Rins & fris

14/11/07 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:25

Yuzu en kalamansi zijn vandaag dé toverwoorden in topkeukens. Geraffineerde zuren geven gerechten een subtiele diepgang en verfrissend smaakreliëf.

Rins of rijns, lichtelijk zuur of zuurachtig is een smaak die vandaag in heel wat topkeukens veel aandacht krijgt. Volgens Van Dale komt het woord van 'rijnsch' (van de Rijn) en betekent het 'smakend als rijnwijn'. Net zoals een kwaliteitswijn onder meer bestaat uit elegant smakend fruit en geëvolueerde complexe zuren, krijgen gerechten waarin de rinse component verweven is extra reliëf en zachtprikkelende frisheid. Rinse zuren kunnen, naargelang van het gebruik, subtiele tot viriele impulsen geven. Tegelijk maken ze een bereiding lichtverteerbaar. Dat maakt de cuisine acidulée bijzonder populair bij lekkerbekken die graag veel en uitgebreid tafelen. De eigenschap om de spijsvertering te bevorderen, gecombineerd met het...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners