Paella op de tong

07/04/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:26

Paella is het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Onze culinaire experts, Pieter van Doveren en Willem Asaert, gingen de 'arroz a la valenciana' in diverse eethuizen in Vlaanderen en Brussel testen en kwamen eerder ontmoedigd thuis.

Rijst vormt het hoofdbestanddeel van paella. De naam van het bekende Spaanse gerecht komt van de speciale pan waarin het wordt klaargemaakt - patella in het Latijn, paellera op zijn Valenciaans - een wijde, halfhoge pan zonder handgreep, maar met twee tegenover elkaar liggende oren. Paella of arroz a la valenciana vindt zijn oorsprong in het gebied rond de stad Valencia waar rijke rijstvelden liggen. De basisgrondstoffen zijn : rijst, saffraan en olijfolie. Daarbij komen onder meer kip, chorizo, mosselen, lan-goustines, schelpjes, tomaten, erwtjes en bonen. Sinds de verspreiding van het gerecht over Spaanstalige landen en elders (Caribische jambalaya) is de verscheidenheid aan ingrediënten sterk uitgebreid (konijn, eend, kreeft, grote garnalen, inktvis, sperziebonen, artisjokbodems...).
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners