Een tijd geleden ontving ik een e-mail van Louise, een elfjarig meisje dat een spreekbeurt voorbereidde en vroeg of ik haar kon helpen. Het thema had ze zelf gekozen : Mode, typisch Belgisch. Nu kan deze woordspeling op het eerste gezicht grappig lijken, Louise zette me wel aan het denken.

Hoe typisch Belgisch is Belgische mode ? Dat hangt er maar van af hoe je Belgisch definieert. Op de Antwerpse Modeacademie studeerde dit jaar welgeteld Ć©Ć©n Belg af. De andere studenten kwamen uit Europa, sommigen zelfs uit andere continenten. Maar allen hebben een Belgische opleiding genoten, werden opgeleid door onze modetalenten. Zo ook de Japanse derdejaarsstudent Yu Fukumoto, die binnenkort aan zijn afstudeercollectie begint, en wiens werk uit het derde jaar werd bekroond met de prijs van Weekend Knack (p. 94).

Heel erg Belgisch, en klaar voor een comeback, is het label Anvers. Zakenmensen Isabelle Santens (Xandres) en Luc Dheedene (Fashion Club 70) vroegen het ontwerpersduo AF Vandevorst het merk dat in de jaren negentig het icoon van de basics was, opnieuw een gezicht te geven (p. 62).

Ontwerpster Veronique Branquinho, ook een oudgediende van de modeschool in Antwerpen, viert in oktober het tienjarige bestaan van haar modehuis. We praten met haar over de seven year itch, zoals dat ‘het is er op of er onder’-gevoel van een zeven jaar durende relatie ook wel eens wordt genoemd, en over hoe ze eindelijk een balans vond tussen haar carriĆØre en haar leven.

Mode zou niet bestaan zonder het harde werk van al de mensen die er zoveel energie in steken. Niet zonder de ontwerpers, maar zeker niet zonder hun netwerk. Dus draaiden we de rollen om en haalden we een aantal medewerkers en technische experts uit de schaduw (p. 105).

En dan is er nog onze bijzondere lezersactie. In het kader van het dossier “Oh Duurzaam BelgiĆ«” vroegen we de Antwerpse schoenen- en accessoireontwerpster Nathalie Verlinden exclusief voor de lezers van Weekend Knack een handtas te ontwerpen in het natuurlijk gelooide leder waar ze altijd mee werkt. We gingen het eerste exemplaar zelfs persoonlijk ophalen (p. 78). De handtas thuis krijgen, dat was een ander paar mouwen. Het heeft vliegtuigmaatschappij Alitalia beliefd ons, met tas en al, in het holst van de nacht met een toeristenbus van Ancona naar Rome te voeren (een rit van vier uur), om ons vervolgens voor enkele uren onder te brengen in een hotel waarvan de groene verlichting ons het gevoel gaf in een thriller te zijn beland. Dankzij dit avontuur is er tussen de bewuste handtas en mij een intieme band ontstaan. U kunt op uw hoofd gaan staan, ik geef ze niet meer af.

Misschien ligt daar wel de definitie van Mode, typisch Belgisch. Terwijl Mode, dit is Belgisch over de kleren gaat en over de mensen achter de kleren, lijkt van Mode, typisch Belgisch een emotie af te stralen. Het gaat over de producten ja, maar vooral over u en mij en die producten.

Het zal u trouwens niet zijn ontgaan dat de term Belgisch, als het van sommigen afhangt, binnen niet afzienbare tijd enkel nog in historische context zal kunnen worden gebruikt. Niet dat ik denk dat het zo’n vaart zal lopen, maar bij deze wil ik toch onderstrepen dat dat Belgisch me na aan het hart ligt. Typisch of niet.

cathƩrine.ongenae@knack.be

CathƩrine Ongenae

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content