Met de Matterhorn aan de voordeur en een panorama van 29 pieken boven de 4000 meter is overnachten in het Kulmhotel Gornergrat, 3100 meter hoog, meer dan een belevenis.

Kulmhotel Gornergrat I Zermatt I Zwitserland

De glorietijd van de Zwitserse Grands Hotels eind negentiende, begin twintigste eeuw hangt samen met het ontstaan van het bergtoerisme en de reislust van de welvarende burgerij. Vooral voor Britten was een hoogtekuur in de bergen een must in de sociale agenda. Maar het ruige landschap, het onvoorspelbare klimaat en de majestueuze bergen lokten ook avonturiers en poëten naar hogere regionen en zo groeide het alpinisme, nog voor het skitijdperk, uit tot een populaire sport.

Een tocht naar de spits van de Gornergrat is vandaag een comfortabel uitstapje. In 1842, het jaar dat de piek voor het eerst door de Engelse gletsjerspecialist James David Forbes werd beklommen, was het een heldendaad. De man kreeg echter snel navolging en enkele decennia later hadden niet minder dan achtduizend sportievelingen zich aan de klimpartij gewaagd om het panorama en uitzicht op de legendarische Matterhorn met eigen ogen te aanschouwen. Niet alleen te voet of te paard trotseerden ze de helling, voor vrouwen werd zelfs een soort draagstoel ontworpen die hen zonder te veel moeite naar ongekende hoogten bracht.

De definitieve doorbraak van bergvakanties kwam tegen het eind van de negentiende eeuw met de aanleg van een revolutionaire elektrische tandradbaan vanuit Zermatt. Die zette het tot dan rustige bergdorp meteen op de wereldkaart. Karl Baedeker, Thomas Cook en de Guide Michelin – pioniers van de reisgids zoals we hem nu kennen – beschreven in superlatieven het legendarische rode treintje dat vanaf 1898, tijdens de zomermaanden, door het majestueuze landschap naar de 3089 meter hoge top van de Gornergrat ratelde. Vanaf 1927 was het bergtreintje ook ’s winters in staat om de besneeuwde helling op te klimmen en won de beginnende skisport aan populariteit. Het is nog steeds de hoogste open tandradbaan van Zwitserland.

De bouw van een hotel aan de eindhalte van de Gornergratbahn bleef niet uit. Hotel Belvédère beet de spits af, op de voet gevolgd door het hoger gelegen, imposante en in lokale granietblokken opgetrokken Kulmhotel Gornergrat. Het duurde maar liefst tien jaar eer het ‘bergkasteel’ in 1907 zijn deuren kon openen en de gasten logies bood met verbluffend uitzicht op de Matterhorn, Dufourspitze, Dürrenhorn, Weisshorn en nog 26 andere pieken van meer dan 4000 meter hoog.

Honderd jaar later staat het robuuste bouwwerk nog steeds overeind. De torenspitsen moesten er echter aan geloven. In 1996 werden ze vervangen door twee koepelvormige observatoria, een voor de Italianen en een voor de universiteit van Keulen, die er hun telescopen opstelden om het sterrenfirmament te observeren. Ze geven het hotel een vreemdsoortige futuristische look als in een oude Bondfilm.

Facelift

Zowel het legendarische treintje dat zich tot voor kort kreunend en knarsend tussen de dichte sparrenbossen de helling op trok, als het oude interieur van het Kulmhotel Gornergrat, kregen vorig jaar een facelift. Het treintje werd vervangen door een aerodynamisch model dat, in vergelijking met zijn voorganger, in ijltempo de flank op schiet. Ook het oude hotel werd met Zwitserse efficiëntie compatibel gemaakt met de eisen van de eenentwintigste eeuw. Roestvrijstalen schuifdeuren geven toegang tot de hoogste mini- shopping mall van Zwitserland. Niet gevuld met toeristische kitsch maar met kwaliteitsdesign van het al even legendarische Zwitserse vlaggenschip Victorinox, welbekend van het Zwitserse mes, dat er in alle modellen en formaten te vinden is. Naast vilten tassen, dekens en andere kleinoden getooid met het nationale symbool, het rode kruis. Ze zouden evengoed thuishoren in een Londense boetiek als in deze ongewone bergwinkel.

In de inkomhal trekt het metersbrede opschrift 3100, geschilderd in zilververf tegen een staalblauwe achtergrond en getooid met honderden graffiti van auteurs van heinde en ver, alle aandacht. Dat de bestemming bijzonder geliefd is bij Japanners merk je aan de talrijke boodschapjes in sierlijke oosterse tekens. Niet alleen het elegante Zermatt maar vooral de Matterhorn, met zijn aparte vorm, scoort hoog in het Japanse lijstje van Europese toeristische bestemmingen. Dat zal wel iets te maken hebben met hun liefde voor de eigen Fujiyama, waarvan de kegel bij zonsopgang, net als de Matterhorn, betoverend roosrood kleurt en voor een fotogeniek spektakel zorgt.

Elk van de 23 kamers van het Kulmhotel kreeg de naam van de bergpiek die voor het hotelraampje troont en een plattegrondje ervan. Dat de kamers met uitzicht op de 4478 meter hoge Matterhorn het meest geliefd zijn, is wiedes. Maar ook het panoramische uitzicht over de andere pieken als de Monte Rosa (4633 m), Liskamm (4527 m), Breithorn (4165 m), Weisshorn (4505 m) en de vele andere is grandioos. Een unieke ervaring voor wie wil genieten van een alpennachtje op een hoogte die normaal is voorbehouden voor doorgewinterde bergbeklimmers.

Tekst en foto’s Kat De Baerdemaeker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content