Mokkende halfwas op de achterbank, vakantiestress nog voor de voordeur achter je in het slot valt ? Hoe ouder ze worden, hoe moeilijker tieners te overtuigen zijn om mee op vakantie te gaan. Alleen een compromis tussen ouders en kinderen waarborgt een geslaagde reis.

Moet dat echt ?” ( diepe zucht). Zelf kon ik mijn dochter halverwege haar pubertijd nauwelijks nog overtuigen om deel te nemen aan een gezellige gezinsvakantie. “Het huis voor mij alleen”, zie ik haar denken. “Een lange festivalmaand absolute vrijheid.” En die kersentuin, nu op zijn mooist. “Gaan jullie maar lekker op reis, ik blijf wel thuis.” In het zog van dochterlief loerde een – veelal aan het ouderlijke oog onttrokken – gemeenschap mee. Haar vriendenkring keek met grote ogen uit naar de jaarlijkse zomertrek die het nest vrij van oudjes achterliet. Ongetwijfeld werd mijn Lebensraum zo het decor van vele jeugdige strapatsen, maar wat niet weet, niet deert. Het huis staat er nog, net als de tuin. Er vielen doden noch gewonden. Alleen mijn platencollectie vond ik steevast in wanorde terug, maar zelfs dat deed me plezier. Als ze niet naar je wijze raad luisteren, dan toch naar je oud vinyl…

Overdosis kroost

Tja, op vakantie krijg je soms een overdosis van je eigen kroost. Weg dagopvang, buitenschoolse activiteiten of huiswerk, reddingsboeien van het dagelijkse bestaan. Plezier zullen we maken, allemaal samen. Zelf wil je vroeg uit de veren, eerst naar een archeologische site, en later op de dag misschien naar dat mooie kerkje met bijzondere fresco’s hoog in de bergen. Vergeet het. Jongelui willen uitslapen tot de middag, lummelen rond het zwembad en dan naar de disco. Zeven dagen (of langer, help !) en nachten samen met je ouders, hoe cool kan dat zijn ? Hoe krijg je een puber – met plezier – mee ?

Het helpt als je een plan hebt, een welomschreven reisdoel dat de fantasie prikkelt. Hún fantasie. Een taalbad in een nonnenklooster mag ouders als muziek in de oren klinken, maar tieners lijkt dit eerder een strafkamp. De jeugd van tegenwoordig weet wat ze wil, dus inspraak is een must. Wat zouden ze graag op vakantie doen ? Een nieuwe sport beoefenen, een vreemde cultuur ontdekken of een wereldstad bezoeken ?

Baden in luxe

Als je jongeren laat kiezen, wacht je misschien de verrassing van je leven. Zo verwonderde ik mezelf na mijn veertigste als debutant op een hip snowboard, het resultaat van te veel vaderlijke grootspraak. Het gevoel dat zij – minder dan half mijn leeftijd – iets veel beter kan dan de Grote Leraar, deed dochterlief heimelijk veel deugd. Ontluisterend, hoe gemaakt bemoederend ze uit de hoek kwam nadat ik keer op keer met mijn gat in de sneeuw viel. Hartverwarmend, haar vreugde als ze trots toont hoe het dan wél moet, als ‘een echte’ poedersneeuw laten opstuiven op de piste. Dat ze de rode piste verkent terwijl ik ploeter op de babypiste, draait op een grappige manier onze rollen om.

Of ze meegaat op wellnesscruise ? Nee, de negentienjarige twijfelt geen seconde om mij een week te vergezellen op een Turkse gulet. Zelfs het feit dat we op de omgebouwde vissersboot – met een capaciteit van amper zes passagiers – een week een kajuit delen, tempert haar enthousiasme niet. Privacy is voor pubers nochtans een prioriteit. Maar een voorjaarscruise voor de kust die de net afgestudeerde humaniorastudent kent als slagveld van de Trojaanse oorlogen, laat geen enkele jongedame onberoerd. De dagelijkse wellnessbehandeling aan boord, met als hoogtepunt een lange en intense hot stone-massage terwijl de wind de zeilen bol zet en water opspat tegen de boeg, geeft de reis net dat ietsje meer ; luxe die de gemiddelde tiener zich zonder ouderlijke portemonnee niet kan veroorloven, en een geslaagd gespreksonderwerp voor de vriendinnen achteraf. Om de beurt slapen we onder de sterrenhemel op het bovendek, zodat ook het privacyprobleem in een per definitie krappe kajuit zich vanzelf oplost.

Afwisseling troef

De aandachtspanne van een tiener is kort als het leven zelf, dus afwisseling moet er zijn. Een speelkameraad meenemen helpt. En hoe groot ook de liefde tussen ouders en pubers, toch is less ook hier more : de reis moet niet te lang duren. Een actieve week in de Noorse fjorden, volgens National Geographic de beste reisbestemming ter wereld, verenigde al de voorwaarden voor een geslaagde gezinsvakantie.

Voor de gelegenheid vergezelde de twaalfjarige halfzus van mijn stiefdochter (tja, je vormt een mozaïekgezin of niet) ons op De Weg van Avontuur, een toeristische route in Noorwegen met een kindvriendelijk aanbod. Scandinavische specialiteiten zoals bruine beren, poolvossen, wolven, rendieren of aaibare elanden in het Bjørnepark, de duizelingwekkende Flåmsbana – de steilste spoorbaan ter wereld – of een cruise door de Næroyfjord, op zijn smalst amper 250 meter maar met loodrechte wanden een kilometer hoog, vielen in de smaak. Toch blijven vooral avontuurlijke activiteiten hangen. Niet zozeer terreinfietsen (“Dat doen we thuis ook, fietsen”), wel : snorkelen tussen zalm in de snelstromende Hemsila, een van de bes-te forelrivieren van Europa. IJskoud, die bergbeek, waarin je meedrijft met de armen en benen gespreid zoals een valschermspringer in vrije val, terwijl vissen snel als torpedo’s langs je heen schieten. Maar je krijgt er wel de moeilijkste puber mee uit bed.

Weg van Avontuur : www.eventyrveien.com

tekst en foto’s JO FRANSEN

HET HELPT ALS JE EEN PLAN HEBT, EEN WELOMSCHREVEN REISDOEL DAT DE FANTASIE PRIKKELT. HÚN FANTASIE.OM DE BEURT SLAPEN WE OP HET DE ONDER DE STERREN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content