Sinds kort prijkt op de Biothermproducten een nieuw, rond logo ‘Dermobiotic’. Oude wijsheid in een actuele context.

Het zuiver thermaal plankton dat al decennialang in de verzorgingsproducten van Biotherm zit, was altijd al ‘dermobiotisch’. Alleen wist niemand dat. Tijd dus om eens precies te verklaren waarom dat plankton nu zo’n heilzame werking zou hebben.

De onderzoekers van het merk hebben, in samenwerking met de universiteit van Stanford, ontdekt dat zuiver thermaal plankton de natuurlijke weerstand van de huid versterkt, net zoals probiotica. Dat zijn voedingssupplementen met levende bio-organismen zoals bacteriën, die de darmflora bevorderen. Probiotica (denk aan drankjes zoals Yakult en Actimel) zetten darmcellen aan de gang, thermaal plankton moet de huidcellen stimuleren, en wordt dus, volgens de wetten van de analogie, een dermobioticum ( dermo verwijst naar de huid). Maar wat gebeurt er nu precies ? Het zuiver thermaal plankton stimuleert de aanmaak van een bepaald enzym, dat er op zijn beurt voor zorgt dat er minder vrije radicalen ontstaan in onze cellen, zodat onze huid minder snel veroudert. Het goedje werkt dus als een soort lokmiddel dat de huid doet denken dat het nodig is om zijn afweersysteem op gang te brengen.

Een kritische geest zou kunnen stellen dat Biotherm de afgelopen vijftig jaar dus bij geluk zijn planktonparadepaardje in de verzorgingsproducten heeft verwerkt, vermits nu pas bekend is waarom het een heilzaam effect heeft. Niet waar, benadrukt Lucien Aubert, directeur van de re- searchlaboratoria, die persoonlijk aan de basis ligt van het gebruik van het zuiver extract van thermaal plankton (in het prille begin werd met ‘gewoon’ thermaal plankton gewerkt). “Het gaat niet om toeval, maar om een waarneming uit het verleden. De thermale bronnen zijn ook niet door mij ontdekt, maar door de Romeinen. Ik hecht veel waarde aan legendes. Niet in de zin van verhaaltjes, wel omwille van de observaties die de eeuwen hebben overleefd. Bepaalde thermale bronnen zijn gereputeerd om hun helende werking en werden al in de tijd van de Romeinen bezocht. Ook later zijn legendes blijven circuleren over genezingen en mirakels. Dus kunnen we toch stellen dat er íets moet inzitten.”

Hypernatuurlijk

Het komt bijzonder goed uit : een vernieuwd, hypernatuurlijk aura in deze ecovriendelijke tijden. Al werd Biotherm altijd al geassocieerd met bio, bevestigt ook Charlotte Franceries, de internationale ceo van het merk. “Natuurlijkheid is zeer belangrijk voor ons. Daarom is het actieve ingrediënt (naast het zuiver thermaal plankton dat in alle verzorgingsproducten zit) in ons nieuwste gamma, Rides Repair, silicium, een mineraal. We hadden ook retinol kunnen nemen, maar dat doen we niet, want we willen de biologische mechanismen van de huid respecteren.”

Nog een vernieuwing : deze jonge vrouw (36) staat sinds vorig jaar aan het hoofd van het Franse merk, en kan dus bij de grandes dames van de cosmetica worden gerekend, al wil ze daar zelf niet van horen : “We moeten bescheiden blijven, de groten binnen deze industrie zijn de onderzoekers. Ik ben niet meer dan een tussenpersoon.” Ze vindt het niets bijzonders dat ze vrouw is, laat staan dat dat een hindernis zou zijn om aan de top te geraken. “Het maakt me altijd een beetje verlegen als ik moet antwoorden op vragen over machtige vrouwen. Het is iets waaraan ik zelf nooit veel aandacht heb besteed. Of ik nu man of vrouw ben maakt voor mijn job weinig verschil. Ik ben ook geen vrouw van 50 en toch kan ik begrijpen wat de behoeften zijn van vrouwen in de menopauze, wier huid begint uit te drogen. Het is belangrijk naar hen te luisteren.”

Het gamma Rides Repair van Biotherm bevat onder meer een dagcrème (50 ml : 63 euro), een nachtcrème (50 ml : 68 euro) en een oogcrème (15 ml : 43 euro). In de parfumerie.

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content