Mooi wijnweer in Chili

Terwijl Franse wijnbouwers elk jaar hopen op mooi weer, kent Chili jaar na jaar een stabiel zonnig klimaat.

Gevarieerd

De meeste wijndruiven die je kent, worden in Chili geteeld: het land heeft een enorme variatie aan druivenrassen. De wijnbouw werd er al in de zestiende eeuw geïntroduceerd door de Spaanse conquistadores. Nadien is de Franse invloed er sterk toegenomen, tot op vandaag. Zo is de trots van Chili, de carmenère, eigenlijk een Franse druif, verwant aan de merlot uit Saint-Emilion. Ze werd door Franse kolonisten naar Chili gebracht en komt nu niet meer in Frankrijk voor.

Bloeiend

Chili kent een bloeiende wijnsector, van oude aristocratische wijnhuizen over grote industriële wijnbedrijven tot kleine boutique wineries. Alle moderne wijntechnologie is er aan-wezig, terwijl de historische architectuur en interieurs van de wijndomeinen bewaard bleven. Belangrijke wijnbedrijven uit Californië, Spanje en Frankrijk hebben in Chili al grond gekocht of werken er samen met plaatselijke domeinen.

Beschermd

Chili is een smal en lang wijnland, beschermd door het Andesgebergte in het oosten, de oceaan in het westen, de woestijn in het noorden, en de poolwildernis in het zuiden. Daardoor komen heel wat ziekten en schimmels van de wijnstok hier niet of nauwelijks voor. Chili kent een betrouwbaar en stabiel zonnig klimaat, zodat de druiven er elk jaar mooi rijp worden, en je dus elk jaar van volle, fruitige wijn kunt genieten, vaak tegen voordelige prijzen.

TIP Clos des Fous

Vier bevriende wijnfreaks zochten in Chili koelere gebieden op waar nog niemand wijn had gemaakt, vandaar dat ze voor fou (gek) werden versleten. Hun fijne, elegante wijnen (van o.m. pinot noir, chardonnay en cabernet sauvignon) zijn pioniers van het nieuwe Chili, die zelfs de meest veeleisende ‘wijngekken’ kunnen bekoren.

Clos des Fous – vanaf 12,95 euro, adbibendum.be

Mooi wijnweer in Chili

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content