Steeds meer vrouwen doen aan sport. Prima voor de conditie, maar een zware dobber voor je boezem, tenzij je een goede sportbeha draagt. Weekend Knack deed de test.

Je zult het altijd zien : net op het moment dat ik met Start to Run begon, haalde een alarmerend bericht de pers. Britse onderzoekers hadden vastgesteld dat vrouwenborsten tijdens het lopen ongecontroleerde achtbewegingen maken die weefsels en ligamenten onherroepelijk schade berokkenen. Bij elke stap zou een gemiddelde borst negen centimeter bewegen ten opzichte van het lichaam. Op een afstand van 1,5 kilometer geeft dat 135 centimeter gestuiter. Aangenomen dat zo’n borst 200 à 300 gram weegt, dan leidt dat volgens de onderzoekers niet alleen tot pijn en ongemak, maar ook tot permanente rekking van de Cooperligamenten (waar die zich ook bevinden) en van de ondersteunende huid en weefsels. Een borst is nu eenmaal geen spier. Het resultaat ? Hangborsten. Jakkes, dat kwam aan.

Een verstandige vrouw rept zich na die jobstijding naar een gespecialiseerde zaak en laat zich goed informeren alvorens tot de aankoop van een degelijke, goedzittende sportbeha over te gaan. Helaas, déze vrouw krijgt altijd op het verkeerde moment een opstoot van gierigheid. En laat het nu net uitverkoop in de fitness geweest zijn : 20 euro voor het laatste exemplaar uit de vitrinekast, daar kon een mens niet voor sukkelen. Het betrof een kledingstuk dat duidelijk uit de oertijd van de sportlingerie stamde, vervaardigd uit één enkele lap zwart elastisch materiaal. Het voordeel ? Mijn borsten waren zodanig gecomprimeerd dat van enig hopsen tijdens het lopen geen sprake kon zijn. Het nadeel ? Als ik in de spiegel keek, kreeg ik visioenen van een 45-jarige Barbra Streisand die in Jentl voor een knaap van 18 probeerde door te gaan. Maar nog was ik niet wijzer : mijn volgende sportbeha kwam uit een bak bij de Aldi : een spartaans wit gareel dat over het hoofd getrokken diende te worden en dat mij een kuis Soeur Souriresilhouet bezorgde. Bovendien was het vervaardigd uit een stug materiaal dat bij contact met transpiratie onaangenaam prikte. Tijd om de prioriteiten te herzien : een sportbeha die voldoende steun geeft, lekker zit en er het liefst ook nog enigszins sexy uitziet, is dat nu zo’n onrealistische eis ?

Het bos en de bomen

Aan keuze zeker geen gebrek. Terwijl er zo’n tien jaar geleden amper vier merken sportlingerie bestonden, zijn er nu wel veertig op de markt, elk met verschillende modellen. Een logische evolutie : volgens de meest recente studies doet ruim 2/3 van de vrouwen minstens één keer per week aan sport. Van alle uitgaven aan textiel gaat 6,3 % naar sportkledij. Sportlingerie neemt hier een steeds prominenter wordende plaats in. In 2005 vormde sportlingerie al 2,2 % van het budget dat aan lingerie uitgegeven werd, een aandeel dat de laatste jaren nog aanzienlijk toenam.

Terecht : uit tests blijkt dat een gewone beha de bewegingen van de borsten tijdens het sporten met 35 % vermindert, een sportbeha met 74 %. Qua materialen is er ook een grote ommekeer : vroeger werden voor sportondergoed bijna uitsluitend natuurvezels gebruikt. Holle katoenvezels kunnen veel vocht opnemen, waardoor het lichaam afgekoeld wordt. Maar daar staat tegenover dat het opgenomen vocht een sportbeha zwaarder maakt, zodat hij begint te schuren. Daar kun je uitslag van krijgen, tot zelfs schaafwonden en infecties. Een extra nadeel van katoenen sportbeha’s is dat ze snel verslijten. De meeste merken vervaardigen hun sportbeha’s tegenwoordig uit een mix van (katoen met) synthetische vezels die het transpiratievocht sneller van de huid wegleiden en het microklimaat tussen huid en textiel droger houden.

Bij het overschouwen van het gigantische aanbod in sport- en lingeriezaak valt op dat je sportbeha’s ruwweg in twee categorieën kunt verdelen : de compressiebeha en de ingekapselde beha.

De compressiebeha bestaat uit één enkel vlak elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug en is geschikt voor vrouwen met eerder kleine borsten. Die worden door dit soort beha tegen de ribbenkast geperst en kunnen zo minder bewegen.

De ingekapselde beha bestaat uit aparte cups van niet elastisch materiaal. Er zijn meestal geen beugels, wel een elastische onderband. Deze beha is geschikt voor vrouwen met middelgrote tot grote borsten.

Het zotte geweld

Een zonnige zaterdagmorgen in het Middelheimpark, ideaal voor een rondje joggen. Het ruikt naar herfst, rode en gele bladeren knisperen onder mijn voeten. Onder mijn looptruitje met lange mouwen een gloednieuwe zwarte loopbeha van het van oorsprong Noorse merk Odlo. Wat mij aantrok zijn de gesculpteerde brede schouderbandjes die een mooi decolleté geven. Onder de cups loopt een brede elastische band die maakt dat de beha iets van een topje heeft. Bij hoogzomerse temperaturen zou ik er eventueel zó mee durven gaan lopen, tenminste als ik de hele winter sit-ups had gedaan om mijn middenrif te stroomlijnen.

Van een lingeriespecialiste weet ik dat bij een beha de steun vooral van het rugpand moet komen. Dat zit bij het high ultimate fit-model wel goed : de rug bestaat uit een stevig, tweelagig, elastisch pand met een ronde uitsparing voor de elegantie. In de bijsluiter is er sprake van zilverionen in de stof die de vorming van bacteriën tot een minimum zouden beperken. Klinkt gewichtig, maar bacteriën zijn op deze frisse ochtend het minst van mijn zorgen. Ik loop voorbij Balzac van Rodin, voorbij de Profeet van Gargallo en Hetzotte geweld van Rik Wouters. Tersluiks leg ik één hand op mijn boezem : geen zot geweld daar, maar toch enige beweging. Dat ligt niet zozeer aan de kwaliteit van de beha, heb ik het gevoel, maar aan de maat. De borstomtrek is oké, maar een B-cup in plaats van een C-cup ware beter geweest. Een duidelijk geval van zelfoverschatting.

Extreem versus klassiek

Ik begin stilaan een expert in de vergelijkende sportlingeriekunde te worden. Neem nu het merk Triumph dat twee modellen geschikt voor high impact sporten in de aanbieding heeft : in de eerste plaats de Triaction workout, een klassieke sportbeha en al lang een bestseller in het gamma. Wat opvalt is de laag uitgesneden rug die een mooi rugdecolleté, maar relatief weinig steun geeft. Vooraan komt de steun van een brede elastische band onder de boezem en brede verstelbare velcrobandjes. De proef genomen tijdens een rondje joggen in het Sint-Annabos op Linkeroever – zolang dat niet moet wijken voor de Lange Wapper moeten we ervan profiteren – en geen klachten. De meer kwetsbare onderdelen van mijn anatomie blijven netjes op hun plaats, ook op de hobbeliger onderdelen van het parcours. Nog beter scoort de Triaction ex-treme met naadloze voorgevormde cups, verstelbare schouderstraps en elastische zijinzetten. De rood-zwarte trim geven het setje iets trendy stoers. Tijdens een vergelijkbare test van de Britse Daily Mail scoorde dit model 10/10 en wie ben ik om dat tegen te spreken ?

Zen, energy, action

Ja, ik was erbij in juni, toen het Belgische merk Marie Jo zijn nieuwe sportlijn Intense voorstelde. Waar bij klassieke sportbeha’s de nadruk vooral op het functionele ligt, is hier duidelijk veel aandacht besteed aan de modieuze vormgeving : mooie kleurtjes, geraffineerde versieringen en stiksels. Zag er geweldig uit op modellen van 1m80 en 50 kilo, eens kijken wat dat zegt op een doorsnee vrouw. Zoals wel meer merken heeft Marie Jo verschillende gamma’s aangepast aan de impact van de beoefende sport : zen (yoga, pilates, lichte gymnastiek, dansen), energy (golf, fietsen, soft fitness, skiën) en action (joggen, tennis, voetbal, aerobics, paardrijden, judo, aerobics).

Om mijn hernieuwde lidmaatschap van de fitnessclub te vieren (foei, meer dan een half jaar ‘stilgelegen’), kies ik een setje uit de energylijn : grijs met fis lentegroen borduursel. Wat meteen opvalt, als ik de beha aantrek, is het comfort : de cups zijn als twee zachte schelpen die als een tweede huid aanvoelen. In tegenstelling tot de meeste sportbeha’s is dit model er één met beugels, maar die zijn zo zacht ingepakt dat je ze niet voelt. Dankzij de beugels komen je borsten mooi uit en zie je er tijdens het sporten niet uit als een Bulgaarse hamerslingeraarster. Maar nu de test : een half uur steppen, gevolgd door een half uur sur place fietsen. Victorie ! Beha en slip voelen nog altijd aangenaam aan, of beter gezegd : je voelt nauwelijks dat je ze aanhebt. Daar zal het microvezel-polyamide materiaal waarvan sprake in de persmap wel voor iets tussen zitten. De bewonderende blikken in de kleedkamer zijn natuurlijk ook mooi meegenomen.

Maximum cool

Mij was de lijn Rosa Faia by Anita tot voor kort onbekend, maar bij collega’s met kinderen bleek Anita een begrip : “De enige zwangerschapsbeha die echt goed zat”, merkte er eentje op. Bij het ontwerpen van de active beha’s van Rosa Faia gaat men niet over één nacht ijs : voor elk nieuw model dat in de winkel komt, maken de Duitse ontwerpers gemiddeld 230 prototypes ; zo’n tweehonderd testvrouwen doorlopen samen met hen het research- en ontwikkelingsproces. Als ik het goed begrijp, ben ik dus nummer 201. Na het passen van model 5521 ( medium level support) en 5527 ( extreme control) gaat mijn voorkeur duidelijk naar het tweede. Hollen maar weer, dit keer door het Nachtegaalpark. Als ik nog veel testruns doe, heb ik straks een kleinere maat nodig. En het moet gezegd : deze beha zit bijzonder lekker, wat met de zachtheid van de naadloze binnencups te maken heeft en de ergonomisch gevormde, gepolsterde en verstelbare schouderbandjes. De netstof in zij- en rugpand laat de huid ademen zodat je lang fris blijft. In maagdelijk wit ziet de beha er nogal braaf uit, in zwart met grijze trimmings oogt hij een stuk cooler.

Conclusie

Alle geteste beha’s voldeden aan de basisvoorwaarden : voldoende steun geven tijdens het sporten. Er is de laatste jaren duidelijk een grote vooruitgang geboekt op het gebied van de gebruikte hoogtechnologische materialen wat het draagcomfort ten goede komt. Een uitstekende pasvorm is cruciaal. Wat opviel, is het grote verschil tussen de maten bij de respectieve merken : bij het ene zat een 80 B perfect, bij een ander had ik een 90 C nodig. Extra kritisch zijn bij het passen is dus de boodschap. Onderzoeken tonen aan dat de borstomvang van westerse vrouwen almaar toeneemt. Logisch dus dat de lingeriemerken daarmee rekening houden ; de meeste modellen zijn tot cup D, F of G verkrijgbaar. Hoe groter de boezem, hoe meer ondersteuning hij nu eenmaal nodig heeft. En ja, ook met grotere cups kunnen sportbeha’s er aantrekkelijk uitzien. De tijd dat we in een variant van een dwangbuis moesten rondhuppelen, is gelukkig voorbij.

Meer info : www.odlo.com, www.triumph.com, www.mariejo-intense.com, www.anita.com,

www.lingerienet.be en www.startorungids.be

Door Linda Asselbergs Illustratie Onze/Matita

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content