meter doorsnede en 2,5 kilometer omtrek) maar toch tref je er een gevarieerde en aantrekkelijke keuze aan winkels en horecazaken. Omdat alles dicht bij elkaar ligt, is de Limburgse hoofdstad een ideale shoppingbestemming om te voet te verkennen. Maar eerst moet de auto worden geparkeerd en dat is geen sinecure, omdat het stadsbestuur het centrum autoluw wil maken. Staat de auto op stal, dan kan iedereen gratis met de bus op alle stadslijnen. Maar echt nodig is dat niet, want het is gezellig slenteren over pleintjes en door straten en steegjes. Zo ontdek je terrasjes met gemoedelijk keuvelende Limburgers, chique winkels, cultuurhuizen en musea. Hasselt is ook een lekkere stad, met vele horecazaken die vooral overdag druk worden bezocht. Na sluitingstijd van de winkels loopt de stad gedeeltelijk leeg. Dan trekt men naar de uitgaansbuurten, zoals de Zuivelmarkt.

Gastronomisch 01: ‘T CLAEVERBLAT, Lady chef aan het fornuis

’t Claeverblat is het oudste gastronomische eethuis in het centrum. Je moet bellen aan de deur om binnen te geraken. In een deftig interieur tafelen overwegend oudere, gegoede burgers. Aan het fornuis staat al 32 jaar Sidy Pelssers. Zij schopte het van verpleegster tot Lady Chef of the Year (2004). Op de borden verschijnen met toewijding bereide gerechten uit de traditionele Belgische en Franse feestkeuken. Specialiteiten zijn : gegratineerde oesters (0000) met spinazie onder mousselinesaus (35 euro), kreeft met groentesliertjes in roomsaus (35 euro) en krokant gebakken kalfszwezerik met bearnaise (29 euro).

’t Claeverblat : Lombaardstraat 34, 3500 Hasselt. 011 22 24 04. Donderdag, zaterdagmiddag en zondag gesloten. www.claeverblat.be

02: JÜRGEN EETBOETIEK, Eenvoudige formule

Jürgen Gaens heeft voor een eenvoudige formule gekozen. De getalenteerde chef werkt geconcentreerd in de open keuken en vriendin Marijke bedient. Het dagmenu kan in drie, vier of vijf gangen worden geserveerd (37, 47 of 57 euro). Met dit menu moet je het doen, want de Eetboetiek heeft geen spijskaart. Wel is het mogelijk om de bereidingen aan te passen aan ieders smaak. Jürgen kokkerelt met eersteklasproducten, zijn bereidingen zijn delicaat en de prijs is redelijk.

De flessen van de wijnkaart zijn met zorg geselecteerd en ook hier zijn de prijzen lichtverteerbaar. Heel wat wijnen zijn ook per glas beschikbaar.

Eetboetiek Jürgen : Diesterstraat 18, 3500 Hasselt. 011 21 03 70. Woensdag en zaterdagmiddag gesloten. www.jurgeneetboetiek.be

03: DE KWIZIEN, Knus en lekker

Aan het rustige Jeneverplein opende anderhalf jaar terug De Kwizien. Het initiatief komt van Filip Vanheusden, die al 19 jaar de achterliggende taverne Het Borrelhuis uitbaat. Echtgenote Mariella ontvangt of helpt in de keuken. De kok is de Hongaar Csaba Ignacz, die zeven jaar aan de zijde stond van Luc Bellings.

Met De Kwizien mikken de eigenaars op mensen die lekker eten appreciëren. Er is geen spijskaart. Bezoekers hebben de keuze uit een zakenlunch (30 euro), een driegangenmenu (41 euro), een seizoenmenu (53 of 64 euro), het Kwizienmenu (53 euro) en een zondagmenu (49 euro). Deze menu’s kan men ook bestellen met wijnarrangement.

Restaurant De Kwizien : Jeneverplein, 3500 Hasselt. 011 24 23 44.

Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag. www.dekwizien.be

BUITEN DE STADSKERN 04: FIGARO, Nieuwe keuken

Jacques Colemont blijft zich verdiepen in nieuwe keukentechnieken. Zijn keuken behoort bij de top van Limburg.

Figaro, Mombeekdreef 30, 3500 Hasselt. 011 27 25 56. www.figaro.be

05: AAN TAFEL BIJ LUC BELLINGS, Celebrity chef

Luc Bellings is in vorm : hij vernieuwde zijn restaurant en is tegenwoordig ook als

celebrity chef op de buis te bewonderen.

Aan Tafel bij Luc Bellings, Luikersteenweg 358, 3500 Hasselt. 011 22 84 88. www.lucbellings.be

ITALIANEN 06: ARLECCHINO, Traditioneel

Boven, op de eerste verdieping, onttrokken aan het oog van voorbijgangers, is de bekende pizzeria RistoranteArlecchino ondergebracht. Dit Italiaanse eethuis geniet al 26 jaar een steengoede reputatie. Bazen zijn Mario en Felice Ottati. De broers studeerden criminologie, geneeskunde en fotografie en kunnen dus over heel wat uiteenlopende onderwerpen meepraten. De inrichting is wat ouderwets. Er is een gevarieerde spijskaart met smakelijke, traditionele Italiaanse bereidingen voor de grote en kleine honger.

Ristorante Arlecchino : Minderbroedersstraat 9, 3500 Hasselt. 011 22 76 16. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten. www.arlecchino.be

07: BAR TRE, Modern

Dino Calianno was amper 25 jaar toen hij met Al Piccolo Mondo uitpakte. Om met de tijd mee te gaan, werd Al Piccolo Mondo omgedoopt tot BAR tre. Het nieuwe, grootstedelijke concept heeft een trendy inrichting, met geprojecteerde taferelen op de muur en een tv-scherm boven de bar. Met de spijskaart kun je alle kanten op. Heel wat pasta wordt in huis gemaakt : ravioli, orecchiette, cannelloni, lasagne, tagliatelle enz.

BAR tre : Botermarkt 19, 3500 Hasselt. 011 22 88 13. Dinsdag en zondagmiddag gesloten. www.bartre.com

TRENDY 08: BUBBELS, Champagnebar

De eigenaars van ’t Kleine Genoegen openden om de hoek aan de Zuivelmarkt de sneeuwwitte en ijsblauwe champagnebar Bubbels. Men komt er voor een Frans, Spaans of Italiaans glas mousserende wijn. Om de honger te stillen zijn er lekkere hapjes, zoals oesters, een half kreeftje of prinsessenboontjes met knepkessaus (spek, ui en azijn). Het terras op het voetpad is bij mooi weer een geliefde plek.

Bubbels Champagne bar : Zuivelmarkt 8, 3500 Hasselt.

Doorlopend open van 12 tot 01 uur. www.bubbels-cb.be

09: LE REFUGE, Champagne & Wine Bar

Dé place to be op dit moment is Le Refuge. Je komt er om te zien en om gezien te worden. De mooie en chique loungebar met restaurant heeft grootstedelijke allures. Je kunt er heerlijk relaxed onderuitzitten in replica designmeubilair en nippen van een glaasje champagne en snoepen van wereldse wappaz. Het pand uit 1515 is een van de oudste privégebouwen van de stad. In het weekend is er een dj.

Le Refuge : Persoonstraat 40, 3500 Hasselt. 011 72 07 07.

Alle dagen open. www.le-refuge.eu

10: OLÉ OLÉ, Tapascafé

In Olé Olé kun je kiezen tussen lage zeteltjes of hoge krukken. De inrichting is modern en warm, en gekleurde verlichting brengt de gepaste sfeer om gezellig te peuzelen van een ruim assortiment koude en warme tapas. Er zijn tapasmenu’s van 20 en 25 euro.

Olé Olé : Aldestraat 55, 3500 Hasselt. 011 232023.

Dinsdag gesloten. www.ole-ole.be

eethuizen 11: MAISON BLANCHE, Klein maar fijn

Om te genieten van een verzorgd ontbijt, een smakelijke lunch of een afternoon tea of koffie met een chocolaatje, is er het intieme eethuisje Maison Blanche. De elegante Kathleen Bijnens en de vriendelijke Frank Seurs ontvangen. Zij laten u kiezen uit tien soorten thee of koffie of presenteren een spijskaart met modieuze gerechten voor de kleine of grote honger. De keuken is non-stop open tot 18 uur.

Zaterdagavond serveert men een driegangenmenu voor 40 euro (plus 15 euro voor water en wijn). Er is een intiem terras aan de achterkant.

Maison Blanche, lunch & lounge : Maastrichterstraat 82, 3500 Hasselt. 011 37 70 61.

Zondag en maandag gesloten. www.maison-blanche.be

12: KOOKPUNT, Succesformule

Restaurant Kookpunt heeft de wind in de zeilen. Het is ondergebracht in een prachtig gelegen, statig, vijftiende-eeuws huis met witte gevel en sober gedecoreerde eetvertrekken met hoge plafonds. En met de komst van Frank Treunen, de voormalige chef-kok van het gerenommeerde eethuis JER verfijnden de gerechten. Bij de succesnummers horen : tonijn met vierkruidenpeper, opgediend met tartaar van knolselder en schuim van Hoegaarden (20 euro) of zeebaarsfilet met gegrilde asperges, crème van hoeve-ei, rode aardappel en kristalspinazie (26,50 euro). De gerechten met het logo ‘geniet-gezond’ zijn uitgewerkt met een voedingsdeskundige. Populair is het Kookpuntmenu van vier gangen (40 euro) en het Hapjesmenu met zeven snoepertjes (60 euro). Voor mooie dagen wacht een sfeervol en beschut terras.

Kookpunt : Hemelrijk 13, 3500 Hasselt. 011 72 79 69. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. www.kookpunt.be

13: TARATATA, Blijvend trendy en elegant

Christoph Smets staat aan de basis van nieuw trendy Hasselt. Acht jaar terug verraste hij met het modieuze eethuisje Tara-tata. De façade is van glas en vanaf de straat zie je, tussen de tafeltjes door, een langwerpige nis waarin vlammen dansen.

’s Avonds wordt er in Taratata sfeervol bij kaarslicht getafeld. De bediening is vriendelijk. De spijskaart verzamelt wereldse bereidingen met Franse en Belgische inval. Voorbeelden zijn : krokante open lasagne met gegrilde kip en asperges (14 of 17 euro) of sushi taratata style (15 of 18 euro). Er is een lunchmenu van drie gangen voor 19 euro. Betaal je 28 euro dan kun je zelf een driegangenmenu kiezen uit de gerechten op de spijskaart. Het menu Challenge the Chef komt op 33 euro en tijdens het weekend is er een prestigemenu van drie of vier gangen voor 38 of 43 euro.

Taratata : Minderbroedersstraat 5, 3500 Hasselt. 011 23 47 67. Zondag en maandag gesloten. www.taratata.be

14: DE GOEI GOESTING, Laagdrempelige stadsbrasserie

Dirk Hendrickx is in Hasselt geen onbekende. Hij ontpopte zich van caféhouder tot restaurateur. Na succesvolle horecaexploitaties als brasserie De Groene Hendrickx en het ambiancecafé De Kroon, zei de ondernemer het nachtleven vaarwel en opende De Goei Goesting, eerst in de Dr. Willemsstraat en later in een monumentaal pand aan de Zuivelmarkt. In deze laagdrempelige, modieus gedecoreerde stadsbrasserie kunnen jong en oud, van 9.30 tot 22 uur, terecht voor een ontbijt, een koffie met in huis bereide taart of voor een drankje met kleine degustatiegerechten. Tijdens de restauranturen is er een spijskaart met gevarieerde bereidingen. Dirk nam een gespecialiseerde kok in dienst voor sushi en sashimi. Er zijn verrassingsmenu’s van 35 tot 50 euro en degustatiemenu’s van 22 tot 34 euro.

De Goei Goesting : Zuivelmarkt 18, 3500 Hasselt. 011 32 52 82.

Alle dagen open. www.degoeigoesting.be

15: ‘T KLEINE GENOEGEN, Intiem en elegant

’t Kleine Genoegen is ondergebracht in het huis De Brabantse Huik. De naam staat voor de kap van de nonnetjes, die op deze plaats in de zeventiende eeuw een vrouwenziekenhuis openhielden. Nicole en Johan Koeken wisten in de kwarteeuw dat ’t Kleine Genoegen bestaat, de lat steeds hoger te leggen. Het art-decomeubilair en de artistieke vazen met ruikers geven het geheel een chic airtje. Succesnummers van de spijskaart zijn : gebakken kalfszwezerik met asperges en kruidenmousseline (29,50 euro) en gebraden duif met romige savooikool en truffeljus (29 euro). Het dagmenu kost slechts 17 euro en voor 50 euro serveert men op weekdagen een zakenlunch van drie gangen met wijn en koffie.

Het verrassingsmenu (vier gangen 39 euro / vijf gangen 47 euro) is in het weekend populair.

’t Kleine Genoegen : Raamstraat 3, 3500 Hasselt. 011 22 57 03. Maandag en zondag gesloten. www.kleinegenoegen.be

16: JER, Voor beschaafde mensen

JER heeft na jaren van succes een nieuwe inrichting en een nieuwe chef-kok. De formule is gebaseerd op verzorgd, stijlvol en ontspannen tafelen in een aangename omgeving en dit alles tegen een redelijke prijs. JER is ondergebracht in een oude notariswoning en beschaafde mensen vinden er wat ze al lang zochten. De naam heeft een dubbele betekenis: hij staat voor Just Eat Right maar ook voor John Eddy Restaurant. John is John Weijntjes, de hoffelijke en efficiënte zaaldirecteur, die vijf jaar lang in het Scholteshof werkte als sommelier. Eddy is Eddy Geraerts, die ook bedient en heeft meegewerkt in het Scholteshof. Hij is eigenlijk boekhouder van opleiding.

JER : Persoonstraat 16, 3500 Hasselt. 011 26 26 47.

Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten. www.jer.be

17: THE CENTURY, Grand Café, restaurant & hotel

The Century is het bekendste en drukst bezochte restaurant en Grand Café van Hasselt. Deze geliefde eetfabriek met 700 zitplaatsen staat bekend om zijn gedegen kwaliteit en royale porties. Op de eerste verdieping is een gloednieuwe open keuken. De dag begint in het Grand Café om 7 uur met een ontbijt. Tussen 10 en 23 uur zijn er snacks, pasta’s, croques enz. Wil je uitgebreider tafelen dan is er het restaurant, waar klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken aan bod komen. Het hotel telt twaalf kamers en vier appartementen.

The Century, hotel, grand-café, restaurant : Leopoldplein 1, 3500 Hasselt. 011 22 47 99.

Alle dagen open. www.thecentury.be

lekkere winkels 18: LA GASTRONOMIA, Italiaanse fijnkost

Ben je op zoek naar Italiaanse fijnkost, zoals kwaliteitsoliën, exclusieve wijnen, kazen uit Umbrië en zeldzame flesjes oude aceto balsamico, dan ben je bij La Gastronomia op het goede adres. Jeanine Evens (voorheen Toni) verhuisde haar spulletjes naar een nieuwe, ruimere locatie, schuin tegenover de oude winkel. Wat meekwam is de collectie Ceramica de Simone, met de hand geschilderd kleurrijk aardewerk. De lijst van meeneemgerechten is uitgebreid : pizza, dagverse pasta en andere koude en warme Italiaanse specialiteiten zoals Siciliaanse auberginekroketjes met munt, pijnboompitten en rozijnen of pastaschelpjes gevuld met ricotta, gemalen pistaches en pijpajuin.

La Gastronomia : Minderbroedersstraat 40, 3500 Hasselt. 011 24 22 80.

19: IL PASTICCIO, Italiaanse traiteur

Voor een simpel maar smaakvol pastagerecht en voor Italiaanse meeneemgerechten is er Il Pasticcio. Achter de toog staat Saverio Fantastico. Hij was een van de twee vennoten van het indertijd zo vermaarde Antwerpse eethuis La Terrazza. Specialiteiten zijn : parmigiana van aubergine, groentelasagne of lasagne met verse zalm.

Il Pasticcio, Italiaanse traiteur met eetgelegenheid : Maastrichterstraat 72, 3500 Hasselt. 011 126 19 39.

20: BREPOELS, Keurslager

Brepoels is een familiebedrijf. Drieëntwintig jaar terug begonnen Frans Brepoels en Gerty Mercken met de winkel. Vandaag staat ook zoon Davy in de zaak. De keurslagerij is een van de adressen waar je Hasseltse pastei kan kopen. De paté is bereid van varkensvlees en varkenslever, verrijkt met hazelnoten en… Hasseltse speculaas. Hij wordt gewoonlijk geserveerd met rozijnenbrood en een glaasje Hasseltse jenever. Ook de Hasseltse rolletjes van kalfs- en varkensgehakt met ui zijn een lokale specialiteit en dienen als broodbeleg. Andere producten waarvoor men naar Brepoels komt, zijn de zelfgemaakte charcuterie, zoals salami, leverworst en mosterdspek.

Slagerij Brepoels : Zuivelmarkt 15, 3500 Hasselt. 011 22 10 47.

21: COOLS, Fijnbakker

Cools is vooral voor oudere mensen een adres om in een vertrouwde omgeving van koffie met gebak te genieten. De patisserie, chocolaterie en confiserie bestaat anderhalve eeuw en werd in 1999 overgenomen door Frédéric Robben en Stijn Vanrutten. Zij hebben het repertoire uitgebreid. Cools is bekend voor de ruime keuze aan gebak (in het weekend tot 65 verschillende taartjes), zoals sabayonsoes, soleil-gebak, passietaart en chocolade-sabayon. Ook de egeltjes van zanddeeg met mokkacrème en biscuit en de Hasseltse speculaas zijn populair.

Cools, banketbakker en chocoladebewerker : Kapelstraat 27, 3500 Hasselt. 011 22 39 31. Maandag gesloten.

22: DEPAIFVE, Speculaas

Midden in de drukke winkelwandelstraat Demer ligt brood- en banketbakkerij

Depaifve, Oud Huis Grauls (sinds 1913). De winkel is vooral bekend om zijn lekkere, zachte en dikke Hasseltse speculaas gemaakt met boter of roomboter, en Luikse rijsttaart. Er is ook speculaas met marsepein, nougat of chocolade.

Banketbakkerij Depaifve : Demerstraat 57, 3500 Hasselt. 011 22 39 82.

23: VERBOVEN, Patisserie

Verboven is een vertrouwd adres voor gebak. De inrichting van de winkel en het achterliggende degustatiesalon is klassiek. De winkel bestaat namelijk sinds 1960. Elf jaar terug nam zoon Peter Verboven de leiding over. Specialiteit is dessert special, in aarden ovenpot bereid uit crème met frambozen, bosbessen en meringue.

Patisserie Verboven : Botermarkt 24, 3500 Hasselt. 011 22 33 94.

24: EDDY REQUILÉ, Workshop speculaasbakken

Wie wil leren hoe je van die heerlijke Hasseltse speculaas kunt bakken, kan zich inschrijven op een workshop bij bakkerij Eddy Requilé.

Bakkerij Eddy Requilé : Maastrichterstraat 42, 3500 Hasselt. 011 22 37 84.

25: BOON, The Chocolate Experience

Patrick Mertens was vijftien jaar technisch adviseur bij Callebaut, voordat hij in 2005 met een eigen zaak begon. Boon is geen klassieke chocolaterie maar eerder een totale chocoladebeleving.

Er is een winkelgedeelte, een verbruikerssalon en een open werkplaats waar ook workshops worden georganiseerd. De chocolade wordt gemaakt naar eigen ontwerp en eigen recept. Voor de feestdagen zijn er unieke vormen en men gebruikt niet-alledaagse smaken, als viooltjes, citroengras en jalapenopeper. In het salon serveert men exclusieve theesoorten en koffie, en in de zomer een frisse chocoladegranité.

Boon : Paardsdemerstraat 13, 3500 Hasselt. 011 422199. www.the-chocolate-experience.be

Door Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content