Vier verwoede verzamelaars vertellen over hun lievelingswijn. Deze kritische hobbyisten, met een breed en diep ontwikkeld smaakpalet, twijfelen geen seconde aan hun voorkeur.

Château Haut-Bailly (Graves)Een wijn die emoties losmaakt

Wijn is gemaakt om van te genieten en om over te babbelen. Niet om mee uit te pakken. Ondernemer Jacques Coussens is dol op wijn, vooral op Franse, en hij bezit een mooie collectie. Maar lyrisch doen, pochen of specialistenpraat zijn niet aan hem besteed. “Ik ben zoals veel landgenoten geïnteresseerd geraakt door in Frankrijk op vakantie te gaan. We toerden, bij voorkeur in mei of september, per fiets door een wijnstreek. Zo heb ik veel wijnboeren leren kennen. Ik begreep al snel dat ze veel toegankelijker zijn voor mensen die per fiets aankomen dan voor automobilisten.” Coussens vergelijkt hun werk met dat van de Vlaamse boeren die het ook niet altijd makkelijk hebben. Voor aankopen ter plaatse past hij. De emotie van het moment is vaak een slechte raadgever. “Ik ken er eerlijk gezegd ook te weinig van en vertrouw liever op het advies van invoerders.” Zijn lievelingswijn beschouwt hij niet als dé lekkerste wijn ter wereld maar aan Château Haut-Bailly heeft hij wel prachtige herinneringen. “In 1980 bezocht ik met vrienden het befaamde kasteel tijdens de oogstperiode. Na het plukken werden we uitgenodigd op een diner, begeleid door onder meer een magnum 1964. Ik kende de wijn nauwelijks maar het was liefde na de eerste slok. Ik herken mij in de stoere graves. Ik ben een doorzetter, hard voor mezelf. Deze wijn reflecteert dat door zijn robuustheid en dan heb je daarbij nog die mooie houtverwevenheid die extra karakter geeft. Heel wat oudere jaargangen heb ik kunnen kopen en ik heb een boontje voor 1955, een uitzonderlijk wijnjaar en ook het geboortejaar van mijn vrouw en mezelf. Elk jaar drinken we er een paar flesjes van en stellen vast dat zijn oranjerode gloed telkens nog beter wordt. Dat zijn schitterende momenten die blijvend deugd doen.”

Invoerder o.a. Palais du Vin, O.L.V. van Vaakstraat 38-48, 1000 Brussel.

www.palaisduvin.be.

Meer info : www.chateau-haut-bailly.com

Monfortino (Barolo)Het beste van Piëmont

“Sinds ik mijn man ken, deel ik zijn passie voor wijn”, vertelt Gaëtane Bertin. De biologe praat bijzonder smakelijk en genuanceerd over wijn. Als ze twijfelt aan een bepaald detail, verifieert ze als wetenschapper graag de feiten en roept ze even de hulp in van haar echtgenoot, die om zijn proeftalent en encyclopedische kennis door wijnmakers en -handelaars gewaardeerd wordt. “Voor mij is nebbiolo de meest complexe druif”, zegt ze terwijl ze haar lievelingswijn bovenhaalt. Wanneer ze over de top- cuvéeMonfortino van Giacomo Conterno begint te praten, schakelt ze automatisch naar een hogere versnelling. “Deze barolo is voor mij het beste wat in Piëmont gemaakt wordt. Ik hou sowieso van monocépages. Als de wijn dan nog gemaakt wordt van zo’n machtige druif én in de oude stijl die de familie Conterno in ere houdt, krijg je een bijzonder product. De gisting wordt op traditionele manier volledig vrijgelaten. Dat wordt door sommige wijnbouwers om hygiënische redenen in vraag gesteld, maar ik maak er geen punt van. De wijn gaat minstens vijf jaar op grote oude vaten. Hij wordt ook niet elk jaar gemaakt en heeft minstens twintig tot vijfentwintig jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen. Tijdens die periode ontwikkelt hij een ongekende complexiteit met aroma’s en toetsen van rozenblaadjes, pruimen, fijne teer, chocolade, braambessen en een zacht versmolten aciditeit die uniek is.” Enig minpunt is de lage opbrengst, 5000 tot 7000 flessen, waardoor deze topper niet makkelijk te verkrijgen is en dus ook prijzig. “Deze fles uit 1987 hebben we in een restaurant op de kop kunnen tikken. Hierbij maak ik in het najaar verse tagliolini. Met een beetje olijfolie, fleur de sel en versgeschaafde witte truffel. Dat is voor mij het culinaire einde.”

Geen invoerder bekend in ons land.

Meer info : www.conterno.it

Château Rayas (Châteauneuf-du-Pape)Rhône op kop

Korte tijd nadat hij afstudeerde, maakte oogchirurg Camille Budo deel uit van een wijnclub om zijn honger naar kennis en proefervaringen te stillen. Dertig jaar later komen dezelfde vrienden nog vijf tot zes keer per jaar samen om rond een bepaald thema samen wijn te proeven. “We kopen nog steeds sommige wijnen aan maar de wijnreisjes van vroeger zijn er niet meer bij omdat dat met onze drukke agenda’s niet meer kan,” aldus Budo die ook lid is van een culinair clubje. In tegenstelling tot zijn echtgenote die een wijncursus volgde, noemt hij zichzelf volledig autodidact. Zijn wijnkennis heeft hij te danken aan jonge sommeliers, inspirerende wijnverkopers en aan wijnmaker en vriend Peter Colemont van het Limburgse domein Clos d’Opleeuw. “Dankzij hen en vooral door Peter heb ik inzicht gekregen in de complexiteit van het werk in de wijngaard. Hem helpen bij het plukken is ontspannend en kennisverrijkend.” In de wijnkelder van Budo genieten de wijnen van Colemont dan ook een bijzondere plaats. Maar zijn lievelingswijn komt uit het Rhônegebied, dat samen met Bourgogne zijn voorkeur geniet en het sterkst vertegenwoordigd is in zijn mondiaal georiënteerde wijnkelder. Voor de rode châteauneuf-du-pape van Château Rayas heeft Budo een zwak. “Laatst heb ik de jaargang 1983 gedronken. Een ongewone wijn met een perfecte balans tussen fruit en zuren. Helemaal op dronk, met zelfs nog bewaarpoten-tieel voor enkele jaren, rijk geschakeerd en tegelijk jeugdig en fris. Niet vegetaal of animaal maar intens mooi en met zuiver geëvolueerd fruit. Voor mij is dat de perfecte wijn waar ik eigenlijk niet meteen iets bij zou serveren. Maar als mijn vrienden zouden aandringen, denk ik dat een patrijsje met wat kort gestoofde groene kool en truffels geen verkeerde keuze zou zijn.”

Invoerder : Maison Mostade-Hennebert, rue Saule-Godeaux 8, 6560 Solre sur Sambre, 071 55 52 49.

Meer info : www.chateaurayas.fr

Cortes de Cima (Alentejo)Een rondborstige Portugees

Financieel consulent Johan De Mey heeft een Franse moeder en groeide op in Frankrijk. Je zou dus verwachten dat hij zijn lievelingswijn bij onze zuiderburen gevonden zou hebben. Zijn passie voor wijn kreeg hij in ieder geval van jongs af aan mee. “Ik groeide op in Basse-Normandie waar mijn ouders, naast cider en af en toe een glaasje boerencalvados van 65°, dagelijks landwijn dronken die ze met water versneden. Begin de jaren zeventig leerde ik in België de wijnen kennen waarvoor Frankrijk bekendheid geniet.”

Hadden we in die tijd naar zijn lievelingswijn gepeild, dan kwam Johan zeker met een bandol aandraven. Jarenlang bezocht hij in de Provence het Domaine Tempier van de familie Peyraud. “Dankzij hen leerde ik het leven in de wijngaard kennen, kreeg ik inzicht in de productie- en verouderingsprocessen en begon ik mijn smaakpalet te ontwikkelen.” Leergierig en reislustig als hij is, bezocht Johan De Mey ook de andere bekende wijngebieden in Frankrijk. “Voor de grote wijnen van Bordeaux heb ik respect maar in het beste geval bevestigen ze hun voorspelbare, superbe kwaliteit. Echt boeien kunnen ze mij niet.” Demey heeft nog altijd een boontje voor Domaine Tempier, waar mourvèdre de belangrijkste druif is, maar ontwikkelde met de jaren ook een zwak voor syrah zoals die in de noordelijke Rhônestreek gevinifieerd wordt. “Totdat ik in Portugal, in de Alentejostreek, Cortes de Cima ontdekt heb. Het is een relatief jong domein in handen van een Deens echtpaar dat met een Australische vinoloog werkt. Ik hou van hun stevige, robuuste wijnen waarbij fruit en alcohol elegant versmolten zijn. De Reserva 1997, op basis van voornamelijk aragonez- en syrahdruiven, heeft prachtig geconcentreerde aroma’s van droge vruchten en een vleugje tijm. Deze rondborstige wijn met 14,5° alcohol heeft ook flink wat bewaarpotentieel. De Reserva 1997 past ideaal bij de lokale, rijke boerenkeuken waarin bijvoorbeeld konijn kruidig wordt gestoofd met look en laurier of waarbij varkensvlees naar aloude traditie met schelpdieren wordt gecombineerd.”

Geen invoerder bekend in ons land. Meer info : www.cortesdecima.com

Door Willem Asaert . Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content