Categorie Noors restaurant met bistroambiance

Keuken 6,5 Decor 8

Comfort 7 Service 8

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7

Tot voor kort trokken leergierige Belgische koks naar Spanje om bij El Bulli & Co. ideeën op te doen. Nu zijn Scandinavië en restaurant Noma (Kopenhagen) aan de beurt. De chef-kok van Noma, René Redzepi, behoort tot de beste chefs van de wereld. Hij kookt puur en inventief met Scandinavische producten en dat is een trend waarin de modebewuste kok zich helemaal kan vinden. Iemand die op tijd is ingestapt en kan meesurfen op de groeiende populariteit van de noordse keuken is de Noor Egil Haaseth. Hij werd klassiek opgeleid en opende met sponsor Philippe Vangeel in augustus jongstleden in Brussel het restaurant Up North.

De Vlaming Philippe Vangeel exploiteert twee kledingwinkels op wandelafstand en heeft geen horeca-ervaring. Het idee om een restaurant te openen kwam nadat hij met Egil Haaseth had kennisgemaakt en vervolgens mocht proeven van de Noorse keuken en cultuur. Egil droomde al lang van een eigen restaurant en zag zijn kans schoon. Het eethuis kwam op de plek van Le Chapeau d’As, de voormalige ‘wachtkamer’ van het nabijgelegen restaurant La Roue d’Or.

Voor de inrichting werd het oude decor op een smaakvolle manier ‘gescandinaviseerd’ tot een sober en zuiver geheel. Boven de mahoniehouten toog hangen lampen met kappen van gedroogde huid van kabeljauw en in een bos ruikers steekt een gewei. Bij mooi weer gaan de buitendeuren wijd open. Vanuit de eetzaal zie je de witbetegelde keuken met roestvrijstalen meubilair. De innemende jongen die ons bediende was van Colombiaanse afkomst en droeg een schort met afbeeldingen van elanden. Hij was, net als de Noorse chef, de Nederlandse taal machtig ; daar kunnen heel wat Walen nog van leren !

De spijs- en wijnkaart zijn proper en verzorgd, en geven uitleg over spijs en drank in vier talen. Het repertoire is samengesteld uit traditionele Noorse gerechten, die door Egil Haaseth werden afgestoft en werden voorzien van een Frans tintje. Daardoor vallen de bereidingen gemakkelijk in de smaak bij de doorsnee-eter. Veel van de gebruikte producten komen uit Scandinavië, zoals bessen, zure room, ingelegde haring, eland- en rendiervlees of karamelgeitenkaas ( gejtost), waar alle Noorse kinderen gek op zijn.

UP NORTH

Hoedenmakersstraat 36

1000 Brussel.

02 502 77 29

www.upnorth.be

Maandag en zondag

gesloten.

GEPROEFD

Om in de mood te komen was er zachte Line Aquavit (6 euro) met gedroogd Noors brood met dip van zure room.

Voorgerechten : koude soep van pastinaak met sint-jakobsvruchten, die iets korter gegaard hadden mogen zijn (17 euro) en ingelegde haring met donker roggebrood en dille (12 euro). Hoofdgerechten : heilbot van matige hoedanigheid met bloemkoolpuree, geglaceerde wortelen en rodewijnsaus (23 euro) en hevig gezouten zeeduivel met venkelpuree, geglazuurde rode biet en appels, en kreeftsaus van het eiland Frøya (25 euro).

In het glas : een intense Laibach, The Ladybird 2008, als Zuid-Afrikaanse witte met frisse zuren (27 euro).

Afsluiter was massief ijs afgedekt met coulis van bosbessen (8 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan CaudronMeer restaurants en restaurantbesprekingen op www.knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content