U hébt elke stad in Europa al bezocht ? Geen nood, links en rechts zijn er het voorbije jaar genoeg bijzondere bouwwerken en musea bij gekomen of gerenoveerd. Sommige zijn op zich al een citytrip waard. Een reis door Europa langs tien nagelnieuwe trekpleisters.

BMW Welt, München

Wie München binnenrijdt, kan het niet missen : naast de fabriek en het binnenkort vernieuwde museum staat BMW Welt als een volledig aan auto’s gewijde moderne kathedraal. Vanaf 20 oktober kunnen kopers die net dat tikje meer luxe willen voor 457 euro extra hun gloednieuwe BMW hier afhalen. Geïnspireerd door de Akropolis in Athene biedt deze 73.000 m2 grote tempel bovendien plaats aan een immense showgalerij, een conferentieruimte en een mobiliteitscentrum voor kinderen. Na Volkswagens Autostadt in Wolfsburg en Mercedes’ fabriek in Stuttgart heeft BMW nu dus ook een weelderige droomfabriek.

Info : www.bmw-welt.com

L’Eglise St. Pierre, Firminy (Frankrijk)

Het heeft 45 jaar geduurd, maar eind 2006 werd Le Corbusiers Eglise Saint-Pierre in Firminy dan toch ingewijd. Daarmee mag het industriestadje in de buurt van Lyon zich beroemen op de grootste site van Le Corbusier in Europa. Voor zijn dood in 1965 waren er al een stadion, cultuurcentrum, zwembad, school en flatgebouw afgewerkt, maar de bouw van de betonnen kerk stokte door financiële problemen. Burgemeester Dino Cineri trok in 2002 met José Oubrerie een van Le Corbusiers pupillen aan, zo raakte Corbu’s dertig meter hoge testament alsnog voltooid. Of je nu een fan bent van de controversiële architect of niet, de kerk en omliggende gebouwen behoren tot het twintigste-eeuwse patrimonium. Afwachten of ook Unesco dat vindt, er loopt een procedure om zijn werk als werelderfgoed te laten erkennen.

Info : http://lecorbusier.ville-firminy.fr

Labichampi, Karosta (Letland) Het kuststadje Karosta lijkt niet de meest voor de hand liggende bestemming, maar herbergt wel een van de opwindendste kunstprojecten van de voorbije jaren. Al in 2000 vormden een Zweeds cameraman en zijn Letse vrouw er enkele oude Russische legerbarakken om tot het kunstencentrum K@2. Het Franse avant-gardecollectief Exyst kwam er dit jaar toevallig terecht en zette er een project op poten. Onder de noemer Labichampi begonnen Nicolas Henninger en de zijnen niet enkel een champignonkwekerij als eerbetoon aan de vele Letse paddenstoelenplukkers in het buitenland, maar richtten ze ook enkele kunstige barakken in als conferentiecentrum, expositieruimte en flats voor residerende kunstenaars. Heel bijzonder is het vreemd gevormde dak, passend Mush-roof genoemd.

Info : www.karosta.lv/labichampi

Hard Day’s Night Hotel, Liverpool

Voor Beatlesfans is Liverpool al langer een populair bedevaartsoord en de opening van het langverwachte Hard Day’s Night Hotel in december zal die status enkel versterken. Vlak bij de legendarische Cavern Club en in een beschermd negentiende-eeuws pand kan je nu in ware Fab Four-stijl logeren in een van de 110 luxueuze kamers. Verwacht geen hotel volgestouwd met memorabilia, het gaat de managers veeleer om de sfeer en het artwork van Beatles-kunstenares Shannon. Zelfs het logo verwijst naar het akkoord van de song uit 1964 waarnaar het hotel vernoemd is.

Info : www.harddaysnighthotel.com

Wiels, Brussel

Met Wiels slaat Brussel twee vliegen in een klap. Niet alleen krijgt de oude brouwerij van de familie Wielemans dan toch eindelijk een nieuwe bestemming, Brussel heeft meteen ook een kunstencentrum een hoofdstad waardig. Het gerestaureerde modernistische gebouw, ontworpen door Adrien Blomme in 1930, biedt onderdak aan tentoonstellingsruimtes, ateliers, een café-restaurant, een documentatiecentrum en een vergaderzaal. Voor de bezoekers is het een unieke kans om al die aspecten in één pand verenigd te zien.

Info : www.wiels.org

Prado, Madrid Het inhaalmanoeuvre van de Spaanse kunsttempel tegenover de andere grote musea mag er zijn. Met de bescheiden ogende, bakstenen kubus van Rafael Moneo verdubbelt het bijna tweehonderd jaar oude Museo del Prado zijn oppervlakte. De bezoeker krijgt een veel groter deel van de 8600 kunstwerken tellende permanente collectie te zien. De gerestaureerde kloostergang en Toscaanse tuin zijn ook een bezoek waard.

Info : http://museoprado.mcu.es

Guy’s Hospital, Londen

Toen de gerenommeerde en in Londen gestationeerde architect Thomas Heatherwick de opdracht kreeg het plaatselijke ziekenhuis Guy’s Hospital een opknapbeurt te geven, stond functionaliteit boven aan het lijstje. Heatherwick, ook verantwoordelijk voor de Rolling Bridge en de New Yorkse Longchamp flagship store, maakte er een pareltje van. Het resultaat is de Boiler Suit, een constructie van 108 golvende platen van geweven roestvrij staal die de boilers van het ziekenhuis behuist en een baken is van stedelijke vernieuwing. Het jongste wapenfeit van deze originele architect past trouwens in grotere renovatieplannen. Meer aandacht voor veiligheid, verkeer en oriëntatie én een groots kunstproject moeten deze buurt in Zuidoost-Londen aantrekkelijker maken.

Info : www.heatherwick.com

Museum voor Schone Kunsten, Gent

Vier jaar is het Gentse Museum voor Schone Kunsten gesloten geweest voor renovatiewerken. Bij de heropening in mei bleek die tijd goed besteed : behalve aan de opvallende kleurtjes op de muren, werd er immers vooral gewerkt aan de veelal onzichtbare technische installaties. Het in ere herstelde gebouw van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe uit 1904 beschikt met vernieuwde beveiliging en licht- en klimaatbeheersing nu over alle moderne voorzieningen om zijn verbazend gevarieerde collectie in de beste omstandigheden te bewaren én te tonen aan het grote publiek. Van 6 oktober tot 13 januari 2008 kun je Hogarth, Blake, Turner en Bacon in Gent bewonderen, tijdens British Vision, de eerste grote Britse expositie op het vasteland.

Info : www.mskgent.be

Museu Berardo, Lissabon

Wat één man met een grote droom en een dikke portefeuille al niet kan verwezenlijken. De Portugese kunstverzamelaar José Berardo vond dat Lissabon een museum voor hedendaagse kunst miste. In het cultuurcentrum van Belém herbergt het Berardo Museum of Modern and Contemporary Art 862 werken die samen een boeiend overzicht geven van de belangrijkste kunststromingen van de twintigste eeuw. Voeg daarbij de geplande tijdelijke tentoonstellingen en het gemis aan moderne kunst is zeker vergeten.

Info : www.museuberardo.com

Canal Grande, Venetië

De Venetianen mogen dan niet allemaal even trots zijn op de nieuwe brug over het Canal Grande, Santiago Calatrava’s bouwwerk wordt ongetwijfeld een van de topattracties van de stad aan het water. Net zoals bij de Ciudad de las Artes y de las Ciencias in Valencia en de Turning Torso in Malmö koos de Spanjaard ook nu voor een futuristisch ogende constructie, wat het contrast met de historische stad des te boeiender maakt.

Info : http://www.comune.venezia.it

Door Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content