Ligging : Sy-Vieuxville, op het platteland I Sfeer : modern I Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

De route de Sy is een lange, kronkelende weg die zich door een landschap van bossen en hellingen naar het dorpje aan de Ourthe slingert. Huizen zijn er nauwelijks, maar een jaar geleden rees een resoluut modern bouwwerk aan de rand van de weg op uit het niets. Enkele maanden geleden openden Femia en Bas er een moderne B&B.

Het stel mag dan van Nederlandse komaf zijn, Bas werkte meer dan vijftien jaar lang als kok in Antwerpse brasseries en restaurants. En toen was het welletjes en wilde het stel op eigen benen staan. “Een verre droom was een B&B in Frankrijk, maar uiteindelijk gingen we voor de Ardennen”, herinnert de gastvrouw met Friese voorouders zich. Ze liepen oude boerderijen langs maar kozen uiteindelijk voor een eigentijdse aanpak op een stuk land van 5000 vierkante meter. Al kostte dat tijd en moeite, want de administratie zag het niet altijd zoals het paar het zich allemaal had voorgesteld, en de Ardense stenen werden meteen afgewezen. Uiteindelijk werd met de werken gestart in 2006 en het eindresultaat mag er zijn : een langwerpig volume en een houten uitsprong aan de achterzijde, omringd door groen. Een beetje koel voor sommigen, maar wel stijlvol.

De vijf kamers bevinden zich op de eerste verdieping en zijn aan de kleine kant. Ze dragen de namen van lokale attributen: bomen, een hert, leisteen. Zelf slapen we in La Chêne, waar een zeer minimalistische stijl werd aangehouden met niets aan de muren en meubilair uit Ikea. Een televisie ontbreekt, en dat is misschien niet zo’n goed idee op een regenachtige dag. De badkamer met douche is kraaknet en functioneel, maar zonder franje zodat het geheel een beetje Scandinavisch aandoet. Beneden bevindt zich een kleine ruimte waar koffie of thee kan worden gezet en de ijskast met frisdranken staat.

De wakkere Nederlanders zijn bijzonder vriendelijk en zorgen ’s avonds voor een driegangendiner dat door Bas wordt gekookt. Het resultaat is voor een B&B echt wel bijzonder, met een broodpannenkoek met gerookte zalm en wasabimayonaise als voorgerecht, gebakken eendenborst met saliesaus, gevulde tortellini en trompetchampignons als hoofdschotel. Het geheel wordt afgesloten met een crème brûlée.

Ook ’s morgens worden de gasten verwend met een uitgebreid ontbijt, waarbij vers geperst fruitsap, een eitje naar keuze, brood en croissants, hesp, kaas en confituren op tafel komen. Kortom, een aanrader in een fraai stuk natuurgebied.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content