Pieter Mouton en Karel Verstraeten lichten hun winnende ontwerp toe.

Waarom kozen jullie voor een iglovorm ?

Karel : De iglo is het schoolvoorbeeld van een stevige shelter in extreme koude. Wij zijn vertrokken vanuit dat concept. Het grote verschil is : in een iglo hebben alle blokken een unieke vorm. Eskimo’s zagen ze live, op maat. Wij kozen voor een iglo in kegelvorm, omdat we zo alle isolatieblokken op voorhand in dezelfde maat konden zagen.

Hoelang hebben jullie eraan gewerkt ?

Pieter : In totaal vier weken ontwerpen en vier dagen bouwen. We zijn de wedstrijd pas vlak voor de deadline op het spoor gekomen. Wij zaten toen volop in de examenperiode. We hebben dus alles zowat tussendoor moeten doen.

Karel : Of ik er een buis heb aan overgehouden ? Weet je, ik wil er niet te veel over zeuren : dit was een uniek project waar ik bewust veel tijd heb ingestoken. Liever drie buizen en in Zweden op expeditie gaan, dan slagen en thuis zitten kniezen.

Wat hebben jullie uit dit project geleerd ?

Pieter : Aannemers klagen vaak dat architecten een bouwwerf van te dicht opvolgen. Ze noemen hen pottenkijkers. Deze expeditie toont nog maar eens aan dat controle essentieel is. Anders gebeuren er fouten.

Karel : Het omgekeerde geldt toch ook ? Architecten wordt vaak verweten dat ze geen voeling hebben met bouwvakkers. Wij speelden in dit project de twee rollen.

Pieter : Wat me ook opgevallen is : een planning maken als je in zulke extreme omstandigheden moet bouwen, is haast onmogelijk. Alles wat je doet, duurt veel langer dan verwacht.

Karel : De wedstrijd toonde ook aan dat het verdomd moeilijk is om Eternitleien op een vernieuwende manier te gebruiken. We merkten zelfs dat Eternit weigerachtig stond tegenover onconventionele toepassingen. Zonder bijkomend onderzoek wilden ze niet garanderen dat het zou werken.

Hoe wisten jullie dan dat de iglo koudebestendig zou zijn in de praktijk ?

Karel : Eternit deed labtests om onze verlijming te checken. De blokken Gutexisolatie waar wij de leien op plakten, staken zij in een grote diepvriezer waarin de temperatuur tussen -30 en +10°C schommelde.

Pieter : Dat de lijm zou houden, wisten we van tevoren. Maar onze constructie zelf hebben we nooit getest. Zelfs niet uitgerekend op voorhand ! Alles is puur op logisch inzicht uitgetekend. Goed voor de expeditiefactor (lacht) !

Plannen om later samen een architectenbureau op te starten ?

Eerst nog ons laatste jaar afmaken en twee jaar stage lopen. Dan zien we wel. Maar dit project zal zeker mooi staan op onze cv. Hoeveel studenten kunnen zeggen dat ze al een wedstrijd gewonnen hebben én al iets verwezenlijkt hebben ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content