Ligging : Chiddingfold, Engeland, aan de rand van het dorp I Sfeer : resoluut historisch I Reistijd : drie uur rijden van Brussel, en een uurtje varen I Prijzen : duur

Surrey is niet meteen het bekendste graafschap van Engeland, en dat is geheel ten onrechte. De slingerende smalle wegen, de groene landschappen met schapen en de talrijke landhuizen en tuinen zorgen voor een zeer landelijke en toch gecultiveerde sfeer. Met ongeschonden, slapende dorpjes zoals Chiddingfold, even bezuiden Guildford, waar we vandaag te gast zijn.

Greenaway is een bijzonder adres dat geen introductie behoeft : aan de straatzijde prijkt een antieke duiventoren waarin de bewoners tevergeefs geprobeerd hebben nieuw leven aan te trekken. Via de grote voortuin komt men in een zestiende-eeuws geheel, volgestouwd met antiek. En toch wordt de deur niet platgelopen door bezoekers.

“We liggen niet echt in een toeristisch centrum en daarom krijgen we niet veel passanten over de vloer die maar Ć©Ć©n nachtje blijven”, zegt Sheila als ze het uitstekende Engelse ontbijt heeft geserveerd. We begrijpen haar lichte frustratie, vooral omdat het huis echt wel een juweeltje is. Sheila en haar man John wonen er al veertig jaar in een alleraardigst monumentje, waarvan het centrale gedeelte uit 1545 stamt. “Dat hebben we wetenschappelijk laten vaststellen”, aldus de gastheer, “en we hebben zelfs ontdekt dat de oudste balk van het huis gemaakt is van een boom die in 1361 is beginnen te groeien.”

We zitten in de drawing room, die volgestouwd staat met echt oud antiek, schilderijen, en een schitterende tea caddy, allemaal verzameld door Johns grootvader, die een graanhandelaar was en van geen ophouden wist. Tot zijn zaak op de fles ging. De porseleinen beeldjes uit Staffordshire die de hele schouw bezetten, zijn dan weer een verzameling van de gastfamilie, al vinden ze die nu niet meer zo apart. Wij ook niet. De leefruimte met de grote open haard mag dan wat rommelig ogen, ze is bijzonder gezellig.

We overnachten in de mooiste kamer, de enige in het zestiende-eeuwse deel, met een zeer lage deur en een plafond dat niet veel hoger is. De ramen zijn klein, het glas in lood gevat zodat het licht er niet bepaald genereus binnenvalt. Maar het is er gezellig, met een kleine open haard die niet gebruikt mag worden. De kleine badkamer heeft een nieuwerwets ligbad op poten en een moderne wastafel.

De twee andere kamers vallen een stuk kleiner uit, en delen een gemeenschappelijke badkamer : de tol voor een historisch pand waar nauwelijks aan geraakt mag worden.

Met dank aan P&O Ferries, dat elke dag vele keren de overtocht Calais-Dover verzorgt.

Info

Greenaway telt drie kamers die tegen 95, 90 en 85 pond worden verhuurd (respectievelijk 120, 113 en 107 euro), inclusief de Engelse ontbijten. De twee kleinste kamers delen de badkamer.

Greenaway, Pickhurst Road, Chiddingfold, Surrey GU8 4TS, Groot-Brittanniƫ, +44 1428 68 29 20, jfmarsh@gotadsl.co.uk.

TIP

De Wisley Gardens van de Royal Horticultural Society, die het hele jaar geopend blijven. Info: www.rhs.org.uk.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content