“Zondag lukt niet”, sms’t de vriendin. “Ben op catamarankamp. Midlife, weet je wel.” Het is niet de enige vrouw uit mijn omgeving die af en toe het woord midlife laat vallen, al dan niet gevolgd door het woord crisis. Dat heb je natuurlijk met veertigers, maar ik bekijk het van de goede kant : misschien is dat emancipatie. Kijk, voor mannen was midlifecrisis bijna een geuzenterm. Want werden ze wat meewarig bekeken, ze gingen er toch maar mooi vandoor met een frisse meid of een tweedehandse Porsche. Of met een stevige motor, ook een klassieker, en voor de minder avontuurlijke zielen was er altijd wel een vijver in de tuin te graven.

Van vrouwelijke midlifecapriolen was veel minder sprake. Dat geldt niet langer. Die motor is allang geen exclusief mannelijk accessoire meer. Nu of nooit, schijnen ook veel vrouwen te denken en ze gaan op wereldreis of schrijven zich in voor een cursus in een of andere extreme sport. Of last but not least, ze nemen een jonge man. Je kunt tegenwoordig geen internationaal magazine of krant openslaan, of je vindt opinies, getuigenissen en verklaringen voor het fenomeen van de cougars (letterlijk : poema’s) : vrouwen van middelbare leeftijd die een relatie – of liefst meerdere relaties en liefst vrijblijvend – beginnen met een veel jongere man.

Leeftijdsverschillen in relaties hebben natuurlijk altijd bestaan. Van mannen met jongere vrouwen voorbeelden te over, maar in mijn omgeving ken ik ook een cougar-avant-la-lettre, al dik twintig jaar gelukkig met een twaalf jaar jongere man. “Mannen van mijn leeftijd zagen te hard”, is haar favoriete oneliner als het over relaties gaat. Een andere gelukkige ervaringsdeskundige wijst er wel op dat het verschil toch niet te groot mag zijn. “Als je moet uitleggen wie Margaret Thatcher is of nauwelijks culturele referenties kunt delen, tja.”

Toch zijn de zogenaamde cougars recent uitgegroeid tot een soort maatschappelijk icoon, met als voorlopig hoogtepunt de tv-serie Cougar Town, een Amerikaanse reeks waarin Courtney Cox de hoofdrol speelt en die sinds vorige week op VIJFtv loopt.

Met die hype heeft de onvermijdelijke Madonna wat te maken. De fiftysomething popster heeft een gemediatiseerde knipperlichtrelatie met een prille twintiger. Dan heb je ook nog de glamoureuze Demi Moore (48), al vijf jaar getrouwd met Ashton Kutcher (32). “Hij is een oude ziel”, antwoordt Moore in interviews graag over het recept van hun – tot hiertoe – geslaagde relatie. Ooit botste ondergetekende tijdens een buitenlandse reportage in een hotellift tegen Kutcher. Die oude ziel zit wel in een spectaculaire ver-pakking, moet ik miss Moore nageven. Zelf ziet zij er natuurlijk ook niet uit als een doorsnee 48-jarige.

Only in Hollywood ? Een recente studie van datingsites door Britse psychologen van de University of Wales verwijst de hele cougar-hype inderdaad naar het rijk der beroemdheden : gewone vrouwen zijn ofwel op zoek naar een man van hun leeftijd of een oudere man. “Godzijdank, de cougar is dood”, jubelde Sunday Times-columniste India Knight. Dat de jacht op een jonge man een vorm van emancipatie of een feministische triomf zou zijn, bestrijdt ze met klem. Het legt volgens haar extra druk op vrouwen. “Het zegt : het is je taak als vrouw om er sexy en verleidelijk uit te zien tot je 102 bent en in een schommelstoel zit.”

Zelf werk ik ondertussen naarstig verder aan mijn Grote Midlife Plan. Voor de curieuze neuzen : jagen op een jonge man hoort daar niet bij. Ik heb immers al een jongere man. En nee, hij vindt dat helemaal geen punt, vertelt hij graag in gezelschap. Het is waar, we schelen toch bijna twaalf maanden.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

“Nu of nooit, schijnen veel vrouwen te denken en ze gaan op wereldreis, schrijven zich in voor een of andere extreme sport. Of ze nemen een jonge man.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content