LIGGING OP HET PLATTELAND, TUSSEN LORGUES EN COTIGNAC.

sfeer GERESTAUREERDE MAS MET OUDE MEUBELS

reistijd ANDERHALF UUR VLIEGEN NAAR MARSEILLE, DAN EEN UUR RIJDEN

prijs / kwaliteit SPOTGOEDKOOP

Wie denkt dat logeren in de Provence duur moet zijn, is nooit bij Cathérine en Anouché langs geweest. Op een steenworp van Entrecasteaux, in de Var, runnen zij het alleraardigste gastenverblijf Les Vignes de Terrisse. Cathérine heeft een leven lang klassieke talen onderwezen in Parijs, Anouché ontvluchtte op haar dertigste met haar eenjarige dochter het beknellende Iraanse regime : te paard door de bergen naar Irak, waar ze anderhalve maand in de gevangenis doorbracht. Uiteindelijk bouwde ze in Frankrijk een nieuwe toekomst op in de couture, van arbeidster tot in een kaderfunctie.

“We droomden sinds tien jaar van een B&B in het zuiden”, herinnert Cathérine zich. “Omdat we ervan houden om mensen te ontmoeten, op eigen benen wilden staan en een eigen plek wilden opbouwen. We kozen voor deze streek omdat ik er als kind vandaan kwam en omdat het klimaat hier Anouché aan haar geboortestreek herinnert.”

Vier jaar geleden ontdekten ze een mas uit het einde van de achttiende eeuw. “Ik voelde me beschermd achter de dikke muren, en genoot van de geuren en de gerechten”, weet Anouché. De dames zwoegden gedurende twee jaar om het geheel leefbaar te maken, openden in de zomer van 2007 twee gastenkamers en lieten Parijs voor wat het was. Het zijn inmiddels vier kamers geworden, eenvoudig van snit, met oude meubels, kleurrijk betegelde badkamers en mooie oude prenten aan de muur. We ontwaken er met de zon, kijken ’s morgens over zeven hectare wijngaarden uit en tien hectare bos, en genieten aan de grote tafel van de croissants, de baguette, de hartelijkheid. En van de gesprekken. “Wijnboer zijn is een vak, en dat kun je leren”, zegt Cathérine. “Net zoals vloeren leggen en de centrale verwarming ineenknutselen.” Een uur later staat ze met de snoeischaar op het veld, ’s middags moet ze de tractor op. “In het begin lachten ze met de Parisiennes, nu worden we gerespecteerd. En we genieten met de gasten van de rust, de zon en van de groene winters.”

Les Vignes de Terrisse telt vier kamers die vanaf 70 euro verhuurd worden, inclusief ontbijten.

Les Vignes de Terrisse, Route de Cotignac, F-83570 Entrecasteaux, +33 494 04 43 66 en +33 661 80 03 71, www.lesvignesdeterrisse.fr

TIP

Een bezoek aan Entrecasteaux.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content