Zorgeloos op vakantie: dit is ons reisadvies voor 2019

De beroemde krijtrotsen bij Etretat. © iStock
Veerle Helsen

Enkele tips om in 2019 ontspannen te reizen. Zoek het alvast niet te ver.

1. Blijf dichtbij

De Franse regio Normandië viert in 2019 de 75ste verjaardag van D-day met picknicks, concerten, vuurwerk en een ‘vliegtuigdropping’. En in juni zeilen schepen van over de hele wereld op de Seine in de stad Rouen. De beroemde ‘Armada Rouen’ vindt slechts om de vijf jaar plaats en is een van de grootste maritieme evenementen ter wereld.

Alle activiteiten vind je op normandie-tourisme.fr

Zorgeloos op vakantie: dit is ons reisadvies voor 2019
© iStock


2. Compenseer je co2-uitstoot

Reizen heeft een negatief effect op het klimaat. Voor zij die last hebben van #vliegtuigschaamte maar toch af en toe die vliegreis willen maken, zijn er gelukkig steeds meer manieren om de CO2-uitstoot van je vlucht te neutraliseren. Waarom dit jaar geen gift schenken aan gecertificeerde organisaties als Greentripper? Met jouw bijdrage steunen zij duurzame klimaatprojecten die werkelijk een verschil maken.

greentripper.org


3. Bezoek een bib

In de Finse hoofdstad Helsinki opende vorige maand de nieuwe stadsbibliotheek Oodi, een ontwerp van ALA Architects. Met leesplekken en repetitieruimten voor muzikanten, een café, naaimachines, stickerprinters en zelfs een cinema was een bib nooit zo hip.

oodihelsinki.fi/en/

3. Oodi, de nieuwe bib van Helsinki.
3. Oodi, de nieuwe bib van Helsinki.© TUOMAS UUSHEIMO


4. Boek een mumcation

Voor wie enkele uurtjes per week me-time niet voldoende is: de kinderloze vakanties zitten stevig in de lift. De reisindustrie speelt hier gretig op in en promoot volop ‘adults only’ bestemmingen. Er zijn zelfs een aantal luchtvaartmaatschappijen die voor een kleine toeslag kindervrije vluchten aanbieden. Even helemaal verlost zijn van je eigen of andermans jengelende koters, het kan al van op het tarmac.


5. Neem de trein

Verminder je ecologische voetafdruk en ga treinreizen. Tip: neem de Bernina Express. Die zoeft van Noord-Italië door de bergen, over viaducten, door dalen en langs rivieren tot in het Zwitserse Graubünden. Terwijl je van een koffie of cocktail nipt, glijden de Alpen langs het raam.

myswitzerland.com, rhb.ch

5. De Bernina Express gaat over gigantische viaducten door de Alpen, zoals hier in de buurt van Davos.
5. De Bernina Express gaat over gigantische viaducten door de Alpen, zoals hier in de buurt van Davos.© ANDREA BADRUTT / SWISS IMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content