Pappa al pomodoro

© Lisa Linder

Deze heerlijke soep is zowel eigentijds als nostalgisch – hij is zo dik, dat je hem nauwelijks nog een soep kunt noemen, het is meer een puree. Als ik de soep eet, lijkt het wel of ik een stap terugzet in de tijd, maar hij brengt ook een heel krachtige boodschap over eten mee die op dit moment heel relevant is: de essentie van de soep is zuinigheid, omdat er oudbakken brood en overrijpe tomaten in worden verwerkt.”

Voor 6 personen

400 g oudbakken boeren- of zuurdesembrood in blokjes

200 ml extra vergine olijfolie

1 ui, in blokjes van 1 cm

1 teen knoflook

1 wortel, in blokjes van 1 cm

1 stengel bleekselderij, in blokjes van 1 cm

1 el fijngesneden milde rode chilipeper

2 kg fijngehakte romatomaten

1 el rodewijnazijn

zeezout en versgemalen zwarte peper

100 g basilicumblaadjes

Verhit de oven tot 180Ā°C. Verdeel de blokjes brood over een bakplaat en rooster ze in de hete oven tot ze goudbruin zijn (schud de blokjes regelmatig op zodat ze rondom kleuren).

Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan en voeg ui, knoflook, wortel, bleekselderij en chilipeper toe. Laat alles rustig smoren tot de ui zacht en glazig is, doe de tomaten in de pan en laat alles 30 minuten zachtjes sudderen. Voeg de azijn en de geroosterde broodblokjes toe (houd er eventueel een aantal achter om ze bij de soep te geven) en laat de soep nog 25-30 minuten pruttelen tot hij vrij dik en grof van consistentie is.

Proef de soep, breng zo nodig op smaak met zout en peper en schep hem in warme kommen. Sprenkel de overgebleven olie erover en strooi er wat basilicumblaadjes en eventueel de achtergehouden blokjes brood overheen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content