Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Het stadsbestuur heeft me een brief gestuurd. Met een enquête : “Of het aangenaam wonen is in mijn stad ? Of ik er trots op ben ? Of het meer voordelen heeft om hier te wonen dan nadelen ?” Ja, hoor, ik ben best een tevreden burger. Maar als ik het verhaal van Bendetta Roux lees (op p. 52) vraag ik het me wel af : wat zou het geven om af en toe eens te verhuizen naar een compleet andere stad in een nieuw land in een nieuw continent ? ” We all have our wild dreams / Of new beginnings / Of taking the back roads / To far-off places / To finding the happiness / Everyone chases“, zingt Admiral Freebee erover.

Voorlopig vind ik voldoende happiness in eigen stad. Ik heb zelfs beslist om eens rond te kijken om een appartement te kopen. Dat is minder lastig dan gedacht. Maar wel bizar. Sta je daar met een wildvreemde man in de badkamer van een “dokter die naar het buitenland verhuist”. Meteen ben ik – via fotolijstjes en rondslingerende magazines – meer bezig met het achterhalen van details over het leven van die afwezige bewoner dan te informeren naar de dubbele beglazing, maandelijkse onkosten of energieattesten.

Wanneer ik na zo’n bezoek mijn eigen voordeur weer opendoe, betrap ik me erop mijn thuis en buurt met een kritisch oog te bekijken. Ineens vallen details op die ik de laatste maanden niet meer zag. Blijkbaar doe ik dan aan Maistriaans reizen, volgens De kunst van het reizen, een boek van Alain de Botton. In 1790 schreef de 27-jarige Xavier de Maistre zijn Voyageautour de machambre, een verslag van een reis door zijn slaapkamer. De Botton verklaart het principe : “Als we ons met de instelling van de reiziger door onze eigen omgeving bewogen, zou deze wellicht niet minder interessant blijken dan de hoge bergpassen en de oerwouden vol vlinders. [… ] Wat houdt de instelling van een reiziger precies in ? Je zou ontvankelijkheid als voornaamste kenmerk kunnen beschouwen. We benaderen nieuwe plaatsen met een zekere nederigheid… We zijn ervan overtuigd dat we alles wat interessant is aan onze buurt wel hebben ontdekt, voornamelijk op grond van het feit dat we er zo lang hebben doorgebracht. We zijn eraan gewend geraakt en daardoor blind geworden.”

Een intrigerend idee. In dit nummer geven we u alvast enkele boeiende interieurs mee om doorheen te reizen. Mocht u tijdens uw eigen kamerreis tot de conclusie komen dat u het een en ander wilt aanpassen, dan vindt u tips , tricks en literatuur van professionals op deze pagina’s. Welk effect kan een huisparfum hebben ? Hoe gebruikt u een mooi tapijt of een opvallende spiegel ? Of misschien steekt u wel iets op van de 86-jarige Nederlandse ontwerper Friso Kramer ? Of van interieurontwerper Karim Osmani of Alain Coumont, bedenker van Le Pain Quotidien ?

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content