Aan mijn eerste eigen herinneringen aan de Belgische kust gaan foto’s en enkele familieverhalen vooraf. Dat ik als peuter bijna altijd een hoedje of muts droeg op het strand, zelfs in hartje zomer, hoor ik van mijn ma. Want ik had de ene oorontsteking na de andere en moest dus beschermd worden tegen de wind die aan zee wel hard kan uitpakken.

Toen ik bewuster met emmertjes en schopjes om kon gaan, ging ik logeren bij twee strenge ‘jonge dochters’ van wie ik in mijn herinnering maar sporadisch en na veel zeuren een ijsje mocht eten. Toegegeven, ik kreeg van hen wel een fantastisch kegelspel uit zo’n typische kustspeelgoedwinkel waar het kleurrijke aanbod aan zandattributen je als kind de ogen uitsteekt. Daarna gingen de familieva-kanties richting buitenland. Ik kwam pas als tiener terug naar zee, voor een Blosozeilkamp in Nieuwpoort en voor een studentenjob in een bakkerij in De Panne. Nog later had ik even een vriend wiens ouders een appartement aan de kust hadden, met een onbetaalbaar mooi uitzicht op duinen, strand en zee.

Hoewel ik er dus zeker niet elk jaar kwam, heb ik, zoals waarschijnlijk de meeste Belgen, een bepaalde band met de kust. Ik heb ook veel commentaar : de volgebouwde kustlijn is, op enkele uitzonderingen na, geen architecturale hoogvlieger, op drukke dagen is het er file ‘lopen’ op de dijk (na de file op de snelweg) en toeristenmenu’s bevestigen soms hun kwalijke reputatie.

En toch kom ik er graag, telkens opnieuw. De kust staat voor jeugdherinneringen, voor familie en voor een weekend weg. Het is ook een makkelijke bestemming als je kleine kinderen hebt, want, zelfs met files, nooit te veraf. Het valt mij trouwens op hoeveel mensen in mijn vrienden- en kennissenkring altijd naar dezelfde kustgemeente trekken, of minstens in dezelfde regio blijven. En verder nog dat er typische winter- en typische zomerkustgangers zijn (geef mij maar de herfstvakantie).

Wanneer u ook naar zee trekt, in goed of slecht weer, met onze culinaire gids Van De Panne tot Knokke. Te kust en te keur (pagina 71), hebt u de perfecte leidraad om de lekkerste adressen aan onze kust te ontdekken. Pieter van Doveren en Willem Asaert zochten en vonden huizen van vertrouwen en nieuwe adressen. Ze vroegen ook insidertips aan enkele bekende kustbewoners.

Met de vakantie voor de deur is een vaak gestelde vraag : wat doe je twee maanden lang met de kinderen ? Het is vaak een gepuzzel om de hele vakantie rond te maken. Voor wie nog wat gaten in de opvangagenda heeft, zocht Weekend Knack-medewerkster Annelies Ryckaert naar interessante en vooral leuke workshops voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Op pagina 25 vindt u haar top 10, met culturele suggesties in Antwerpen, Gent en Brussel.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content